JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever at kommune og fylke får slutt på kulturstreiken

Både Spekter og LO Stat signerte protokollen i 2016: – Et klart løftebrudd, sier forbundstopp

BRED STØTTE: – Politikere fra både Arbeiderpartiet, SV og Rødt har holdt appeller med støtte til de streikende, sier Roy Gyberg.

BRED STØTTE: – Politikere fra både Arbeiderpartiet, SV og Rødt har holdt appeller med støtte til de streikende, sier Roy Gyberg.

Kai Hovden

Fagforbundet i Agder ber eierne av Kilden om å sørge for en løsning på streiken. AP-ordføreren vil ikke gripe inn.

2021101910513420211019105134

karin.svendsen@fagbladet.no

Roy Gyberg, leder i Fagforbundet Agder, ber Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune bidra til at de ansatte ved Kilden teater og konserthus kan gå tilbake til jobbene sine. Det er nemlig kommunen og fylkeskommunen som eier Kilden.

– Jeg håper eierne vil oppfordre styret til å innføre en kjønnsnøytral og livslang pensjonsordning. Bare da kan det bli slutt på streiken, sier Gyberg.

Her har de pensjonsordningen de streiker for

Ønsker hybrid pensjon

De streikende og deres fagforbund krever en hybridpensjon. Det er en livsvarig og kjønnsnøytral pensjonsordning. Roy Gyberg minner om at de ansatte ble lovt en kjønnsnøytral pensjonsordning i tariffoppgjøret i 2016. I protokollen fra dette oppgjøret står blant annet:

«Det er en målsetting at den varige pensjonsordningen skal etableres med kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser.» Både Spekter og LO Stat signerte protokollen.

– Dette oppfatter vi og de streikende som et løfte fra arbeidsgiverne. Dermed er det et løftebrudd når de nå ikke innfrir kravet om en ordning som imøtekommer dette målet, sier Gyberg.

Nå ber flere tillitsvalgte teaterdirektørene ta streikegrep

Håper på løsning, men vil ikke gripe inn

Kristiansands-ordføreren Jan Oddvar Skisland, som representerer Arbeiderpartiet, sier den politiske ledelsen i byen holder tett kontakt med partene, og at de håper sterkt på en snarlig løsning.

– Men det er ikke så lett for oss å gå inn med noe lokalt, sier han.

– Har dere ikke som eier noen mulighet til å gjøre noe?

– Vi oppfatter at det fort ville ha blitt blir uryddig, og at partene må håndtere dette sjøl.

– Dere vil ikke gjøre som i Trondheim der symfoniorkesteret har en lokal avtale om hybridpensjon?

– Jeg kan ikke på stående fot ta stilling til det.

Skistad håper at partene kommer fram til en løsning som alle kan være brukbart fornøyd med når de igjen skal inn til mekling på onsdag.

Spiller ingen rolle

Fylkesordfører Arne Thomassen fra Høyre opplyser i en e-post til Fagbladet blant annet at «Arbeidsfordelingen mellom styret og administrasjonen i Kilden er slik at arbeidsgiverspørsmål håndteres av administrerende direktør... Som eier har ikke Agder fylkeskommune noen rolle i den aktuelle streiken.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy