JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Alle» kjenner til LOs sommerpatrulje

LOs sommerpatrulje, her representert ved Astrid Willa Eide Hoem, Aud Helen Wernberg Øyen og Bjarne Lagesen.

LOs sommerpatrulje, her representert ved Astrid Willa Eide Hoem, Aud Helen Wernberg Øyen og Bjarne Lagesen.

Trond Isaksen, LO/ANB

Hele sju av 10 kjenner til eller har hørt om LOs sommerpatrulje. Og to av tre gir patruljen et godt skussmål.

2018070413050020230821171436

helge@lomedia.no

Det viser en undersøkelse utført av Opinion på vegne av LO, basert på et representativt utvalg på 1000 personer over 18 år.

Hele 7 av 10 kjenner altså til, eller har hørt om, LOs sommerpatrulje.

Det mest overraskende resultatet av undersøkelsen, er kanskje at markant flere (17 prosent) mener LOs sommerpatrulje ikke er tøffe nok mot arbeidsgivere i media, heller enn at de er for tøffe (7 prosent).

Nøyaktig halvparten mener de er passe tøffe.

Det siste er kanskje noe LOs ungdomsrådgiver er mest fornøyd med.

– Vi er akkurat så strenge og tøffe som vi bør være. Det er veldig fint å få bekreftet, sier Bjarne Lagesen til FriFagbevegelse.no.

Dette må du huske om du har fått sommerjobb

Ikke overrasket

Lagesen er ikke veldig overrasket over verken omdømme eller kunnskapen om sommerpatruljen, som i år er ute og går for 33. gang siden oppstarten i 1985.

– Patruljen er veldig profilert i media. Allerede i år, halvveis ut i aksjonen, har vi hatt 133 mediesaker. Vi har stor dekning rundt omkring i landet. Tall fra i fjor kan også bekrefte det. Vi blir ofte nevnt i media, sier Lagesen.

I tillegg til de mange som jobber med ungdomsarbeid i LO og alle forbundene, er rundt 600 frivillige med på LOs sommerpatrulje.

De patruljerer butikker, kafeer og andre arbeidsplasser i hele landet og sjekker om arbeidsgiverne følger arbeidsmiljøloven.

Et av sjekkpunktene er om ungdommen som har sommerjobb har arbeidskontrakt. Mangelen på slike kontrakter er av de viktigste årsakene til brudd på arbeidsmiljøloven.

I 2016 var det blant annet stort fokus på kunnskapen om bedriftens verneombud. En av tre visste ikke noe om det.

– En av 10 av de vi er i kontakt med, har ikke arbeidskontrakt. Og fem prosent sier de har fått mangelfull opplæring, sier Lagesen.

– Ungdom lærer for lite om tariffavtaler og fagbevegelsen

Stort behov

Undersøkelsen som Opinion har gjort for LO, bekrefter at det er stort behov for LOs sommerpatrulje. Hele tre av fire mener dette. Her er LO-organiserte overrepresentert. To av tre spurte svarer at de har et godt inntrykk av LOs sommerpatrulje.

De som er fagorganiserte kjenner i større grad til patruljen, enn de som ikke er fagorganisert. Kjennskapen øker også med aldersgruppene.

I år har sommerpatruljen også et fokus på om bedrifter innenfor hotell- og restaurantbransjen betaler det loven krever at de skal betale.

VG kunne før helgen blant annet fortelle at 44 prosent av bedriftene Arbeidstilsynet har ført tilsyn med innenfor hotell- og restaurantbransjen betaler mindre enn loven krever. Det vil si mindre enn pålagt minstelønn etter allmengjøringen. 41 prosent av de 360 bedriftene som ble sjekket har fått en reaksjon fra Arbeidstilsynet for forholdet.

– Dette viser hvor viktig LOs sommerpatrulje er for å informere om rettighetene i arbeidslivet. Det er veldig bra at Arbeidstilsynet er aktive i å følge opp allmenngjøringsvedtaket. Forskriften trådte i kraft i januar i år, så det kan fortsatt være bedrifter som ikke har fått dette med seg. Tallene viser hvor viktig det er med tilsyn og kontroll for å sikre at arbeidstakerne får den lønnen de skal ha. Vi trenger et tilsyn med ressurser nok til å gjøre denne jobben, mener Hans-Christian Gabrielsen.

Hva skal en 18-åring tjene? Hva sier loven om arbeidstid? Her er sjekklista for sommerjobben

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy