Ansatte streiker for tariffavtale i Krokusen barnehage

STREIK: De streiker for å få tariffavtale og de samme lønns- og pensjonsvilkårene som sine kolleger i offentlige barnehager. Fra v: Sandra Santos Vikan, Sandra Natalie Allum og Heidi Aske.

STREIK: De streiker for å få tariffavtale og de samme lønns- og pensjonsvilkårene som sine kolleger i offentlige barnehager. Fra v: Sandra Santos Vikan, Sandra Natalie Allum og Heidi Aske.

John-Ole Engnes, Fagforbundet Sandefjord

Fagforbundets medlemmer i Krokusen barnehage i Sandefjord har gått ut i streik for å få en tariffavtale.

2018082809393120180828143307

per.flakstad@fagbladet.no

Forbundet har i lang tid krevd tariffavtale for sine fire medlemmer i barnehagen, men eieren sier nei. Etter tvungen mekling 22. august så forbundet ingen annen mulighet enn å gå til streik.

Tidligere i år var det en tilsvarende konflikt på Inderøya i Trøndelag. Eieren av Elvebakken barnehage AS gjorde det klart at hun heller vil legge ned barnehagen enn å fortsette med tariffavtalen. Det endte med at barnehagen ble nedlagt.

Fikk tariffavtale i Oslo

Det er Irina Jonsson som eier Krokusen barnehage. Hun eier i tillegg Hundremeterskogen barnehage i Oslo. Også der har Fagforbundet i lang tid jobbet for å få en tariffavtale for sine medlemmer, og der har eieren gått med på å inngå en avtale som gjelder fra onsdag.

Fagbladet har forsøkt gjentatte ganger å få kontakt med Jonsson - uten å lykkes.

– De som har barn i Elvebakken barnehage må stille krav om at det skal være tariffavtale for de ansatte

Beskyldes for streikebryteri

Så langt Fagbladet kjenner til, går driften i Krokusen barnehage i dag som normalt. En av Forbundets medlemmer var midlertidig tilsatt, og hun har fått beskjed om at det ikke lenger er bruk for henne.

Fagforbundet mener hun har et lovlig midlertidig ansettelsesforhold ut fra de kontraktene og avtalene som er inngått. Hun skal også være satt opp på vaktlister.

Skjermdump fra barnehagens nettside

Samtidig som hun har fått beskjed om at det ikke lenger er bruk for henne, skal barnehagen ha satt inn vikar.

– Vi ser i utgangspunktet på dette som klassisk streikebryteri, sier lederen for Fagforbundets kompetansesenter i Skien, Inger Holøs.

Det er seks ansatte i barnehagen.

De ansatte i Elvebakken barnehage beholder tariffavtalen sin

– Steil arbeidsgiver

– Vi har møtt en steil arbeidsgiver. Mens eieren har akseptert at de ansatte i en annen barnehage hun eier skal få tariffavtale med virkning fra i morgen, så sier de nei til å inngå en tilsvarende avtale for sine ansatte i Krokusen i Sandefjord. Det er en uakseptabel og uforståelig forskjellbehandling, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Hun viser til at Private barnehager får de samme tilskuddene som andre private og offentlige barnehager, og det er derfor ingen grunn til at man skal ha lavere lønn- eller pensjonsnivåer enn andre barnehager.

– En tariffavtale gir deg rettigheter i forhold til lønns- og arbeidsvilkår, og er en grunnleggende forutsetning for trepartssamarbeidet som det er bred samfunnsmessig støtte for, sier Anne Green Nilsen.

Overskudd i fjor

Krokusen barnehage hadde ifølge E24.no og Proff.no driftsinntekter i 2017 på snaut 4,5 millioner og et overskudd før skatt på 357.000 kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy