Arbeiderpartiet sier ja til EUs energiunion Acer – men stiller mange krav

Acer-demonstrasjon

Acer-demonstrasjon

Leif Martin Kirknes

Landsstyret i Arbeiderpartiet vedtok mot 16 stemmer å si ja til Acer. Men partiet stiller en lang liste med betingelser.

2018031410230020180314104928

helge@lomedia.no

Etter det FriFagbevegelse erfarer, var motstanden stor mot Acer fra dem som var på talestolen under debatten etter innledningen til Jonas Gahr Støre. Temaet ble viktig på landsstyremøtet til tross for at Ap-lederen ikke nevnte Acer med navn i sin innledning.

Til tross for at det var en viss motstand i salen, hindret det ikke at redaksjonskomiteens flertall gikk inn for et ja til Acer, men med flere betingelser. Et mindretall i redaksjonskomiteen gikk etter det FriFagbevegelse erfarer inn for en utsettelse.

Landsstyret vedtok flertallsinnstillingen, i en noe justert versjon.

Støre i tale til landsstyret: – Sannheten er at vi ikke har kommet nær folk de siste årene

Terje Olsson var LOs representant i redaksjonskomiteen, og støttet mindretallet.

Verken lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum eller LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var tilstede under landsstyremøtet grunnet det påfølgende hovedoppgjøret.

Ba om utsettelse

Motstanden mot energisamarbeidet er sterk i deler av partiet og spesielt i fagbevegelsen. Mandag ba LO-sekretariatet om at saken utsettes i påvente av mer klarhet rundt EUs framtidige energipolitikk. Både Fellesforbundet, Fagforbundet, EL og IT Forbundet, Industri Energi og FLT er mot.

Møre og Romsdal Ap tok til orde for at beslutningen utsettes på ubestemt tid, og at norsk tilslutning til Acer blir konsekvensutredet før Ap-gruppen tar et standpunkt. Forslaget fikk støtte fra et mindretall i redaksjonskomiteen på landsstyremøtet.

– Vi vil ha trygghet for at vi har full råderett over våre kraftressurser i dag og i framtida. Hvis vi ikke får fjernet denne usikkerheten, som er økende blant folk, mener vi stortingsgruppen må stemme nei til Acer, sa leder Berit Tønnesen i Kristiansund Ap i «Politisk kvarter» på NRK onsdag morgen.

Møre og Romsdal Ap mener usikkerheten er stor knyttet til hva en tilslutning vil innebære av oppgivelse av suverenitet og styringsrett over kraftressursene.

LO vil vente

LO vil på sin side vente til den fjerde energimarkedspakken, som ble lagt fram i 2016, er klar. Den er nå på vei inn i sluttforhandlinger i EU.

På Stortinget har Senterpartiet, SV og Rødt signalisert klar motvilje mot energipakken, men motstanden går altså også langt inn i Arbeiderpartiet. Rundt 100 Ap-ordførere har skrevet under et opprop mot Acer.

Energi- og miljøkomiteens to proposisjoner i saken skal avgis torsdag. Den tredje proposisjonen, fra utenriks- og forsvarskomiteen, avgis 19. mars.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy