Garantert læreplass:
Aps nestleder: – Hvis ikke kommuner, sykehus eller næringsliv stiller med læreplasser, bør heller ikke skolene tilby fagene
Det må bli lettere å få læreplass, mener Ap.
Håvard Sæbø
Ungdommer sliter med å finne læreplass. Her er Ap-tiltaket som skal hjelpe dem til fagbre. – Vi kan ikke tilby ungdom bare en halv utdannelse, mener Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.
helge@lomedia.no
Arbeiderpartiets nestleder holdt sitt innlegg på landsmøtets siste dag. Han er selv fra Nordland, som har kommet langt med læreplassjobben i tett samarbeid mellom fylke, NHO og LO.
Nordland fylke har snudd det litt på hodet. Starter ikke med en utdanningsplass, for å håpe at det kan komme en lærlingplass som passer senere. Erfaringene er gode. Derfor vil Arbeiderpartiet innføre en nasjonal læreplassgaranti.
– Om du er kvalifisert, venter det en læreplass i den andre enden. Det skal være et krystallklart løfte til guttene og jentene som velger yrkesfag. Så hvis ikke kommuner, sykehus og næringsliv stiller med læreplasser bør heller ikke skolene tilby fagene, mener Bjørnar Skjæran.
• Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte
En læreplassgaranti innebærer at elever med ungdomsrett som har fullført og bestått Vg2 er garantert en læreplass i en lærebedrift.
Det settes dog noen kriterier.
* Alle fag må være bestått, både programfag og fellesfag.
* Eleven må være aktiv søker til læreplass.
* Eleven må vise interesse for faget ved et intervju.
* Eleven må være villig til å flytte innad i fylket for å gjennomføre læretiden.
(Saken fortsetter under bildet)
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran vil overføre Nordlands læreplass-garanti til hele landet.
Aslak Bodahl
Skal rydde opp
Bjørnar Skjæran lover at Arbeiderpartiet skal rydde opp i arbeidslivet og mer enn det.
Målet er et løft for arbeidsfolk på gulvet.
– Det starter med å gi de som går yrkesfag på videregående og som skal være dyktige fagarbeidere i framtida den respekten de fortjener. Høyreregjeringa sitt svar på mangel på læreplasser er at de skal ha læretida i skolen. Som om du kan bli en god helsefagarbeider, tømrer, elektriker, rørlegger eller barne- og ungdomsarbeider bare ved å sitte på skolebenken. Det er respektløst overfor den høye kompetansen som kreves for å lykkes i disse yrkene. Og respektløst overfor ungdommene som avspises med en halv utdannelse, sa Bjørnar Skjæran i sin tale til landsmøtet.
– Vi tilbyr jo ikke bare de to første årene på studiespesialiserende. Og vi bruker store ressurser på at folk får studere gratis. Det er viktige satsinger som gir store muligheter. Det er selvsagt ikke greit at du ikke får fullføre utdannelsen din om du velger yrkesfag. Ikke fordi du ikke er god nok og ikke møter opp, men fordi det bare tilbys en halv utdannelse. Dette må vi fikse, mener Bjørnar Skjæran.
• Nytt Ap-vedtak om heltidsjobber: – Folk kan ikke betale regningene med applaus
Bjørnar Skjæran har samtidig to beskjeder til arbeidslivet og næringslivet.
– Det første er at vi skal stille opp med lærlingtilskudd, med oppfølging og som god samarbeidspartner. Den andre beskjeden er at vi skal stille krav om at arbeidslivet stiller opp med de læreplassene som trengs, sier han.
Målet er fortsatt å ha verdens beste fagarbeidere.
– Nå må det bli slutt på at vi aksepterer høyere frafall og færre muligheter til ungdommene på yrkesfag. Det er de dette handler om, sier han.
– Må være et samspill
Mads Kleven, som har permisjon fra jobben som faglig rådgiver i Fellesforbundet, har sittet i programkomiteen til Arbeiderpartiet. Han mener trepartssamarbeidet er en forutsetning for å lykkes med en nasjonal læreplassgaranti.
– Trekanten mellom stat, fylke og arbeidsliv må fungere, sier Mads Kleven til FriFagbevegelse.
En læreplassgaranti har vært delvis omstridt innen fagbevegelsen. Kleven mener nettopp mangelen på trepartssamarbeid er en av årsakene til det.
– Man kan ikke gi en læreplassgaranti uten at næringslivet er koblet på. Alt må sees i sammenheng med hva næringslivet har behov for. Ungdom kan ikke bare hoppe på et fag uten at du vet at det er behov for deg. Vi må utdanne til arbeid, ikke ledighet. Å gi ungdom god og riktig rådgivning er derfor viktig. Jeg oppfatter ikke at det er noen strid om dette, men at dette er noe alle ønsker, mener Kleven.
– Flere søkere til yrkesfag utløser behov for flere skoleplasser, flere skoleklasser. At det er forventninger og krav tilbake til næringslivet når det offentlige prioriterer midlene og stiller opp med disse skoleplassene er bare rett og rimelig, mener Kleven.
Han er for tiden på partikontoret til Arbeiderpartiet med ansvar som faglig kontakt blant annet mellom Arbeiderpartiet og LO.
Flere tiltak
Ap vil også tette hullene i Utdannings-Norge og også lansere en reform for lokale utdanningssentre over hele landet som skal gjøre livslang læring mulig der folk bor.
De nye utdanningssentrene skal ha en nøkkelrolle i å tilby etter- og videreutdanning på steder som ikke er dekket av de etablerte utdanningsinstitusjonene, som fagutdanning for voksne og utdanning av flere lærere og sykepleiere. Fylkene skal ha ansvaret med statlig finansiering.
Arbeiderpartiet vil også legge fram opptrappingsplaner for nye studieplasser for hele landet på universiteter, høyskoler og fagskoler, og prioritere utdanninger innen viktige yrker der det mangler tilstrekkelig kvalifisert arbeidskraft.