Tannlege:

Ap foreslår 30 millioner til billigere tannlege. SV vil bevilge 25 ganger mer

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

colourbox.com

SV inviterer Arbeiderpartiet til å ta opp igjen landsmøtevedtakene om tannhelsereform fra 2009 og 2011.

2018103011381620181030113816

helge@lomedia.no

Både på landsmøtet i 2009 og 2011 vedtok Arbeiderpartiet at tannhelse «skal bli en del av det offentliges ansvar på lik linje med det øvrige helsevesen». Vedtaket gikk imidlertid lengre enn partiledelsen ønsket. I stedet for et universelt tilbud ønsket ledelsen en ordning der flere grupper gis refusjon av tannlegeutgifter.

I programforslaget som ble behandlet på landsmøte i 2013 ble dagens Ap-politikk meislet på nytt, med formuleringen «at det offentlige gradvis tar et større ansvar for tannhelsefeltet gjennom at flere grupper gis tannbehandling dekket av folketrygden». Og partiet ville prioritere lave eller ingen egenandeler for tannhelse for dem som har de største problemene.

Én av tre nordmenn har droppet tannlegen av økonomiske årsaker. Mette Helen (44) mangler 11 tenner og må tygge på gommen

Nå utfordres Arbeiderpartiet av Sheida Sangtarash, som for tiden er helsepolitisk talsperson for SV på Stortinget, til å legge penger på bordet for å sikre en bedre tannhelsetjeneste.

9 av 10 vil ha en tannhelsereform og mener tannhelse bør være en del av det offentlige helsevesenet. Det kan vi love å fikse hvis ni av ti stemmer på oss. Vi er det eneste partiet som har vist at dette er noe vi prioriterer, sier Sheida Sangtarash til FriFagbevegelse.

(Saken fortsetter under bildet.)

Sheida Santarash, helsepolitisk talsperson for SV.

Sheida Santarash, helsepolitisk talsperson for SV.

Pressefoto

– Hjertelig velkommen

SV-representanten mener Arbeiderpartiet er hjertelig velkommen til å fikse en tannhelsereform sammen med SV.

– Men det kommer til å koste. De må være villig til å legge penger på bordet. Dette fikser ikke seg selv, mener Sangtarash.

– Vi satte av 750 millioner kroner mer enn regjeringen i vårt siste alternative budsjett, og vi har en opptrappingsplan for å få et tilbud til alle. Vår satsning var 25 ganger mer enn hva Arbeiderpartiet la i potten i fjorårets budsjetter. De hadde kun 30 millioner mer enn regjeringen i sitt alternative budsjett. De må klare å bla opp mer enn dette om dette skal bli noe av, poengterer hun.

Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad

Hun mener 750 millioner kroner hadde vært nok til at alle som må ut med kostnader over 10.000 kroner får dekket 25 prosent av kostnadene.

– En slik høykostnadsbeskyttelse er en mulig modell, der man gradvis senker taket. En annen, og mye bedre ordning, er å få langt flere over i den offentlige tannhelsetjenesten, mener hun.

SV vil bygge ut den offentlige tannhelsetjenesten slik at flere voksne kan få behandling i offentlig regi, i første omgang de yngste og de eldste.

– Tannhelse må bli en del av folketrygden ved å fase inn en refusjon av alle tannlegeutgifter over 2.500 kroner etter statlig fastsatte takster og redusere kostnadene til regulering, mener Sangtarash.

Hør podkasten om Ramona, en av mange tusen nordmenn som sliter med tannhelsen og ikke har økonomi til å gjøre noe med det (saken fortsetter under podkasten):

Ingen quick-fix

Tannhelsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Tellef Inge Mørland, mener Arbeiderpartiets forslag om en styrking av tannhelsefeltet er en god start. Forslaget er allerede til behandling i Stortinget.

– Dette er et så stort felt at hvis vi skal få til varige, bedre løsninger for tannhelsefeltet fins det ikke noe quick-fix. Vi må målrette innsatsen, ellers er det ikke sikkert at mest alltid er best, sier Mørland.

– Ap har fremmet et helhetlig forslag i Stortinget for styrking av tannhelsefeltet, som vi håper SV vil bidra til å skaffe flertall for. Der foreslår vi blant annet løsninger for å sette et pristak i refusjonsordningen for hva de private klinikkene kan kreve seg betalt, legger han til.

– Intensjonen til SV er helt sikkert god, men når de foreslår å dekke 25 prosent av tannbehandling utover en egenbetaling på 10.000 kr, vil mange av de som trenger det mest ikke være i nærheten av å ha råd til å dekke egenandelen sin. Ikke alle har 10.000 kroner, og utgiftene over det har fortsatt en egenbetaling på 75 prosent med SV sitt forslag. Arbeiderpartiet mener vi i første omgang må finne løsninger som treffer de med dårligst råd bedre, sier han.

Og legger til:

– Vi ønsker en helhetlig gjennomgang av støtteordningene, slik at vi kan styrke hjelpen til de som trenger det mest. Allerede i vårt alternative budsjett, kommer vi til å legge fram påplussinger innen tannhelse som vi mener vil treffe grupper som i dag sliter med å betale tannlegeregningen godt.

Hvorfor har vi ikke gratis tannlege i Norge? Vi var på vei dit, men så kom 1. verdenskrig ...

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy