JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skeives møte med eldreomsorg og helsevesen

LGBT+ på sykehjem:

Ansatte lærer å snakke med skeive eldre: Mange får en aha-opplevelse

Lærer å spørre om annerledes levde liv

Fornyer arbeidsuniformen:  – Helsearbeidere er ofte redd for å si noe feil eller bruke feil ord, de føler seg ofte usikre på hvordan de skal stille spørsmål om de eldre LGBT+ personenes liv, sier kursholder Julia Skov fra LGBT+ Danmark. Hen er opptatt av at helsearbeiderne skal føle seg «påkledd» i møte med eldre LGBT-personer og bli mer bevisst på hvordan språkbruk kan skape trygge fellesskap.

Fornyer arbeidsuniformen: – Helsearbeidere er ofte redd for å si noe feil eller bruke feil ord, de føler seg ofte usikre på hvordan de skal stille spørsmål om de eldre LGBT+ personenes liv, sier kursholder Julia Skov fra LGBT+ Danmark. Hen er opptatt av at helsearbeiderne skal føle seg «påkledd» i møte med eldre LGBT-personer og bli mer bevisst på hvordan språkbruk kan skape trygge fellesskap.

Kristian Ridder-Nielsen

Alle som skal jobbe på det kommunale pleiehjemmet for skeive kurses i språk og holdninger. De fleste får en aha-opplevelse.

2023050910160820230516105801

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

Alle nyansatte på pleiehjemmet Slottet må gjennom et kurs i tre bolker med LGBT+-Danmark. Hensikten er å bevisstgjøre medarbeiderne og gjøre dem normkritiske. Det vil – ifølge avdelingsleder Ellen Marie Hatlen – si å innta en innstilling om ikke å ta noe for gitt, men ha som utgangspunkt at verden verken er svart-hvitt eller består av kun kvinner eller menn. Ansatte med fartstid kan når som helst slenge seg på et kurs og friske opp kunnskaper og vanetenkning.

På dette sykehjemmet har de skeive førsteretten

Annet livsløp

– Noe av det første de ansatte lærer, er å ikke anta ting om beboernes liv eller relasjoner, men å stille åpne spørsmål, sier pedagogisk konsulent og kursleder Julia Skov i LGBT+ Danmark og minner om at eldre LGBT+ personer (*1) ofte har levd i en helt annen kontekst enn de unge gjør i dag.

– Mange har bestrebet seg på å være «usynlige» og gå under radaren, eller hatt et helt annet livsløp enn majoritetsbefolkningen. Det kan ha betydning både for hva slags nettverk de har og hvilken relasjon de har til familie og andre.

Skov forteller at deltakerne ofte blir overrasket når de hører om forholdene eldre LGBT+ personer har opplevd.

– Mange er ikke klar over at de tidligere ble sett på som psykisk syke, eller hvilken betydning det har hatt for livene til eldre LGBT+ personer.

Grundig kursing: Nyansatte på kurs hos LGBT+ Danmark får også en liten historiegjennomgang med innblikk i hvordan samfunnet tidligere behandlet LGBT+personer, slik at de skal forstå hvorfor skeive eldre kan være engstelige for å avsløre sin seksualitet. Fra v. social- og sundhedsassistent Ida Nygård, sykepleier Camilla Haslund Fredriksen, ufaglært avløser Christian Brockdorff Lorensen, social- og sundhetshjelper Julie Herrguth Sørensen.

Grundig kursing: Nyansatte på kurs hos LGBT+ Danmark får også en liten historiegjennomgang med innblikk i hvordan samfunnet tidligere behandlet LGBT+personer, slik at de skal forstå hvorfor skeive eldre kan være engstelige for å avsløre sin seksualitet. Fra v. social- og sundhedsassistent Ida Nygård, sykepleier Camilla Haslund Fredriksen, ufaglært avløser Christian Brockdorff Lorensen, social- og sundhetshjelper Julie Herrguth Sørensen.

Kristian Ridder_Nielsen

God nysgjerrighet

 «Hva betyr cis-kjønnet (*2)?», «Hvorfor er der flere som identifiserer sig som ikkebinære (*3)?», «Hvor mange LGBT+ personer fins det?»

Spørsmålene er mange når Julia Skov holder kurs på Slottet. Det er hen glad for:

– Heldigvis er mange svært nysgjerrige på temaet og vil gjerne ha kunnskaper og forstå ord, begreper og pronomener. De vil rett og slett føle seg «påkledd» i møte med eldre LGBT-personer og bli mer bevisst på hvordan de gjennom språkbruk kan skape trygge fellesskap.

– På hvilke felt er helsearbeiderne mest usikre?

– De føler seg ofte usikre på hvordan de skal stille spørsmål om de eldre LGBT+ personenes liv. Mange helsearbeidere er redd for å si noe galt eller bruke feil ord. Her møter de dessuten på et dobbelt tabu fordi seksualitet er noe det sjelden snakkes om. Tradisjonelt er vi oppdratt til at seksualitet handler om sex og er privat, men seksualitet påvirker også hvordan man lever livet sitt, sier Skov, som forteller at mange går fra kurset med et nytt blikk på betydningen av språkbruk, og hvor mange normer vi ubevisst er med på å reprodusere.

– For mange er det en stor øyeåpner, sier Skov.

Bør eksporteres: – Vilt bra! sier helse- og sosialarbeider Sam Samsudin Nurdin om LGBT+kurset på sin nye arbeidsplass. Han mener også at Slottskonseptet bør bli Danmarks neste eksportvare.

Bør eksporteres: – Vilt bra! sier helse- og sosialarbeider Sam Samsudin Nurdin om LGBT+kurset på sin nye arbeidsplass. Han mener også at Slottskonseptet bør bli Danmarks neste eksportvare.

Kristian Ridder-Nielsen

 – Når tror du at samfunnet er blitt så åpent og tolerant at man ikke trenger egne omsorgstilbud til LGBT+ personer for at de skal føle trygghet?

– Det er et subjektivt spørsmål, men trygghet og en følelse av å bli møtt med forståelse er en forutsetning for et godt eldreliv. For noen LGBT+ personer har opplevelsen vært at de ikke føler seg trygge og sett i ordinære eldretilbud. For eldre som har det slik er det nok både godt og viktig at det fins spesifikke LGBT+-eldretilbud.  

*1 LGBT+ (eller LHBT som vi bruker i Norge) er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Plusstegnet skal inkludere alle andre seksualiteter.

*2 betyr «på den samme siden», og brukes om personer som identifiserer seg med kjønnet de er registrert som.

*3 personer som identifiserer seg med et annet kjønn enn mann eller kvinne, med begge kjønn eller opplever flytende kjønnsidentitet. Kan også vise til personer som ikke identifiserer seg med noen kjønnskategori.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy