Renta kan ende på fire prosent, dersom analyterne i DnB Markets får rett.
Colourbox.com
– Hovedfaktorene bak vår oppjusterte inflasjonsprognose er noe høyere priser i første kvartal, svakere kronekurs og høyere lønnsvekst enn ventet. Disse faktorene kommer også til å dytte prisveksten opp i årene som kommer, skriver seniorøkonomene Kyrre Aamdal og Oddmund Berg i en oppdatering torsdag.
De øker sitt anslag for konsumprisindeksen fra 4,6 prosent til 5 prosent for året som helhet. Kjerneinflasjonen skal ende på 5,6 prosent – opp 0,3 prosentpoeng fra DnB Markets forrige prognose.
• Her får lavlønte over 20.000 kroner
I tillegg til høyere lønnsvekst enn Norges Bank har lagt til grunn for rentebanen så langt, viser økonomene til at også krona er svakere enn det sentralbanken har sett for seg. Dermed er det duket for hele fire renteøkninger til i år og en rentetopp på 4 prosent før året er omme.
• Derfor må de kommuneansatte ha mer enn 5,2 prosent
Svak krone, høy inflasjon
Lav kronekurs bidrar til høyere inflasjon, påpeker de.
– Vi venter derfor at Norges Bank skal stramme inn pengepolitikken mer enn signalisert i Pengepolitisk rapport og heve renta ved hvert av de fire neste møtene, heter det i prognoseoppdateringen.
I mars satte Norges Bank opp styringsrenta til 3 prosent og signaliserte minst én renteøkning til. Rentebanen – prognosen for styringsrenta – ble samtidig oppjustert til å indikere en styringsrente som øker til rundt 3,5 prosent i sommer.
• Lønnsoppgjør i kroner eller prosent? Se hva folk vil ha
Rentekutt neste år
– Dersom kronen blir svakere enn lagt til grunn eller presset i økonomien vedvarer, kan det bli behov for en høyere rente enn vi nå anslår for å få inflasjonen ned mot målet, skrev Norges Bank i forbindelse med rentebeslutningen og publiseringen av årets første Pengepolitisk rapport.
Analytikerne venter at inflasjonen kommer til å avta i andre halvår i år og gjennom hele neste år. Kapasitetsutnyttelsen skal ned sakte, men sikkert og arbeidsledighet litt opp.
– Vi venter at Norges Bank lemper på pengepolitikken sent neste år, og at styringsrenta settes ned til 3,25 prosent i midten av 2025, skriver Berg og Aamdal.
• Forskjellene øker: De som tjener minst, har dårligst lønnsvekst
(©NTB)
steinar.schjetne@ntb.no
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox