JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap vil sikre god tannhelse: – Vi frykter et samfunn der folk ser på smilet ditt om du er fattig eller rik

Stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen for Arbeiderpartiet.

Stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen for Arbeiderpartiet.

Frode Rønning

Arbeiderpartiet vil sikre offentlig tannhelse til grupper som i dag ikke har råd til å fikse tennene. Fagforbundet Ung og 23 organisasjoner vil gå enda lengre.

2018081609500020230821171436

frode@lomedia.no

Forrige uke fikk helseminister Bent Høie (H) kritikk fra flere hold for at han vil kutte deler av den offentlige støtte til tannregulering.

Arbeiderpartiet vil denne høsten legge trykk på regjeringen for å sikre at alle får god tannhelse.

– Vi frykter et samfunn der tenner vil være et statussymbol, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen.

Partiet leverte i vår et forslag i Stortinget om å forbedre den offentlige tannhelsen. Stortinget skal trolig stemme over forslaget før jul.

Regjeringa vil fjerne offentleg støtte til tannregulering

Trekker tennene

Bjørnebekk-Waagen har fått tilbakemelding om at mange med dårlig økonomi ikke har råd til å ta vare på tennene.

– Under en høring på Stortinget fikk vi historier om at enkelte velger å trekke tenner i stedet for å reparere dem, fordi det er billigere å trekke tennene, forteller Ap-representanten.

Hun hevder regjeringen har kuttet 300 millioner i refusjonsordningene til tannhelse, blant annet ved at de ikke har blitt justert opp i takt med prisstigningen.

Tirsdag deltok hun i en debatt om tannhelse under Arendalsuka. Fagforbundet Ung arrangerte debatten sammen med Foreningen voksne med medfødt hjertefeil.

Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

Offentlig tannhelse

Arbeiderpartiet ber stortingspartiene støtte fire forslag om tannhelse:

• bedre forebygging for god folketannhelse

• en gjennomgang av hvem som skal få gratis eller billigere tannlege

• hjelpe dem som i dag ikke har økonomisk mulighet for å få gjennomført nødvendig tannhelsebehandling.

• forbedring og forenkling av refusjon gjennom folketrygden til spesielle diagnoser

Utover høsten blir det høring, og så håper partiet på støtte fra et flertall i Stortinget, for å legge press på regjeringen.

«En del av kroppen»

Fagforbundet Ung vil at tannhelse skal bli en universell ordning i Norge.

Kravet deres er at tannhelse skal bli dekt av egenandelsordningen som i dag finnes for resten av helsevesenet. Hvis dette blir vedtatt politikk, betyr det at alle får dekt tannbehandling som går utover egenandelstaket på drøye 2.000 kroner.

Fagforbundet Ung startet i 2014 en kampanje for dette. Nå har kampanjen støtte fra 23 organisasjoner, og snaue 110.000 støtter kampanjen på Facebook.

– Vi ser på tannhelse som det siste hullet i velferdsstaten, sier Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung.

Fagforbundet Ung mener Høie går i feil retning: – Tannhelse må fullfinansieres

Høyre ønsker gjennomgang

Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland forsvarer helseminister Bent Høies utspill om å vurdere den offentlige støtten til tannregulering.

Han sier regjeringen allerede jobber med en gjennomgang av ordningene for tannhelse, for å se om de offentlige støtteordningene treffer dem som trenger det mest. Han mener derfor Ap og Høyre ikke står så langt fra hverandre i dette spørsmålet.

– Jeg leser dette som et forslag fra Ap om en bedre målretting for å sikre at de svakeste gruppene får en skikkelig tannhelse. Høyres holdning er at vi må prioritere dem som trenger det mest, sier Stensland.

Vil ha tannhelse inn i egenandelsordningen: – Du kan se på tanngarden om noen er fattig eller ikke

Advarer mot Fagforbundets forslag

Stensland er veldig kritisk til forslaget om at tannhelse skal bli en universell rettighet for folk i Norge, ved at tannhelse blir en del av egenandelsordningen.

– Jeg har ikke sans for forslaget om at «tennene skal bli en del av kroppen». Det vil bety at 1,2 millioner nordmenn over natta får gratis tannlege. Det vil koste veldig mye, advarer Stensland.

Han mener at mange nordmenn ikke trenger gratis tannlege.

– Min far er 80 år, har nedbetalt hus, og har for øvrig greit med penger. Vi bør ikke bruke offentlige midler på å gi ham gratis tannlege. Vi må heller prioritere dem som virkelig trenger det, mener Stensland.

Nå blir det kamp om tannhelse i Arbeiderpartiet igjen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy