JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris-leder: Ja, det er forsvarlig å jobbe 24-timers våkne vakter

FORSVARLIG: Aleris-konsulentenes nærmeste leder mener at vaktene har vært forsvarlige.

FORSVARLIG: Aleris-konsulentenes nærmeste leder mener at vaktene har vært forsvarlige.

Werner Juvik

Torsdag vitnet Aleris-konsulentenes nærmeste leder i Oslo tingrett. – Jeg visste ikke at de syntes det var så fælt å jobbe hos oss, sa hun.

2019021112135720230821171436

tori@lomedia.no

Den siste uka har det kommet en rekke sterke historier i Oslo tingrett fra noen av de 24 konsulentene som har saksøkt Aleris Ungplan & BOI med krav om fast ansettelse. Selskapet er nå blitt en del av Stendi, tidligere Aleris Omsorg.

Saksøkerne har fortalt om fryktkultur, at de følte de ikke hadde noe annet valg enn å ta vakter på flere våkne døgn i strekk, og at dette har gått ut over helse og livskvalitet.

Johanna Halperin er boleder på boligen der 13 av konsulentene som har forklart seg til nå har jobbet. Hun har selv vært konsulent tidligere, og jobbet våkne døgn slik saksøkerne har forklart seg om.

– Jeg syntes det var helt greit. Det var jo opp til meg om jeg ville gjøre det, forklarte hun i tingretten torsdag.

Dette er stridsspørsmålene i Aleris-saken

– Kjempetrist

De 24 konsulentene har jobbet som miljøarbeidere på boliger for personer med psykiske lidelser og rusproblematikk. Noen av beboerne har en voldshistorikk bak seg, og kan ha episoder med fysisk utagering.

Saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen ville vite om Halperin mente at det var forsvarlig å jobbe 24 timer i strekk på boligen.

– Ja, med passiv tjeneste. Det er tidsperioder hvor du kan trekke deg unna og ikke jobbe med beboere direkte, svarte Halperin.

Konsulentene har fortalt om konsekvenser av de lange øktene, som søvnvansker, hormonforstyrrelser, sykdomsutbrudd, depresjon, sosial tilbaketrekning, utmattethet og problemer med å følge opp barn og familie.

– Det er kjempetrist, sa Halperin, og understreket at det er første gang hun har hørt om dette.

– Jeg kunne ønske jeg hadde fått flere tilbakemeldinger på hvor stor belastning man syntes det var å jobbe slik, sa hun.

Aleris brukte 70 prosent konsulenter – unngikk krav til lønns- og arbeidsvilkår

– Ekstreme utsagn

Halperin fortalte at perioden fra saken ble kjent i august og frem til i dag har vært krevende.

– Det har vært et veldig psykisk press. Det er jo ekstreme utsagn. Jeg visste ikke at man syntes det var så fælt å jobbe hos oss, sa hun i retten torsdag.

Hun hevdet videre at flere av personalet følte seg krenket av det media skrev, og at det har blitt registrert avvik på arbeidsplassen fra medarbeidere som syntes det var utfordrende å jobbe sammen med saksøkerne.

Dette var også bakgrunnen for at fire av saksøkerne fikk avsluttet kontraktene sine på dagen i fjor høst. De fikk imidlertid jobbene sine tilbake kort tid etter.

Halperin var også innom prosessen Aleris har hatt for å øke andelen ansatte siden 2017, og nevnte forliket der Skatt Øst anså minst halvparten av konsulentene som ansatte som en bakgrunn for dette. Det kom også fram at mange av de som har blitt ansatt, nå står som timesvikarer i stedet for konsulenter.

– Det er Aleris som tar beslutningen om vi skal ha ansatte eller konsulenter. Jeg er det laveste laget av ledere. Jeg forholder meg til retningslinjene, og nå er retningslinjene å ansette, forklarte Halperin.

Flere av konsulentene har forklart i retten at de i utgangspunktet kunne ønsket seg en fast stilling, men at Aleris ikke kom dem i møte når det gjaldt arbeidstidsordning, og at det derfor var uaktuelt for dem. Halperin mener at Aleris sannsynligvis kunne etterkommet ønskene deres, dersom de selv bare hadde fulgt opp prosessen.

– Jeg synes denne gjengen er fine folk som har prestert bra på jobben, så jeg kunne ønsket dem ansatt, sa Halperin i retten.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Dette er Aleris-saken:

• 24 selvstendig næringsdrivende konsulenter har saksøkt Aleris Ungplan & BOI med krav om å bli ansett som fast ansatte, og krav om etterbetaling for overtid, feriepenger og pensjon på 33 millioner kroner til sammen.

• De 24 har jobbet som miljøarbeidere på omsorgsboliger for personer med psykiske lidelser og rusproblematikk.

• Aleris mener at konsulentene har vært reelt selvstendig næringsdrivende, og derfor ikke har noe krav mot selskapet.

• Saken pågår i Oslo tingrett fram til april.

• Etter søksmålet ble inngitt har svenske Ambea kjøpt opp Aleris Omsorg, og sistnevnte har skiftet navn til Stendi. Aleris Ungplan & BOI er en del av Stendi.

• Etter oppkjøpet kontrollerer Stendi en fjerdedel av det norske markedet for privat omsorg. Også selskapet Heimta, som Ambea eide fra før, er nå en del av Stendi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
FORSVARLIG: Aleris-konsulentenes nærmeste leder mener at vaktene har vært forsvarlige.

FORSVARLIG: Aleris-konsulentenes nærmeste leder mener at vaktene har vært forsvarlige.

Werner Juvik