JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagestreiken trappes opp. Ingen enighet i mekling

STREIKER VIDERE: Barnehagestreiken trappes opp i morgen.

STREIKER VIDERE: Barnehagestreiken trappes opp i morgen.

Bjørn A. Grimstad

Skuffelse preget arbeidstakerorganisasjonene etter brudd i meklingen tirsdag. Nå tas enda flere barnehageansatte ut i streik.

2022110814391320221109141008

marte.bjerke@fagbladet.no

Fra onsdag 9. november vil over 3100 barnehageansatte være ute i streik, ifølge en pressemelding fra Fagforbundet.

Partene har siden i går sittet i frivillig mekling, men er altså ikke blitt enige. Neste sjanse til å få en slutt på streiken er 15. november, da er det tvungen mekling.

Striden mellom Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta på den ene siden og Private Barnehagers Landsforbund (PBL) på den andre siden, står hovedsakelig om pensjon.

LES OGSÅ: Læringsverkstedet-eier innrømmer at å slippe 36 millioner i formuesskatt er blant grunnene til Sveits-flytting: – Skatt er en del av dette

– Viser knapt tegn til å komme oss i møte

Arbeidstakerorganisasjonene beklager overfor alle som er rammet av streiken:

– Men PBL ga oss ikke noe annet valg, sier forhandlingslederne Anne Green Nilsen i Fagforbundet, Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet og Trond Ellefsen i Delta, i en pressemelding.

De mener PBL mangler vilje til å løse konflikten.

– PBL viser knapt noen tegn til å komme oss i møte, slik at PBL-ansatte får de samme pensjonsvilkårene som nesten alle andre barnehageansatte har, kommunalt og privat, sier forhandlingsleder Green Nilsen i Fagforbundet.

LES OGSÅ: Barnehagestreiken trappes ytterligere opp

– Vi har strukket oss langt

Også i PBL er skuffelsen stor over at meklingen nå er brutt:

– Vi har strukket oss langt for å komme fagforeningene i møte, men opplever ingen reell bevegelse fra motparten, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Barnehagestreikerne marsjerte mot Stortinget: – Vi er mange, vi er sterke og vi skal faen ikke gi oss

Strides om pensjon

Streiken i de private barnehagene har pågått siden 17. oktober, og konflikten dreier seg først og fremst om pensjon. De ansattes organisasjoner krever at PBL-bedriftene meldes inn i Fellesordningen for AFP, noe de mener vil sikre det de anser for en anstendig pensjon, beskrevet slik: Barnehageansatte må få på plass AFP-ordningen som gjelder i norsk arbeidsliv ellers, altså et livsvarig tillegg til folketrygd og tjenestepensjon.

PBL hevder på sin side at den eksisterende pensjonsordningen i deres barnehager «regnes som gullstandard for sektoren».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy