JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det grønne skiftet

Ap og Sp er uenige om elektrifisering av oljeplattformer

HENTER KRAFT FRA LAND: Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er elektrifisert. Til sammen er det 16 felt som har eller har vedtatt å ta i bruk kraft fra land.

HENTER KRAFT FRA LAND: Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er elektrifisert. Til sammen er det 16 felt som har eller har vedtatt å ta i bruk kraft fra land.

Petter Pettersen

Senterpartiet er for å elektrifisere sokkelen, men mener det bør skje med havvind – og ikke med kraft fra land.

2022081109242920220811092405

– Jeg vil gjerne nå klimamålene. Vi må likevel ta tak i dette dilemmaet, og det er det ingen som gjør, sier Marit Arnstad til Klassekampen.

Elektrifisering av sokkelen innebærer å erstatte gassturbinene som forsyner oljeplattformer med strøm, med kraft fra land. Hensikten er å kutte norske utslipp og slik nå regjeringens klimamål. Olje- og gassproduksjon står for cirka 30 prosent av Norges CO2-utslipp.

Arnstad sier hun er for å elektrifisere sokkelen, men at det bør skje med havvind.

– Dilemmaet da er om vi klarer det innen 2030. Hvor mye havvind klarer vi å bygge på bare sju år? spør hun.

LO ønsker ikke å stanse oljeleting

Har global klimaeffekt

I dag er det 16 felt som har eller har vedtatt å ta i bruk kraft fra land. Disse dekker til sammen rundt 45 prosent av norsk olje- og gassproduksjon.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) gjentar på sin side at oljeindustrien skal kutte 50 prosent av sine utslipp til 2030.

– For å klare det skal vi veksle inn fossil energibruk med fornybar energibruk. Løsningen innebærer i mange tilfeller kraft fra land, sier han til Klassekampen.

Han slår videre fast at å elektrifisere sokkelen vil ha en global klimaeffekt, selv om mange påstår det motsatte.

Ifølge Norwea – Norsk Vindkraftforening vil elektrifiseringen kreve om lag 10 prosent av Norges samlede kraftforbruk.

Neppe klimaeffekt

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen, som jobbet som energiøkonom i Statistisk sentralbyrå i 15 år, er svært skeptisk til elektrifisering.

– Jeg forstår tankegangen, men jeg setter store spørsmålstegn ved å bruke strøm fra land til å utvinne olje. Elektrifisering av sokkelen har neppe noe klimaeffekt, og det er dyrt. Det øker etterspørselen etter kraft, og bidrar til høyere strømpriser på fastlandet, sier han til Europower.

I energimeldingen, som kom i fjor sommer, heter det at klimaeffekten av å elektrifisering må forventes å være begrenset.

«Kraft fra land reduserer utslippene fra norsk sokkel. Effektene på utslippene på kort og lang sikt på europeisk og globalt nivå er mer usikre», står det i stortingsmeldingen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy