Arbeidstid kan bli tema i lønnsoppgjøret: – Krevende forhandlinger
RESULTATER: Pål Skarsbak er glad for at samarbeid om heltid og større stillinger har gitt resultatet, selv om han mener det går litt for sakte og selv om partene er uenige om flere av tiltakene. Her i samtale med Jon Oddvar Holte i Skolenes Landsforbund under LOs representantskap tirsdag.
Per Flakstad
Selv om årets mellomoppgjør i utgangspunktet bare skal handle om lønn, kan arbeidstid og ordninger som skal gi større stillinger og mer heltid bli et tema i lønnsoppgjøret for de kommuneansatte.
per.flakstad@fagbladet.no
I hovedoppgjøret i fjor ble det satt ned et partssammensatt utvalg som skulle vurdere ulike løsninger som kan bidra til flere fulle- eller større stillinger. Utvalgets rapport signeres i dag, samtidig som LOs representantskap vedtar kravene i vårens lønnsoppgjør.
Foreløpig er det ikke formelt avklart om arbeidstid blir et tema i lønnsoppgjøret, sier Pål Skarsbak som er leder for lov og avtaleverksavdelingen i Fagforbundet.
Utvalgets rapport skal først behandles både hos arbeidsgiverne og arbeidstakerne, og alle parter må være enige om det for at arbeidstid blir et tema i tillegg til å justere lønn.
• Snart får du en lønnsøkning. Her er LOs krav til lønnsoppgjøret 2025.
Samarbeid, men ikke enige om alt
Kommunenes interesseorganisasjon KS og arbeidstakerorganisasjonene for de kommuneansatte har samarbeidet om mer heltid og større stillinger i mange år, og det har gitt resultater.
Samtidig betyr ikke det at partene er enige om alle tiltak som skal gi flere heltidsstillinger.
– Vi er enige om målet, men har ulike syn på blant annet arbeidsgivers styringsrett og hvem som skal kunne godkjenne turnuser og dispensasjoner fra arbeidsmiljøloven, og det gjør forhandlingene krevende, sier Skarsbak.
• Lønn: Vil tette hull i lavlønnsmodellen.
Har gitt resultater
Samarbeidet mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene har gitt resultater.
Siden KS, Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Delta undertegnet den første heltidsavtalen i 2013 har turnusansatte i det kommunale helse- og omsorgsarbeidet steget fra 20,8 prosent med fulle stillinger til 34, 8 prosent i 2023, ifølge tall fra KS.
Totalt i kommunesesektoren for pleie- og omsorgsarbeidere var heltidsandelen økt til 44 prosent ved utgangen av 2022. Da er både de som jobber turnus og de som ikke gjør det tatt med i statistikken.
Samtidig som antall hele stillinger har økt, har også flere fått større stillinger. Gjennomsnittlig stillingsstørrelse var 78,9 prosent i 2014, og den hadde økt til 84,1 i 2023.
– Det er gledelig å se at samarbeidet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere fungerer.
– Fortsatt synes vi det det går for sakte, men vi er på rett vei. Det er vi alle enige om, sier Skarsbak.