Nå må regjeringen levere, krever Ap ved Rigmor Aasrud og Frp,
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet kommer til å øke presset på regjeringen. Nå må flertallsvedtakene i Stortinget følges opp i saken som har regjeringen har varslet kommer på fredag, krever partiene.
Begge partier støtter enda kraftigere lut i kampen mot importsmitte.
Mutert virus
Gjør ikke regjeringen noe nå, må Stortinget ta affære selv, mener Aps arbeidspolitiske talsperson og fungerende parlamentariske nestleder, Rigmor Aasrud.
Hun synes det er merkelig at regjeringen sist fredag ikke forholdt seg til flertallet i Stortinget.
– Allerede torsdag kveld visste regjeringen om det muterte viruset i Nordre Follo og at det måtte komme omfattende krisetiltak med nedstenging. Nå har regjeringen to muligheter: Enten legge det inn i proposisjonen som kommer fredag. Hvis ikke, må vi gjøre enda klarere vedtak i Stortinget, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.
Dagpenger
Aasrud ser også gjerne at Frp, som nå krever enda bedre økonomiske krisetiltak, kan snu og støtte to forslag som «Firerbanden» ikke ble enige om:
– De punktene er minst like aktuelle i dag som på tirsdag. Inngangsbilletten for å få dagpenger må reduseres. I dag er den på 1,5 G (rundt 150 000 kroner). Den bør settes ned til 0,75 G (rundt 75 000 kroner). I tillegg må krav til tapt arbeidstid for å motta dagpenger under permittering settes til 40 prosent fram til 1. oktober, sier Rigmor Aasrud.
Det ble heller ikke enighet om at omsetningstap skal gi økonomisk støtte, ikke bare dekning av faste kostnader.
Studentmilliard viktig
Nedstengingen i Nordre Follo og omkringliggende kommuner (inkludert Oslo) og som nå blir kraftig utvidet, rammer i en stor grad studenter. Ikke bare får de hjemmestudier, men en stor del av studentene mister også sin biinntekt.
Derfor fikk «Firerbanden» gjennomslag for en studentmilliard i forhandlingene. Den var heller ikke med i fredagens proposisjon fra regjeringen.
– Det er helt nødvendig for å finne løsninger som treffer studentene bedre slik at også de får ta del i tiltakene som finnes. Dette retter seg spesielt mot de som jobber lite, men som trenger penger, mener Aasrud.
Lønnstilskudd
Det ble også flertall for å be regjeringen, sammen med partene i arbeidslivet, komme tilbake med en lønnstilskuddsordning.
– Det må være en god ordning for bedriftene som blir myndighetsbestemt nedlagt, mener Aasrud.
Permitteringslengde ble også vedtatt satt til 1. oktober, dagpengesatsen ble forhøyet, ventetiden for å få dagpenger ble satt ned fra tre dager, maksimal periode for å motta dagpenger ble økt, inntektssikringen for lærlinger ble forlenget blant andre vedtak.
– Næringslivet må ha forutsigbarhet og komme med en håndsrekning til den situasjonen som oppstår. Da kan ikke regjeringen overse det Stortinget vedtar, poengterer hun.
Nå setter Aasrud sin lit til at Fremskrittspartiet kan snu i sakene som «Firerbanden» var uenige om.
Fått med deg denne? Knut (55) var ute for å flomsikre bygda. Da så han sitt eget hus bli tatt av elva
Kan Frp snu?
Søndag kom Frp med fem strakstiltak mot importsmitte, som også innbefattet at «Regjeringen må snarest vurdere kraftige forsterkninger i krisepakker til næringslivet og ansatte. Denne nedstengingen vil ha svært dramatiske konsekvenser for mange virksomheter og ansatte i de kommunene som berøres».
– Det muterte viruset har ikke oppstått i Nordre Follo, det er importert. Fremskrittspartiet har i lang tid advart mot økende importsmitte, sier nestleder Sylvi Listhaug i Frp.
– Det er åpenbart at regjeringen har hatt for dårlig kontroll ved grensene. Norge var for eksempel blant de siste landene i Europa som stoppet fly fra Storbritannia da virusvarianten ble oppdaget. Tilbakemeldingen fra ansatte på Gardermoen er at det heller ikke de første ukene i det nye året var kontroll på hvorvidt folk som kom testet seg, sier Listhaug i pressemeldingen.
Stortinget gjorde mange vedtak 19. januar som vi nå forventer at regjeringen følger opp i sin nye «krisepakke» som kommer 29. januar. Situasjonen er nå enda mer alvorlig enn forrige uke, og det er derfor naturlig å vurdere ytterligere styrking av tiltak for inntektssikring og kompensasjon til bedrifter som blir stengt ned.
Hans Andreas Limi sier til FriFagbevegelse at Fremskrittspartiet ikke har gjort noen ny vurdering av forslagene som partiet stemte ned sist tirsdag.
– Fremskrittspartiet har bidratt til å forsterke de økonomiske tiltakene som kompenserer den negative effekten av nye smitteverntiltak, både for bedrifter og permitterte. Hvis nedstengingen som ble gjennomført i går utvides og forlenges, blir det behov for å gjennomføre flere tiltak som kompenserer, sier han til FriFagbevegelse.
– Først vil vi se hva regjeringen foreslår. Vårt hovedfokus er å forbedre og forsterke eksisterende ordninger som vi vet treffer, og allerede er iverksatt, sier han.
– Følger opp vedtak
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen fastholder overfor VG at regjeringen følger opp Stortingets vedtak.
– Stortinget må fatte budsjettvedtak og noen lovvedtak for å følge opp anmodningsvedtakene, sier han til VG.
Samtidig presiserer han at regjeringen ikke har endret syn etter runden i Stortinget og etter at flertallet ba dem forlenge permitteringsordningen.
– Dette er en rask og effektiv oppfølging av vedtaket i Stortinget tirsdag, mener han.
I proposisjonen anslår regjeringen at det vil koste 3,8 milliarder kroner å forlenge permitteringsreglene til 1. oktober med forhøyet sats på 80 prosent, samt forlengelse for de som etter de normale reglene ville ha mistet retten til dagpenger under permittering.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold