Ansatte på dyreklinikker får en kraftig økning av minstelønna
Etter mange timer forhandling på overtid ble Fagforbundet og NHO Mat og drikke enige om ny og høyere lønn for dyrepleiere og øvrige ansatte på dyreklinikker og dyresykehus.
Lena Knutli
Torsdag morgen ble Fagforbundet og NHO Mat og drikke enige om ny lønn for dyrepleiere og klinikkassistenter.
per.flakstad@fagbladet.no
Partene ble enige etter å ha forhandlet på overtid gjennom natten.
– Det var et mål å øke minstelønnssatsene betraktelig for dyrepleierne i dette oppgjøret, og det mener jeg vi har klart å få til, sier Fagforbundets forhandlingsleder Ingunn R. Jacobsen.
Hun er også fornøyd med at kriteriene for lokale lønnsforhandlinger er endret slik at de ansatte vil oppleve dem som mer rettferdige.
Kraftig økning av minstelønna
Alle ansatte får et generelt tillegg på syv kroner per time fra 1. april 2024. Det utgjør 13.650 kroner i året for de i full stilling.
Samtidig er minstelønnssatsene økt kraftig. For dyrepleier med autorisasjon øker de med mellom 36.688 og 69.248 kroner i året avhengig av ansiennitet, det vil si hvor lenge de har jobbet.
FORNØYD: Ingunn R. Jacobsen kan være fornøyd med at de med minst lønn får et kraftig lønnshopp.
Leif Martin Kirknes
– Dyrepleierne har ligget langt under andre yrkesgrupper med tilsvarende utdanning, derfor var det veldig viktig for oss å gi dem et skikkelig løft. Med de nye minstelønnssatsene vil dyrepleiere med ti års ansiennitet ha en minstelønn på 509.000 kroner i året. For oss er det en milepæl at de har kommet over 500.000, sier Jacobsen.
For de øvrige ansatte øker minstelønnssatsene med mellom 13.650 kroner og 39.970 kroner i året med virkning fra 1. mai 2024.
• Dyrepleiere fortjener en lønn mer på linje med andre som er høyskoleutdannet.
Nye kriterier for lokale lønnsforhandlinger
– Vi har også fått gjennomslag for endringer i avtaleteksten som vi er fornøyd med. Blant annet har vi fått endret på kriteriene for lokale lønnsforhandlinger, sier Jacobsen.
Tidligere inneholdt kriterier begreper som initiativ, effektivitet og fleksibilitet. De er nå erstattet med at det kan gis individuelle tillegg etter den enkeltes kompetanse, ansvars- og arbeidsområde.
– Jeg er overbevist om at de ansatte vil oppleve dette som mer rettferdige kriterier, sier Jacobsen.
HMS-opplæring
Hun er også fornøyd med at avtalen nå inneholder HMS-opplæring av nyansatte.
– Vi snakker blant annet om røntgen og bruke av kjemiske stoffer. Vi vet at opplæringen rundt dette har vært litt tilfeldig flere steder. Derfor er det godt å ha fått dette på plass i avtalen, sier Jacobsen.
Avtalen har også fått på plass bestemmer om lærlinger i det nye faget dyrefagarbeider.
Krevende forhandlinger
Fagforbundet og NHO Mat og drikke måtte bruke hele natten på å bli enige om en forhandlingsløsning.
– Det var krevende forhandlinger, og jeg var en stund redd for at det kom å ende med brudd. Men arbeidsgiverne ønsket å forhandle videre, og jeg har inntrykk av at de har strukket seg langt for at vi skulle klare å bli enige om en avtale, sier Jacobsen.
Nå skal resultatet ut på uravstemning blant medlemmene.