Åpen for politisk streik

Fagforbundets leder Mette Nord.

Fagforbundets leder Mette Nord.

Ole Palmstrøm

Flere LO-topper er åpne for politisk streik mot midlertidige ansettelser.

2014081812000020140818145423

frode@lomedia.no

Mandag skal LO-toppene samles for å diskutere hvordan de skal møte regjeringas forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. LO, YS og Unio er alle kritiske til forslaget, som de frykter gir et mer utrygt arbeidsliv.

Enkelte lokale LO-lag ønsker politisk streik i to timer 23. september og mulig generalstreik når Stortinget behandler saken enten seint i høst eller etter jul.

Flere forbundsledere i LO ser positivt på de lokale initiativene, men ingen vil allerede nå love at de tar ut alle medlemmene i streik.

– Det er ikke avgjort, men det er mulig jeg skal holde appell foran Stortinget under markeringa 23. september, sier Arbeidsmandsforbundets leder Erna Hagensen.

Hun forteller at forbundet ennå ikke har bestemt hva man skal gjøre.

– Jeg vil delta i diskusjonene i LO-sekretaritet mandag før vi vurderer om vi skal ta ut alle våre medlemmer i streik, sier Hagensen.

Regjeringa presenterte sitt forslag i slutten av juni, og det er frist til månedsskiftet september/oktober med å uttale seg i en høringsrunde om forslaget. Så vil regjeringa se på høringssvarene, og legge fram et endelig forslag for Stortinget rett før eller rett etter jul.

Her er regjeringas arbeidslivsreform:

Felix åpen for generalstreik

Forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet sier at de lokale leddene i forbundet gjerne må slutte seg til den politiske streiken på to timer 23. september, men han vil foreløpig ikke uttale seg om hva EL & IT sentralt vil ta ut hele forbundet i streik.

Han er mer åpen for generalstreik seinere, hvis ikke regjeringa benytter høsten til å trekke tilbake forslagene om endringer i arbeidsmiljøloven.

– I så fall må LO også forsøke å få med organisasjoner utenfor LO, sier Felix.

Da regjeringa Bondevik i 1999 foreslå å redusere ferien med én dag, gikk samtlige fire hovedorganisasjoner for arbeidstakerne ut i generalstreik. Det endte med at Bondevik la vekk forslaget.

– Tror mange blir med

Leder Jan-Egil Pedersen i LO-forbundet NNN tror mange lokale klubber vil delta i den politiske streiken 23. september.

– Hva LO og forbundet vil gjøre, blir mer klart etter diskusjonene på mandag, sier Pedersen.

– Er det aktuelt med en generalstreik seinere, hvis regjeringa ikke snur etter høringsrunden i høst?

– Det må vi vurdere når hva regjeringas endelige forslag blir, svarer Pedersen.

Ønsker felles linje

Fagforbundets leder, Mette Nord, advarer mot å sette igang aksjoner før de er forankret i hele LO.

– Det er viktig at ikke vi som er godt kjent med sakene, drar av gårde. Her må hele organisasjonen og medlemmene diskutere og uttale seg, så dette ikke blir en splittelse, sier Nord.

Hun ser for seg en større informasjonskampanje i regi av forbundene om hva regjeringas forslag vil innebære for den enkelte.

– Etter informasjon og diskusjoner, er det aktuelt med generalstreik?

– Jeg utelukker ikke noen ting. Men det som eventuelt skal gjøres, må ha forankring, lokalt, i forbundene og i LO-sekretariatet, sier Nord.

Ønsker koordinering

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor har lagt merke til de lokale kravene om politisk streik, men understreker at LO bør tale med en stemme.

– Denne saken er en av de viktigste i vår tid. Da er det viktig at vi sørger for å ryddighet i alle organisatoriske ledd, og vi må være veldige påpasselig med strategien. LO-sekretariatet har allerede sagt at en bør koordinere alle leddene i denne saken, sier Sundnes.

Hun støtter den politiske kritikken av regjeringas forslag.

– Regjeringa har liten forståelse av virkeligheten ute på arbeidsplassene, sier hun.

YS og Unio: Ikke avklart

De to andre hovedorganisasjonene som har fremmet kritikk av regjeringas forslag, Unio og YS, mener begge det er for tidlig å si om de vil støtte politiske markeringer og streiker mot endringene i arbeidsmiljøloven.

LO-nestleder Tor Arne Solbakken sier til Frifagbevegelse.no at han først vil delta i diskusjonene i LO-sekretariatet før han uttaler seg om hvordan regjeringas offensiv skal møtes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy