JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagene sparte millioner på streiken. Dette kan bli den første kommunen som krever pengene tilbake

VIL KUTTE TILSKUDD: Ordfører i Stavanger Kari Nessa Nordtun (Ap) går etter det Fagbladet erfarer inn for å kutte omtrent 7,7 millioner kroner i offentlige tilskudd til PBL-barnehagene som stengte hele eller deler av tilbudet på grunn av streik.

VIL KUTTE TILSKUDD: Ordfører i Stavanger Kari Nessa Nordtun (Ap) går etter det Fagbladet erfarer inn for å kutte omtrent 7,7 millioner kroner i offentlige tilskudd til PBL-barnehagene som stengte hele eller deler av tilbudet på grunn av streik.

Bjørn A. Grimstad

Flere kommuner ønsket å stanse tilskudd til private barnehager som holdt stengt på grunn av streiken. Nå blir Stavanger etter alt å dømme første kommune som vedtar å gjøre det.

2022112215103320221122190334

ida.wangberg@fagbladet.no

Stavanger blir etter alt å dømme den første kommunen som vedtar å avkorte tilskudd til private barnehager som ble rammet av streiken i PBL-området.

Mens 3.600 ansatte i private barnehager streiket, tjente barnehageeierne penger. For selv om de slapp å betale lønn til de streikende, fortsatte de å motta tilskudd fra kommunen. Offentlige tilskudd utgjør over 80 prosent av inntektene i private barnehager.

Vil avkorte tilskudd

Flere kommuner ønsket å avkorte tilskuddene til private barnehager som holdt stengt på grunn av streiken, men det var lenge uklart om de hadde hjemmel til det i lovverket. Både streikende og foreldre oppfordret kommunene til å stanse tilskuddene.

STREIKET FOR PENSJON: På det meste streiket 3.600 ansatte i private barnehager for bedre pensjon. Her fra en streikemarkering utenfor Stortinget.

STREIKET FOR PENSJON: På det meste streiket 3.600 ansatte i private barnehager for bedre pensjon. Her fra en streikemarkering utenfor Stortinget.

Kathrine Geard

I et forslag til formannskapet skriver kommunedirektøren i Stavanger at kommunen har et handlingsrom til å kunne avkorte tilskudd til private barnehager som har vært i streik. Kommunedirektøren foreslår å avkorte tilskuddene tilsvarende personalkostnadene den enkelte barnehage har spart på streiken.

Saken har tidligere vært omtalt i Stavanger Aftenblad.

Omtrent 7,7 millioner

Kommunedirektøren anslår at det dreier seg om omtrent 7,7 millioner kroner i sparte personalkostnader for alle de 13 berørte barnehagene i kommunen.

• LES OGSÅ: Håper regjeringen vil ta med erfaringene fra streiken og gi kommunene mer kontroll over de private barnehagene.

Forslaget skal behandles i formannskapet torsdag 24. november. Etter det Fagbladet erfarer, får forslaget støtte fra alle de seks partiene i flertallskoalisjonen som styrer Stavanger. Flertallskoalisjonen består av Arbeiderpartiet, SV, Sp, Rødt, MDG og Folkets parti.

SV: – Likebehandling

Fagbladet har forsøkt å få en kommentar fra ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), men hun hadde ikke anledning til å svare på vår forespørsel tirsdag.

SVs Eirik Faret Sakariassen, som leder utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune, mener det å avkorte tilskudd er å likebehandle private barnehager med kommunale.

SVs Eirik Faret Sakariassen.

SVs Eirik Faret Sakariassen.

Nina Hanssen

– Hadde det vært streik i kommunale barnehager, ville ikke barnehagene sittet igjen med et eventuelt lønnsoverskudd som en følge av streiken. Det ville gått tilbake til kommunen. Da er det viktig å likebehandle private barnehager også på denne måten, sier han til Fagbladet.

– Hvilke vurderinger har dere gjort rundt at PBL kan komme til å ta spørsmålet for retten?

– Vi har fått en faglig anbefaling fra kommunedirektøren som sier at vi kan gjøre dette, og per nå ønsker vi å støtte innstillingen. Så får vi gjøre ulike vurderinger fram til møtet på torsdag, der det formelle vedtaket skal gjøres, sier Sakariassen.

PBL: – I strid med regelverket

Arbeidsgiverorganisasjonen PBL har kommet med innspill til formannskapet i Stavanger kommune, der de oppfordrer politikerne til å avvise forslaget fra kommunedirektøren. I brevet til politikerne skriver PBLs administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup at et slikt vedtak vil være i strid med regelverket og en svært uheldig politisering av den nå avsluttede konflikten og tilskuddene til private barnehager.

PBL mener et trekk i tilskudd som følge av en arbeidskamp vil innebære et stort inngrep overfor barnehagene, og at det derfor kreves klar lovhjemmel. I tillegg mener PBL det vil være svært uheldig dersom utmåling av tilskudd til private barnehager gjøres til et politisk anliggende i kommunene. I tillegg hevder PBL også at det vil være høyst problematisk å endre spillereglene etter at streiken er ferdig, og med tilbakevirkende kraft.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy