Ansettelsen skulle granskes eksternt – men så la kommunen seg flat

HELOMVENDING: Kommunedirektør i Porsanger, Bente Larssen, trekker jobbtilbudet tilbake og starter ansettelsesprosessen på nytt.

HELOMVENDING: Kommunedirektør i Porsanger, Bente Larssen, trekker jobbtilbudet tilbake og starter ansettelsesprosessen på nytt.

Bjørn Arne Johansen

Etter råd fra kommuneadvokaten trekker Porsanger kommune jobbtilbudet tilbake og rykker tilbake til start.

2020022416142020200224173126

baj@fagbladet.no

Fredag fortalte Fagbladet om ingeniørene Heaika Somby og Anne Risten Gaino Sara som reagerte sterkt på at de begge ble forbigått av en student uten relevant arbeidserfaring da kommunen skulle ansette en byggingeniør.

Det ble stilt spørsmål om kommunen hadde fulgt kvalifikasjonsprinsippet som veier tyngst ved ansettelser innen offentlig sektor. Det viste seg også at kommunens hovedtillitsvalgte, Fagforbundets Renate Sjøenden Fagerness, ikke hadde deltatt i prosessen på grunn av sykdom. Det ble heller ikke innkalt en stedfortreder.

Stabsleder Trine Persen i Porsanger kommune kunne overfor Fagbladet informere om at kommunedirektør Bente Larssen hadde igangsatt en ekstern gjennomgang av saken.

Legger seg flat

Men nå har saken tatt en uventet vending, melder den samiske avisen Ságat.

– Kommunen har opptrådt feil, og vi har brutt kvalifikasjonsprinsippet. Det beklager jeg på det sterkeste. Spesielt siden dette har rammet en uskyldig søker, som nå har fått tilbudet om ansettelse trukket tilbake, sier kommunedirektør Bente Larssen til Ságat.

Avgjørelsen om å trekke jobbtilbudet er tatt av Larssen selv, men er basert på anbefalinger fra kommunens advokater. Larssen avviser også at kommunen på noen måte har kompensert den som mistet jobbtilbudet. På spørsmål om hvordan feilen kunne skje, svarer hun:

– Det skal jo ikke skje, men det ser ut til at feilvurderinger gjort tidlig i prosessen forplantet seg videre. Stillingen var utlyst tre ganger, og det kan ha gjort at man til slutt mistet litt synet på utlysningsteksten og kravene som ble stilt der. Utlysningsteksten er bindende ved alle ansettelser, sier Larssen.

Tilbudet om jobb er nå trukket tilbake, og prosessen skal startes på nytt.

Følg Fagbladet på Facebook

– Bør få konsekvenser

Heika Somby har fått overbrakt nyheten og berømmer kommunedirektøren for å innrømme feil:

– Det er helt nydelig og helt på sin plass. Det er kjempebra at kommunedirektøren innrømmer at de har gjort feil, sier Somby.

Han mener saken må få konsekvenser:

– Hvis det uten tvil er gjort en grov bommert av noen, bør ikke den personen slippe unna. Man bør få en slags reprimande for å sette et eksempel. Man sitter i en maktposisjon, og kan utnytte den. Om man bare får litt kjeft fortsetter man jo bare, hevder han.

Vil fortsatt søke

Somby vil fortsatt ha jobben som byggingeniør og tenker å hive seg med i neste søkerunde også.

– Jada, det tenker jeg. Jeg har absolutt ikke noen garanti for at jeg får jobben, men vil fortsatt prøve. Det var målet i utgangspunktet. Dette har ikke skremt meg bort. Tvert om. Dette viser at det nytter på klage når ser urettferdighet. Da skjer det ting, avslutter Heaika Somby.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy