JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap vil endre trygdeoppgjørene

URETTFERDIG: Aps statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, mener trygdeoppgjørene kan gi urettferdige utslag og vil endre ordningen som har gjort at pensjonistene har tapt kjøpekraft de tre siste årene.

URETTFERDIG: Aps statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, mener trygdeoppgjørene kan gi urettferdige utslag og vil endre ordningen som har gjort at pensjonistene har tapt kjøpekraft de tre siste årene.

Martin Guttormsen Slørdal

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil endre ordningen som har gjort at pensjonistene har fått redusert kjøpekraft de tre siste årene.

2017062711011420170627133304

per.flakstad@fagbladet

– I perioden 2010 til 2020 vil vår modell kunne gitt pensjonistene 0,1 prosentpoeng høyere vekst i alderspensjonen årlig, sammenlignet med dagens modell, sa Støre på en pressekonferanse i dag.

Dersom en pensjonist får 300.000 kroner, vil dette føre til en økning i pensjonen på 300 kroner i året.

Arbeiderpartiets forslag er å fjerne den omstridte ordningen som gjør at pensjonistene får det samme som gjennomsnittsresultatet i lønnsoppgjørene minus 0,75 prosent.

Ved de tre siste lønnsoppgjørene har lønnsøkningene vært moderate. Dermed har pensjonistene fått en mindre økning i pensjonsutbetalingen enn det prisene har steget.

Ved hovedoppgjøret i fjor, ble også prisstigningen beregnet for lavt, slik at pensjonistene kom ekstra uheldig ut.

Det var VG som først omtalte saken.

Pensjonistene taper kjøpekraft og nekter å signere årets trygdeoppgjør

– Pensjonistene er de eneste som taper kjøpekraft

Slik er forslaget

Dette hovedpunktene i Støres forslag:

• I stedet for dagens oppgjørsform innføres det i stedet en ordning der pensjonene hvert år justeres ut fra et gjennomsnitt av pris- og lønnsvekst.

• Hvis rammene for lønnsoppgjørene gir et tillegg på 0,8 prosent i reallønnsvekst (lønnstillegg minus forventet prisstigning), får pensjonistene 0,4 prosent, altså halvparten.

• Hvis et lønnsoppgjør gir reallønnsnedgang, for eksempel på 0,6 prosent, får pensjonistene også halvparten av reduksjonen, det vil si 0,3 prosent reallønnsnedgang.

• Denne ordningen gir pensjonistene et bedre resultat når lønnstilleggene har vært små, slik det har vært de siste årene.

Dersom lønnstilleggene blir større, for eksempel med en reallønnsvekst på 3 prosent, vil pensjonistene tape på dette med en vekst på 1,5 prosent mot 2,25 prosent med dagens ordning som hadde gitt 3 prosent minus 0,75.

– Dette vil sikre en mer stabil og rettferdig utvikling i folks pensjoner, sa Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.

I tråd med pensjonsreformen

Endringen er fullt i tråd med intensjonen i pensjonsforliket.

– Pensjonistene skal aldri mer oppleve å gå i minus når resten av samfunnet går i pluss. Hvis reguleringen oppleves som urettferdig år etter år, svekkes legitimiteten til systemet. Hvis vi ikke gjør noe med det, rokker det ved bærekraften, sa Gahr Støre.

Aps forslag vil anslagsvis koste 400 millioner kroner i neste års statsbudsjett.

Også i årene som kommer vil det være en utgift, men over tid vil staten gå i null, ifølge partiets beregninger.

Pensjonistforbundet vil ha en hånd på pensjonsrattet

Vil ha reelle forhandlinger

Siden Støres forslag kan gjennomføres uten at det utløser endringer i den politisk vedtatte pensjonsreformen, kan det tre i kraft allerede før neste trygdeoppgjør våren 2018. Forutsetningen er det nytt stortingsflertall og en ny regjering.

I en SMS til VG skriver LO-leder Hans-Christian Gabrielsen at forslaget virker fornuftig.

Generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman, sier til avisen at forslaget er et skritt i riktig retning, men han skulle gjerne sett at Ap hadde gått enda lenger.

Han understreker at pensjonistforbundets mål er å få være med i Teknisk beregningsutvalg som kommer med en rapport om lønns- og prisutviklingen i forkant av lønnsoppgjørene, og at pensjonistene får den reelle forhandlingsretten tilbake.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy