JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aps olje-vedtak: Forsiktig jubel fra Fagforbundet

Fagforbundets leder Mette Nord mener at Aps oljevedtak er i tråd med Fagforbundets syn, men hadde trodd på en annen timing.

Fagforbundets leder Mette Nord mener at Aps oljevedtak er i tråd med Fagforbundets syn, men hadde trodd på en annen timing.

Hanna Skotheim

For to år siden kjempet Fagforbundet-leder Mette Nord for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja på LO-kongressen, og tapte. Jubelen står likevel ikke ikke i taket etter Aps nei til konsekvensutredning.

2019040818000020230821171436

bjorn.grimstad@fagbladet.no

På landsmøtet i helga vedtok Arbeiderpartiet å ikke konsekvensutrede de potensielt innbringende olje- og gassområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vedtaket har skapt reaksjoner fra den industritunge delen av LO.

Fagforbundet har tradisjonelt stått på den andre siden av olje-konflikten, men stiller nå spørsmål ved timingen.

Tapte verne-sak i 2017

I forkant av LO-kongressen av 2017 kjempet Fagforbundet innbitt for å få med flertallet på et vedtak som innebar varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Forslaget ble stemt ned og LO la seg dermed tett opptil Arbeiderpartiets ferske kompromissløsning. Det innebar at kun ett av oljefeltene, Nordland VI, skulle utredes for oljeaktivitet. LO og Arbeiderpartiet var samstemte på dette helt fram til Ap-landsmøtet sist helg.

I oktober 2017 gikk Fagforbundets landsmøte inn for varig vern

Et lite steg for klimaet

Fagforbundet har i etterkant av LO-kongressen i 2017 stilt seg bak landsorganisasjonens vedtak, men unner seg nå et forsiktig hurra på klimaets vegne.

– Norge har ganske hårete klimamål og da må det gjøres noe. Fagforbundet mener dette vedtaket er et lite, men viktig steg for å nå disse målene. Dette vedtaket er tydelig på at olje- og gassnæringa skal holde seg unna Lofoten, Vesterålen og Senja, sier nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen.

Oljeboring har lenge skapt kraftige diskusjoner i LO-familien

Nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen, mener Arbeiderpartiets vedtak om å ikke utrede LoVeSe er realpolitikk som bidrar til å nå klimamålet.

Nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen, mener Arbeiderpartiets vedtak om å ikke utrede LoVeSe er realpolitikk som bidrar til å nå klimamålet.

Per Flakstad

Forsiktig jubel

På tross av at Fagforbundets leder Mette Nord for to år siden gikk i spissen for et varig vern av de verdifulle havområdene utenfor Nordland, sprudler hun ikke over Aps ferske oljevedtak.

– Arbeiderpartiets vedtak er i tråd med vår politikk og vårt handlingsprogram. Slik sett er vi glade for dette vedtaket. Men vi hadde innstilt oss på å leve med kompromissvedtaket fram til 2021, da fireårsperioden er over. Derfor har vi ikke lagt noe press på at dette bør behandles nå, sier Nord.

– Men vi merket at det eksisterte en utålmodighet innad i Arbeiderpartiet om å behandle et nei til konsekvensutredning nå. Og da forholder vi oss til dette vedtaket, legger hun til.

Fagforbundet Ung jubler for tannhelsevedtak

Vil heller omstille enn verne

Som leder av Fagforbundet sitter Mette Nord både i LO-sekretariatet og Arbeidpartiets sentralstyre. Selv er hun mest opptatt av hvilke andre muligheter for industriutvikling som ligger i vedtaksformuleringene. At vern av Lofoten ikke er noe stort tema nå, baserer hun på at det politisk er nær umulig å gå inn for konsekvensutredning både i denne og neste stortingsperiode.

– Hverken denne regjeringen eller en eventuell Arbeiderparti-ledet regjering vil konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Derfor var ikke dette et tema lenger. Nå fokuserer vi på å oppnå andre seire, som omstille olje- og gassnæringen og utvikle ny grønn industri, sier Nord.

Forutsigbar omstilling

Når Arbeiderpartiet nå har snudd bare to år ut i programperioden, ser regjeringspartiene Frp og Høyre sitt snitt til å komme med skarp kritikk.

Blant annet har Høyres nestleder Bent Høie (H) kalt avgjørelsen om å legge bort oljekompromisset som skadelig for næringen og et angrep på LO-medlemmene. Nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen møter kritikken med lett hoderysting og kaller uttalelsene for symbolpolitikk.

– Dette vedtaket vil ikke ha stort effekt på olje- og gassutvinningen så lenge det lyses ut nye leteblokker i stort tempo. I Norge har vi lenge håndtert kryssende interesser mellom miljøvern og industri og det skal vi greie nå også. Olje- og gassindustrien trenger forutsigbarhet, samtidig må den omstilles slik at vi kan bruke kompetansen i nye og grønnere næringer, sier han.

Realpolitikk eller ikke?

På Facebook søndag kommenterte Odd-Haldgeir Larsen Aps landsmøtevedtak med blant annet spørsmålet: «LoVeSe, følelsesmessig tåke eller realpolitikk?» På spørsmål fra Fagbladet om hvilket av de to alternativene han selv faller ned på, svarer han kontant:

– Jeg mener dette er realpolitikk.

Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe)

• Arbeiderpartiet vedtok på landsmøtet at partiet ikke vil jobbe for konsekvensutredning av petroleumsaktivitet i Nordland VI, VII og Troms II (Lofoten, Vesterålen og Senja).

• Diskusjonen om oljeboring i havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) har rast siden midten av 1970-tallet.

• Høyre og Frp ønsker oljevirksomhet her.

• Aps landsmøte gikk i april 2017 inn for en tredelt løsning: Utenfor Lofoten skal et belte på 50 kilometer fra land samt Vestfjorden være petroleumsfri sone. Området lengst unna Lofoten, Nordland VI, åpnes for konsekvensutredning. For områdene Nordland VII og Troms II skal man vente på oppdatert kunnskap.

• Flere av Aps fylkeslag, blant dem Oppland, Hedmark, Troms, Finnmark og Møre og Romsdal, har tidligere gått imot en konsekvensutredning. Søndag 25. november i fjor føyde Nordland Ap seg inn i rekken.

• De andre partiene på Stortinget vil ikke ha petroleumsvirksomhet i disse områdene.

• Da Venstre gikk inn i regjeringen i januar i fjor, fikk de gjennom at områdene LoVeSe, Jan Mayen, iskanten, Skagerrak og Mørefeltene holdes fri for oljeleting hele regjeringsperioden.

• Motstanderne av konsekvensutredning frykter konsekvensene for natur, miljø, fiskerinæring og turisme ved et stort oljeuhell. Tilhengerne mener faren for uhell er svært liten.

• Oljedirektoratet anslår at det finnes 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter i de undersøkte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 36 prosent av forekomstene er gass, 64 prosent olje.

Kilde: NTB

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy