Koronatester hele tiden
Ansatte griner på jobb: Smitten øker på sykehjemmene i Oslo
MUNNBIND OG VISIR: Theodor Mjølkalid er innleid vikar på Solvang helsehus oppkledd i full mundur for å sikre kollegaer, brukere og seg selv.
Cielo Jaylo
- Kaos! Her tester vi pasienter og ansatte hver tredje dag. Så lenge det er smitte og positive tester blir det slik, forteller plasstillitsvalgt ved Solvang helsehus i Oslo.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
– Alt ble snudd på hodet over natta. Tallene steg og mange havnet i karantene, sier Cielo Jaylo. I tillegg til å være plasstillitsvalgt på Solvang helsehus, jobber hun som renholder.
Siden det ikke er mulig for Fagbladet å komme inn på helsehuset, har Jaylo tatt bildene til denne saken for oss.
Jaylo forteller at alt skjedde så fort, og ingen visste hvor det kom fra.
– Nå er det smittesporing for å finne ut hvordan og hvorfor og om det er det muterte viruset eller det vanlige.
STOPP: Hvert eneste rom på Solvang helsehus har plakater hvor det står hvor mange som får være inne på hvert enkelt rom til enhver tid.
Cielo Jaylo
Vekst i smitten
101 ansatte på Oslos sykehjem er syke med covid-19, heter det i en pressemelding som Sykehjemsetaten sendte ut torsdag 28. januar. Samtidig er det registrert 31 smittede beboere.
Rundt juletider var det ingen smittede beboere og kun et fåtall smittede medarbeidere på sykehjemmene i Oslo. Så fikk man en vekst som startet i romjulen og som har fortsatt helt frem til slutten av forrige uke.
– Vi har aldri hatt så mye smitte samtidig, sier avdelingsdirektør Henrik Mevold i Sykehjemsetaten i Oslo til Aftenposten. Den smitten kan bli ført videre til beboerne.
– På et sykehjem jobber man veldig tett med beboerne for å gi dem pleie og omsorg. De ansatte bruker munnbind og visir, det er veldig fokus på renhold, og ingen som har noen symptomer skal komme på jobb. Likevel ser vi at smitten har kommet inn, sier avdelingsdirektøren.
AVSPERRET: Ingen får bruke kantina nå som smitten er høy på Solvang helsehus.
Cielo Jaylo
Håper på vaksine
Solvang helsehus har hatt sterkt økende smitte. Helsehuset på Teisen tar imot helsehuspasienter fra hele Oslo som er smittet av covid-19. I løpet av de siste dagene har 23 medarbeidere på Solvang helsehus testet positivt. Smitten har også spredd seg til seks pasienter som er på korttidsopphold.
Nå er de færre ansatte på jobb, det er mye stress, og alle må jobbe litt ekstra hardt siden ansatte både sitter i isolasjon og karantene.
– Når skal dette ta slutt, lurer vi veldig på. Dette er ikke gøy. Alle er så på vakt hele tiden, sier Jaylo.
Det er strenge regler på jobb. To-meters avstand, munnbind og engangsvisir. Til og med i garderoben når klær skal skiftes er det med munnbind på.
– Vi spriter og desinfiserer alle kroker og kriker og overalt hele tiden. Renholderne har ekstra mye å gjøre, men alle de andre ansatte er med på desinfiseringsjobben for å få det til å gå rundt.
Nå er håpet hennes vaksine.
– Da er vi beskyttet og det blir færre bekymringer. Med smitten fikk vi en stopp i vaksineringen som vi var så godt i gang med.
STENGT: Rom som tidligere var åpne, er nå stengt for de aller fleste.
Cielo Jaylo
Doble vakter og personalmangel
– Folk griner på jobb og har det tøft.
Hovedtillitsvalgt og Fagforbundets klubbleder i Sykehjemsetaten, Kjartan Goksøyr, forteller om en enorm belastning for de ansatte som står i denne situasjonen.
Det er kritisk personalmangel og tungt å jobbe doble vakter og følelsen av å ikke strekke til. Han forteller om engstelige og redde medlemmer og frykten for at det er den muterte virusvarianten.
– Likevel – karantene-regimet er her av en grunn. Jeg er redd det ikke finnes en annen løsning. Hadde det i utgangspunktet vært høyere grunnbemanning, hadde ikke sykehjemmene vært så sårbare nå, sier han til Fagbladet.
Goksøyr tror det er et element av uflaks i bildet for de sykehjemmene som plutselig har fått en oppblomstring i smitte og mener det er ingen klar dynamikk i hvordan smitten kommer og hvordan den sprer seg.
– Smitten har kommet inn med ansatte med utypiske smittesymptom. Mange sykehjem har mye deltid og midlertidige ansatte. Det må flere ansatte til for å få driften til å gå rundt når man har mange i deltidsstillinger.
Maraton-jobbing på de ansatte
Som hovedtillitsvalgt har en del av jobben siden mars vært tilrettelegging av ulike avtaler. Etter den første perioden med smitteutbrudd forhandlet Fagforbundet fram avtaler om overtidsrammer, skjøv fleksitidsavtaler og nå arbeidsplaner.
– Nå forhandler vi avtaler sykehjem for sykehjem istedenfor for alle sammen på en gang. Akkurat nå er vi i gang med avtaler om overtid som gjelder Uranienborghjemmet og Solvang helsehus, sier Goksøyr.
Han har også vært involvert i å hjelpe dem som jobber flere steder og som har shoppet vakter for å ha ei lønn å leve av.
Goksøyr sier at Sykehjemsetaten viser forståelse for at de ansatte må ha mulighet for å jobbe fast og at hovedarbeidsgiver dermed kompenserer for vaktene på andre steder.
– Jeg synes de ansatte er helt utrolige. De er ansvarlige og utholdende. Mange begrenser livet sitt og har lite sosial omgang og har til og med isolert seg fra egen familie. De står i dette og takler det og holder ut. De har løpt maraton i nesten et år nå.
– Nå håper og forventer vi at de ansatte tilbys vaksine i større omfang enn de har fått til nå, sier Goksøyr.
Slår alarm om deltid i helsesektoren
7 av 10 helsefagarbeidere jobber deltid og hver fjerde ansatt jobber flere steder for å få en inntekt å leve av. Fagforbundet mener pandemien viser at det er livsviktig å få ned antall deltidsansatte på sykehjemmene, skriver VG.
En ny undersøkelse FAFO har utført for Fagforbundet, viser at et stort flertall av helsefagarbeidere fortsatt jobber deltid, ofte på flere helseinstitusjoner. Flere sykehjem som har hatt smitte og dødsfall blant beboere, har fått smitten inn med ansatte.
– Pandemien viser at det er livsviktig å øke andelen faste, hele stillinger i pleie- og omsorg, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet til VG.
En av fire jobber vakter i annen virksomhet, i barnehage, SFO eller annen kommunal virksomhet, viser FAFO/Fagforbundets undersøkelse. Kartleggingen viser at 20 prosent av utlyste stillinger i pleie- og omsorg har 20 prosent arbeidstid eller mindre. Det kan for eksempel bety helgevakt annenhver helg. Bare 15 prosent av utlyste stillinger i pleie- og omsorgssektoren er hele stillinger.