Ap vil endre trygdeoppgjørene
URETTFERDIG: Aps statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, mener trygdeoppgjørene kan gi urettferdige utslag og vil endre ordningen som har gjort at pensjonistene har tapt kjøpekraft de tre siste årene.
Martin Guttormsen Slørdal
Ap-leder Jonas Gahr Støre vil endre ordningen som har gjort at pensjonistene har fått redusert kjøpekraft de tre siste årene.
per.flakstad@fagbladet
– I perioden 2010 til 2020 vil vår modell kunne gitt pensjonistene 0,1 prosentpoeng høyere vekst i alderspensjonen årlig, sammenlignet med dagens modell, sa Støre på en pressekonferanse i dag.
Dersom en pensjonist får 300.000 kroner, vil dette føre til en økning i pensjonen på 300 kroner i året.
Arbeiderpartiets forslag er å fjerne den omstridte ordningen som gjør at pensjonistene får det samme som gjennomsnittsresultatet i lønnsoppgjørene minus 0,75 prosent.
Ved de tre siste lønnsoppgjørene har lønnsøkningene vært moderate. Dermed har pensjonistene fått en mindre økning i pensjonsutbetalingen enn det prisene har steget.
Ved hovedoppgjøret i fjor, ble også prisstigningen beregnet for lavt, slik at pensjonistene kom ekstra uheldig ut.
Det var VG som først omtalte saken.
• Pensjonistene taper kjøpekraft og nekter å signere årets trygdeoppgjør
• – Pensjonistene er de eneste som taper kjøpekraft
Slik er forslaget
Dette hovedpunktene i Støres forslag:
• I stedet for dagens oppgjørsform innføres det i stedet en ordning der pensjonene hvert år justeres ut fra et gjennomsnitt av pris- og lønnsvekst.
• Hvis rammene for lønnsoppgjørene gir et tillegg på 0,8 prosent i reallønnsvekst (lønnstillegg minus forventet prisstigning), får pensjonistene 0,4 prosent, altså halvparten.
• Hvis et lønnsoppgjør gir reallønnsnedgang, for eksempel på 0,6 prosent, får pensjonistene også halvparten av reduksjonen, det vil si 0,3 prosent reallønnsnedgang.
• Denne ordningen gir pensjonistene et bedre resultat når lønnstilleggene har vært små, slik det har vært de siste årene.
Dersom lønnstilleggene blir større, for eksempel med en reallønnsvekst på 3 prosent, vil pensjonistene tape på dette med en vekst på 1,5 prosent mot 2,25 prosent med dagens ordning som hadde gitt 3 prosent minus 0,75.
– Dette vil sikre en mer stabil og rettferdig utvikling i folks pensjoner, sa Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.
I tråd med pensjonsreformen
Endringen er fullt i tråd med intensjonen i pensjonsforliket.
– Pensjonistene skal aldri mer oppleve å gå i minus når resten av samfunnet går i pluss. Hvis reguleringen oppleves som urettferdig år etter år, svekkes legitimiteten til systemet. Hvis vi ikke gjør noe med det, rokker det ved bærekraften, sa Gahr Støre.
Aps forslag vil anslagsvis koste 400 millioner kroner i neste års statsbudsjett.
Også i årene som kommer vil det være en utgift, men over tid vil staten gå i null, ifølge partiets beregninger.
• Pensjonistforbundet vil ha en hånd på pensjonsrattet
Vil ha reelle forhandlinger
Siden Støres forslag kan gjennomføres uten at det utløser endringer i den politisk vedtatte pensjonsreformen, kan det tre i kraft allerede før neste trygdeoppgjør våren 2018. Forutsetningen er det nytt stortingsflertall og en ny regjering.
I en SMS til VG skriver LO-leder Hans-Christian Gabrielsen at forslaget virker fornuftig.
Generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman, sier til avisen at forslaget er et skritt i riktig retning, men han skulle gjerne sett at Ap hadde gått enda lenger.
Han understreker at pensjonistforbundets mål er å få være med i Teknisk beregningsutvalg som kommer med en rapport om lønns- og prisutviklingen i forkant av lønnsoppgjørene, og at pensjonistene får den reelle forhandlingsretten tilbake.