JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Alt det fagbevegelsen har kjempet for, og alle papirer og avtaler som er gjort, kan bare kastes på dynga

MENER SEG FORBIGÅTT: Ingeniørene Heaika Somby og Anne Risten Gaino Sara mener de ble forbigått da Porsanger kommune i stedet ansatte en student. Nå skal saken til en ekstern gjennomgang.

MENER SEG FORBIGÅTT: Ingeniørene Heaika Somby og Anne Risten Gaino Sara mener de ble forbigått da Porsanger kommune i stedet ansatte en student. Nå skal saken til en ekstern gjennomgang.

Bjørn Arne Johansen

Ingeniørene Heaika Somby og Anne Risten Gaino Sara reagerer sterkt etter at kommunen valgte å ansette en student fremfor noen med utdannelsen i orden.

2020022110103920200221101039

baj@fagbladet.no

19. desember i fjor gikk søknadsfristen ut for stillingen som ingeniør ved avdelingen for kommunalteknikk og forvaltning i Porsanger kommune. Kommunen satte som minimumskrav at søkerne måtte være utdannet ingeniør med en bachelor innen tekniske fag, fortrinnsvis innen bygg, vei, vann og avløp eller miljø og beredskap.

Der Heaika Somby både er utdannet prosess- og gassingeniør, samt bioingeniør, er Anne Risten Gaino Sara utdannet byggingeniør. Men verken Heaika eller Anne Risten fikk tilbud om jobben. Det gjorde derimot en kvinne fra Alta som først blir ferdig med sin utdannelse som byggingeniør til våren.

Oppgitt

Anne Risten ble ikke engang innkalt til intervju. Dette på tross av at stillingsutlysningen omtrent er skreddersydd for hennes utdannelse og arbeidserfaring. I sin utlysningstekst vektlegger kommunen blant erfaring fra offentlig forvaltning. Anne Risten har de to siste årene jobbet med byggesaksbehandling i Alta kommune.

– Jeg har ikke hørt noe fra kommunen i det hele tatt. Jeg fikk nylig vite at en annen ble ansatt. Da jeg så den utvidede søkerlisten med kandidatene så er det noe som skurrer. Det virker ikke som at min utdannelse eller erfaring har hatt noe å si i denne saken. Jeg har jobbet med byggtekniske saker i to år og ble ikke engang innkalt til intervju. Det virker som at jeg like greit kunne vært uten utdannelse, sier en oppgitt Anne Risten.

Kvinnen som ble ansatt har derimot ingen arbeidserfaring som ingeniør. På hennes CV kan man lese at hennes tre siste jobber har vært som butikkmedarbeider.

Stillingen hadde totalt sju søkere. Intervjuene ble foretatt i desember og jobbtilbudet ble sendt ut fra kommunen 7. februar.

En tredje mannlig søker har også utdannelse som byggingeniør i orden og har jobbet som ingeniør i Statens vegvesen siden juni i fjor.

Saken ble først omtalt av den samiske avisen Ságat.

Avkrever svar fra kommunen

Heaika har på ingen måter tenkt å la denne saken ligge og har avkrevd en redegjørelse fra kommunedirektør Bente Larssen. For dette er ikke første gangen kommunen har hoppet bukk over kvalifikasjonsprinsippet i ansettelser, påpeker han. Også da kommunen ansatte ny teknisk sjef i 2014 ble den eneste søkeren uten ingeniørutdannelse ansatt.

– Hvordan kan man ta den bunken med søkere og velge å ikke engang innkalle Anne Risten Sara Gaino til intervju forstår jeg ikke. Hun er jo best kvalifisert av oss alle. Enhver person skjønner å innkalle henne, sier Heaika.

Han peker på at kvalifikasjonsprinsippet veier tyngst ved ansettelser innen offentlig sektor. Noe som betyr at man ikke har lov til å ansette den nest beste eller velge fritt blant de kvalifiserte søkerne.

– Man kan ikke begrunne det med personlig egnethet heller. Uansett hvor god hun er til å snakke for seg så skal faglig kvalifikasjon og dokumentasjon veie tyngst, fastslår han.

Følg Fagbladet på Facebook

Tillitsvalgt deltok ikke i intervjuene

Renate Fagerness Sjøenden, hovedtillitsvalgt i Porsanger kommune, forklarer at tillitsvalgte vanligvis er med i hele ansettelsesprosessen slik hovedavtalen regulerer. Men denne gangen var Sjøenden ikke involvert i intervjuene på grunn av sykdom.

– Grunnet kort varsel var det heller ikke mulig for arbeidsgiver å få inn en annen tillitsvalgt, sier hun til Fagbladet.

Søkerlisten har også vært til uttalelse hos tillitsvalgte, mens listen over intervjukandidater er det arbeidsgiver som har satt opp

– Grunnet sykefravær er det vanskelig for meg å uttale meg om selve prosessen denne gangen, da jeg ikke har oversikt per nå, forklarer hun.

Ifølge stabsleder Trine Persen i Porsanger kommune har kommunedirektør Bente Larssen igangsatt en ekstern gjennomgang av saken, og vil avvente den tilbakemeldingen før saken kommenteres nærmere.

Helselærling reddet livet til en fremmed via Facebook

Ekstern gjennomgang

Sjøenden har fått med seg reaksjonene på ansettelsen, og er derfor fornøyd med at kommunedirektøren har lovet en gjennomgang av prosessen:

– Utlysningsteksten er bindene i alle ansettelser, og jeg vil ikke komme med noen formeninger så lenge jeg ikke har kjennskap til hva som er diskutert. Jeg ser at prosessen er satt på kartet hos kommunedirektøren, og det er bra at dette tas på alvor for å få klarhet i hva som er fakta.

Tor-Inge Hoaas er leder for Fagforbundets kompetansesenter i Nord-Norge. Hoaas har sett både søkerlisten og stillingsutlysningen. På generelt grunnlag sier han det er svært vanskelig å skille søkerne kvalifikasjonsmessig fra hverandre og mener det er flere søkere som etter hans syn tilfredsstiller utlysningsteksten.

– Utlysningsteksten er svært konkret på hvilke krav som stilles og da må kommunen forholde seg til det. Skulle kommunen ikke ta hensyn til egen utlysningstekst når det foreligger kvalifiserte søkere må det kunne begrunnes. Dersom noen opplever seg forbigått må enkeltperson påklage tilsettingen, eller enkeltvedtaket, til Sivilombudsmannen som har tilsynsmyndighet overfor forvaltningen behandling av enkeltpersoner, sier Hoaas.

Kampklar

Heaika Somby er forberedt til å ta saken videre opp i systemet om ikke kommunen retter opp det han mener er en prinsippsak.

– Det går ikke an å ha det sånn i Norge. Det er ingen vits med demokrati og rettigheter hvis det er slik det skal være. Alt det fagbevegelsen har kjempet for, og alle papirer og avtaler som er gjort, kan bare knørves og kastes på dynga, sier en kampklar Heaika Somby.

Vil ha bedre tillegg for nattarbeid: Jobben kan påføre Eli både kreft og depresjoner

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy