Ansatte krever overtid for tre år. Det kan koste kommunen flere millioner
Vidar Eriksen
Et overtidskrav fra ansatte i Lødingen kommune kan dreie seg om flere millioner kroner. Men kommunen avviser kravet.
per.flakstad@fagbladet.no
40 ansatte ved Lødingen sykehjem har signert et krav om etterbetaling av overtid. Ifølge Fagforbundets hovedtillitsvalgte, Martin Hanssen, kan kravet gjelde ansatte i hele helse- og omsorgstjenesten i kommunen. I så fall kan det være snakk om en utgift på flere millioner kroner for kommunen.
• Brannkonstabler jobbet opptil 300 timer i måneden – uten overtidsbetaling
Gjennomsnittsberegning uten avtale
Kravet kommer etter en dom i arbeidsretten i november i fjor. Der fikk LO Stat og Norsk Jernbaneforbund medhold i at deres medlemmer skulle ha etterbetalt overtid etter at de hadde gått i en turnus der arbeidstiden ble gjennomsnittsberegnet, og at enkelte uker hadde mer enn 35,5 timers arbeidstid.
Siden det ikke var laget en gyldig avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, ga arbeidsretten de ansatte medhold i at alle timer ut over 35,5 skulle etterbetales med overtidstillegg.
Samtidig sa arbeidsretten av det var arbeidsgiver som hadde ansvaret og den økonomiske risikoen når enkelte uker hadde færre timer enn 35,5 når de ansatte var pålagt en gjennomsnittsberegning uten tilstrekkelig avtalegrunnlag.
– Identisk situasjon hos oss
– Vi har en nesten identisk situasjon hos oss, sier Martin Hanssen til Fagbladet.
Ansatte som går i turnus både på sykehjemmet, i miljøarbeidertjenesten og i hjemmetjenesten har en turnus der arbeidstiden er gjennomsnittsberegnet slik at noen uker har flere timer enn 35,5 uten at det er gjort noen avtale om dette.
Det er timene ut over 35,5 i disse ukene de ansatte nå krever etterbetalt som overtid.
Foreldelseskravet for slike krav er tre år. Dersom de ansatte vinner fram, kan de har krav på overtidsbetaling tre år tilbake i tid.
Opp mot hundre ansatte
Foreløpig kan ikke Hanssen si noe mer konkret om saken enn at han har sett kravet fra de ansatte og at Lødingen kommune som arbeidsgiver har varslet at den vil innkalle de tillitsvalgte til det administrasjonsledelsen kaller et «oppklaringsmøte».
– Dersom det viser seg at de ansatte har rett og at dette gjelder hele helse- og omsorgssektoren i kommunen, og vi snakker om etterbetaling for de tre siste årene, kan det dreie seg om mye penger, sier Hanssen.
Da kan kravet gjelde opp mot hundre ansatte. Men Hanssen understreker at det ikke er alle disse som har fulle stillinger. Han regner med at kommunen vil gi de tillitsvalgte en utregning på dette.
Kommunen avviser kravet
Lødingen kommune er ikke innstilt på å imøtekomme kravet fra de ansatte.
– Vi oppfatter turnusene som våre ansatte har vært omfattet av som helt legitime, avklart og avtalt med dem det gjelder, sier kommunaldirektør Per Gunnar Johnsen til Vesterålen Online som først omtalte saken.
– Vi skal ha en dialog med de tillitsvalgte slik at vi kan ha et felles ståsted både om dette og hvordan vi går videre. Vi har en felles målsetting om et godt arbeidsmiljø og lovlige arbeidsbetingelser for våre ansatte, sier kommunaldirektøren.