Ap krever åpen behandling av trygdeoppgjøret

ÅPENHET: Lise Christoffersen (Ap) vil ha åpen behandling av trygdeoppgjøret.

ÅPENHET: Lise Christoffersen (Ap) vil ha åpen behandling av trygdeoppgjøret.

Pressefoto/DNA

Kommer til Stortinget først til høsten.

2016060211582320160602115823

knut.nygaard@fagbladet.no

Noe av det siste Robert Eriksson (Frp) gjorde før han gikk av som arbeidsminister, var å endre praksisen med at trygdeoppgjøret kommer til Stortinget for behandling og debatt. Nå ser det ut til at oppgjøret likevel får stortingsbehandling, men ikke før til høsten

Det var SV og Kirsti Bergstø som løftet saken inn i Stortinget. Til Aftenposten sier Frps arbeids- og sosialpolitiske talsmann, Erlend Wiborg, at samarbeidspartiene nå har sørget for at trygdeoppgjøret fra høsten av likevel kommer til Stortinget. Kirsti Bergstø er ikke fornøyd med avgjørelsen.

Les også: • Jan Davidsen krever forhandlingsrett på pensjoner

– Det regjeringspartiene nå har gjort, er å gå inn for å diskutere trygdeoppgjøret uavhengig av selve oppgjøret, sier Berstø til Aftenposten.

– Oppgjøret skjer på sammen tid i mai hvert år, mens behandlingen nå skal skje på høsten. Det er en spesiell behandlingsform, for da legger man ikke opp til at det skal kunne bevilges penger i saken, sier Bergstø til Aftenposten.

Les også: • Denne mannen vil øke lønnsforskjellene i Norge

Også Arbeiderpartiet vil ha en skikkelig stortingsbehandling av trygdeoppgjøret.

– Arbeiderpartiet reagerer på at regjeringen forsøker unndra trygdeoppgjøret fra en åpen og demokratisk behandling i Stortinget, sier pensjonspolitisk talsperson i Ap, Lise Christoffersen i en pressemelding.

Oppgjøret angår privatøkonomien til nesten 900 000 alderspensjonister og over 300 000 uføre. Pendsjonistforbundets leder, Jan Davidsen, er langt fra fornøyd med poensjonsoppgjøret.

– Vi er skuffet og litt forbannet. Vi hadde forventet at regjeringen møtte kravet fra samtlige organisasjoner om at vi i hvert fall skal ha det samme som lønnstakerne, sa Davidsen da trygdeoppgjøret var klart.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKUFFET: Jan Davidsen er så skuffet at han nekter å signere trygdeoppgjøret.

SKUFFET: Jan Davidsen er så skuffet at han nekter å signere trygdeoppgjøret.

Jonny Syversen, Pensjonistforbundet

Pensjonene øker med 4.600 kroner for hver person, noe som er skuffende lavt for pensjongeneralen.

– Selv om regjeringen har ansvaret for gjennomføringen av trygdeoppgjøret, er det rimelig at trygdene og pensjonene også får politisk behandling i Stortinget, slik vi har hatt tradisjon for i Norge, sier Aps Lise Christoffersen.

Hun stiller spørsmål ved at regjeringen nå vil endre prosessen med trygdeoppgjørene.

– At det kan føles ubehagelig for regjeringspartiene Frp og Høyre, er ingen god grunn til å endre praksisen for den politiske behandlingen av trygdeoppgjørene, sier hun.

– Med erfaringen fra regjeringspartienes kritikkverdige håndtering av trygdeoppgjøret i 2015 og nå i 2016, vil Arbeiderpartiet bidra til å sikre at trygdeoppgjørene fra og med neste år får en fullverdig behandling av Stortinget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy