JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Amerikanske strippere fagorganiserer seg

BRYTER GRENSER: «Toppløse jenter» frister plakaten med utenfor Star Garden i Hollywood i USA. «Jentene» der blir nå de første i sin yrkesgruppe som fagorganiserer seg i landet.

BRYTER GRENSER: «Toppløse jenter» frister plakaten med utenfor Star Garden i Hollywood i USA. «Jentene» der blir nå de første i sin yrkesgruppe som fagorganiserer seg i landet.

Richard Vogel / AP / NTB

Etter en 15 måneder lang kamp åpnes det nå for at strippere på en bar i Los Angeles endelig fagorganiserer seg, som de for øyeblikket eneste i denne yrkesgruppen i USA.

2023051908573720230519085737

redaksjonen@fagbladet.no

Stripperne på Star Garden Topless Dive Bar i North Hollywood i Los Angeles hadde i 15 måneder forsøkt å få gjennomslag for blant annet tryggere arbeidsforhold, bedre lønn og helseforsikring.

Men dansernes forsøk på å organisere seg ble stanset av juridiske utfordringer iscenesatt av stedets ledelse.

Men arbeidstakerorganisasjonen Actors’ Equity Association har nå kunngjort at ledelsen ved baren har gått med på et forlik. Forliket medfører at ledelsen trekker sin motstand og at den godtar at stripperne organiserer seg.

De usynlige kulturarbeiderne

– Vi håper at det vi har gjort for å organisere denne klubben kan danne grunnlag for alle andre strippere i landet som vil ha medbestemmelse i hvordan arbeidsstedet styres, sier Lilith, en av Star Gardens dansere, til AP.

Star Garden-stripperne slutter seg til Actors' Equity Association, en fagforening som representerer over 51.000 ansatte i underholdningsindustrien i USA.

GIKK DU GLIPP AV: Et trygt hjem under regnbuen

Star Garden-klubben vil bli den eneste fagforeningen for strippere i USA, men de er ikke den første. Ansatte på «The Lusty Lady» i San Francisco dannet ifølge BBC fagforening så tidlig som i 1997 – men klubben ble nedlagt i 2013.

©NTB

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy