JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i private barnehager:

Barnehageansattes pensjonskrav har bred støtte i befolkningen, viser ny undersøkelse

TOPP STEMNING: Streikende i Læringsverkstedet Østmarka idrettsbarnehage.

TOPP STEMNING: Streikende i Læringsverkstedet Østmarka idrettsbarnehage.

Privat

Nesten 80 prosent av de spurte i en fersk undersøkelse mener ansatte i private barnehager skal ha like gode pensjonsvilkår som ansatte i offentlige barnehager.

2022101910392820221019124042

marte.bjerke@fagbladet.no

Over 1000 ansatte i private barnehager er nå i streik for å sikre en god pensjonsordning. Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta mener at Private Barnehagers Landsforbund (PBL) har forpliktet seg til en overgang til Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AFP) fra og med neste år. Dette har PBL avvist.

Se hvilke barnehager som rammes

STREIK I OSLO: Streikeviljen er på topp i Valle Hovin idrettsbarnehage.

STREIK I OSLO: Streikeviljen er på topp i Valle Hovin idrettsbarnehage.

Privat

Støtte på streikevakt

I en fersk undersøkelse får de streikende støtte. Sentio Research Norge har på oppdrag fra Fagforbundet spurt et representativt utvalg på 1005 personer om de mener at ansatte i private barnehager bør ha like gode pensjonsvilkår som de ansatte i offentlige barnehager. 79 prosent svarer at de er «svært enig» eller «litt enig». Intervjuene ble gjort i slutten av september og begynnelsen av oktober, før streiken var et faktum.

PÅ STREIKEVAKT: Ansatte i Rudshøgda Kanvas naturbarnehage.

PÅ STREIKEVAKT: Ansatte i Rudshøgda Kanvas naturbarnehage.

Privat

De streikende opplever også støtte ute på streikevakt, forteller streikeleder Marta Tryjanska til Fagbladet:

– Vi får en del spørsmål om hvor lenge det vil vare. Så langt er tilbakemeldingene positive. Foreldre sier de heier på oss, sier Marta Tryjanska.

Hun er streikeleder for Fagforbundet i Oslo.

Begge parter er skuffet

Tre av fire private barnehager er organisert i PBL. Arbeidstakersiden har varslet en opptrapping av streiken fra i morgen, torsdag. Da tas ytterligere 1000 ansatte ut i streik, 492 er medlemmer i Fagforbundet. 

Skuffelsen over at meklingen ikke førte fram i helga var stor på begge sider:

– Vi er svært skuffet over at arbeidsgiver ikke står ved løftet om å innføre livsvarig AFP for våre medlemmer i private barnehager, slik kommunale og de fleste private barnehager har. Dette er en streik PBL må ta det fulle ansvaret for, sier en samlet arbeidstakerside, representert ved forhandlingslederne i henholdsvis Fagforbundet, Anne Green Nilsen, Utdanningsforbundets Terje Skyvulstad og Deltas Trond Ellefsen.

Arbeidsgiversiden begrunner den fastlåste situasjonen med kutt i pensjonstilskuddet:

– Når politikerne har kuttet pensjonstilskuddet med mange hundre millioner kroner, er forutsetningene for å følge opp intensjonene ikke lenger til stede. Derfor vil det være uansvarlig av PBL å anbefale medlemsbarnehagene disse ekstra kostnadene nå, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.

TUT FOR STREIK: Læringsverket Bryn Estetiske barnehage engasjerer forbipasserende i aksjonen.

TUT FOR STREIK: Læringsverket Bryn Estetiske barnehage engasjerer forbipasserende i aksjonen.

Privat

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy