JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leder i Fagforbundet Ung: – Med tannhelsevedtaket håper jeg vi på sikt vil få et tannhelsetilbud alle har råd til

TANNHELSE FOR ALLE: –  Flere av Fagforbundets medlemmer har ikke råd til å gå til tannlegen fordi så mange har deltidsstillinger, de er under utdanning eller de har lave lønninger som lærlinger, sier lederen i Fagforbundet Ung som på sikt håper på et tannhelsetilbud alle har råd til.

TANNHELSE FOR ALLE: – Flere av Fagforbundets medlemmer har ikke råd til å gå til tannlegen fordi så mange har deltidsstillinger, de er under utdanning eller de har lave lønninger som lærlinger, sier lederen i Fagforbundet Ung som på sikt håper på et tannhelsetilbud alle har råd til.

Peter Kasprzyk/Unsplash

– Flere av Fagforbundets medlemmer har ikke råd til å gå til tannlegen fordi så mange har deltidsstillinger, de er under utdanning eller de har lave lønninger som lærlinger, sier lederen i Fagforbundet Ung som på sikt håper på et tannhelsetilbud alle har råd til.

2019040812120020230821171436

Hanna Skotheim

hanna.skotheim@fagbladet.no

– Arbeiderpartiets tannhelsevedtak betyr utrolig mye. Vi har kjempet for tannhelsen i mange år. Nå er jeg glad for at Ap også ser at tannhelse bør være en del av de offentlige helsetjenestene, sier leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen.

Allerede i 2014 krevde Fagforbundet Ung at regjeringen skulle sette tannhelse på dagsorden.

På Aps landsmøte i helgen stemte 146 av delegatene for å gjøre tannhelsetjenesten til en del av den offentlige helsetjenesten. 138 stemte imot.

Tannhelse - velferdsstatens siste hull

Universell ordning

Dette ble vedtatt om tannhelse på landsmøte:

• De vil styrke det forebyggende arbeidet for god folketannhelse.

• De vil styrke den offentlige tannhelsen for unge voksne. Målet er å likestille tannhelsetjenesten med andre helsetjenester.

• De vil styrke og forenkle ordningene for refusjon gjennom folketrygden til diagnoser som gir dårlig tannhelse. Dette gjelder for eksempel for de som har overlevd kreft.

• De vil bedre ordningene for dem som ikke har råd til nødvendig tannhelsebehandling.

Aps vedtak stemmer godt overens med Fagforbundet Ungs ønske om at tannhelse skal bli en universell ordning i Norge.

Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen.

Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen.

Martine Grymyr

– Vi ønsker oss en velferdsstat som ivaretar alle. Har du en betennelse i halsen, dekkes utgiftene. Men har du en betennelse i tannkjøttet, må du ut med tusenvis av kroner. Det er spesielt at tennene våre ikke telles som en del av resten av kroppen, sier Monsen.

Ap vil sikre god tannhelse: – Vi frykter et samfunn der folk ser på smilet ditt om du er fattig eller rik

Mange har ikke råd

Nå håper Monsen tannhelse blir en viktig sak i valgkampen i 2021.

– Flere av Fagforbundets medlemmer har ikke råd til å gå til tannlegen fordi så mange har deltidsstillinger, de er under utdanning eller de har lave lønninger som lærlinger, sier lederen i Fagforbundet Ung som håper på et tannhelsetilbud alle har råd til på sikt.

Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

– Ap har mistet grepet om helheten

Høyre mener Ap er ute av kontroll med tannhelsevedtaket.

– Selv Aps egen helsepolitiske talsperson advarte mot å innføre en slik tannhelsereform, sier Sveinung Stensland (H), stortingsrepresentant og Høyres helsepolitiske talsmann og sikter til Ingvild Kjerkol (Ap) som han er enig i.

Stensland forteller til Fagbladet at Høyre ønsker å prioritere gratis tannhelse for de som trenger det mest og støtteordninger for krevende lidelser. Men de vil ikke innføre generelle ordninger for alle.

Sveinung Stensland (H), helsepolitisk talsmann i Høyre.

Sveinung Stensland (H), helsepolitisk talsmann i Høyre.

Stortinget

– Norge har allerede enn tannhelse i verdensklasse og store grupper har gratis tannbehandling. Hvis alle får samme ordning og den kommer inn under egenandelstaket vil dette koste minst 12 milliarder. De helsekronene vil jeg bruke på andre ting, spesielt når vi vet hva som kommer av ny behandling og en stadig aldrende befolkning, sier den helsepolitiske talsmannen.

Stensland mener Ap har gitt en rekke dyre løfter de ikke har dekning for.

– Ap må snart fortelle hva de vil kutte. De skal jo også øke bevilgningene til fastleger, sykehus, skolemat og gratis SFO på toppen av andre lovnader til kommuner, forsvar, distrikt og samferdsel. De har brukt opp de skatteøkningene de ønsker for lengst, og har derfor ikke kontroll på hverken utgift eller inntekt. Ap har mistet grepet om helheten. Det kommer stadig nye tiltak uten dekning. Ap har åpenbart glemt at verdier må skapes før de kan deles.

Ikke overraskende

Fredric Bjørdal (Ap), medlem av finanskomiteen, mener ikke tannhelsevedtaket bør overraske Stensland.

– Arbeiderpartiet har helt andre ambisjoner for fellesskapet og velferden enn Høyre. Verdiskapingen og sysselsettingen er også høyere når vi styrer. Det viser erfaringer fra de siste tretti årene, sier Bjørdal og legger til:

– Dessuten er vi et parti som står for ansvarlig økonomisk styring. Vi jukser ikke med ansvarlig budsjettering og handlingsregelen, slik Erna Solberg og regjeringen nå har åpnet for.

Lederen i Fagforbundet Ung fnyser over at Høyre mener Ap er ute av kontroll.

– Hvis Høyre ser på resten av politikken til Ap når det kommer til å skape arbeidsplasser, vil dette vedtaket gå helt fint. Høyre har vært negative til alle reformer venstresiden har kjørt fram. Høyre var for eksempel imot de nye inntaksreglene på videregående skoler i Oslo, sier han og legger til:

– Vi må ha folk i arbeid som betaler skatt for at vi skal ha råd til slike ordninger. Ap har politikk som gjør at vi får folk i arbeid og da skal vi ta oss råd til slike ordninger.

Det er spesielt at tennene våre ikke telles som en del av resten av kroppen

Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy