FLYTTET: – Under Erna Solbergs regjering hadde vi i 2018 et overskudd på drøye tre prosent. I 2019–2021 gikk det ned til 0,65 prosent, og i år går vi med et lite underskudd, sier Læringsverksted-gründer Hans Jacob Sundby, her med kone og medeier Randi Sundby.
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN / NTB
ida.wangberg@fagbladet.no
Fagbladet har tidligere skrevet om at eierne av Norges største barnehagekjede Læringsverkstedet har flyttet til Sveits.
Da Fagbladet i forrige uke spurte Hans Jacob Sundby om de hadde regnet på hva de slipper å betale i skatt til Norge ved å flytte ut, benektet han det.
– Nei, det har vi ikke gjort, sa Sundby.
Benektet flytting på grunn av skatt
Han benektet også overfor Fagbladet at flyttingen var skattemotivert.
– Poenget er at dette ikke er en skattemotivert flytting, dette er fordi vi ekspanderer i utlandet og vi kommer til å bo i ulike land på ulike kontinenter, sa Sundby til Fagbladet.
I Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen, en uke etter, er forklaringen en annen. Nå innrømmer Sundby at skatt er en av grunnene til at de har flyttet til Sveits.
– Skatt er en del av dette, svarer Sundby på programlederens spørsmål om hvorfor de har valgt å flytte til akkurat Sveits, når de ikke driver barnehager der.
– Vanskelige rammevilkår
– Under Erna Solbergs regjering hadde vi i 2018 et overskudd på drøye tre prosent. I 2019–2021 gikk det ned til 0,65 prosent, og i år går vi med et lite underskudd. Så i gjennomsnitt har vi hatt et overskudd på 32 millioner de siste fem årene. Formuesskatten, hvis vi skulle bodd i Norge, ville med regjeringens forslag til statsbudsjett være på 36 millioner kroner, kanskje det blir høyere hvis de inngår forlik med SV, for å sikre flertall. Så det er klart at når formuesskatten er høyere enn inntektene fra selskapet, så er det veldig vanskelige rammevilkår i Norge, sier Sundby på Politisk kvarter.
Den samme utregningen nevnes i en kronikk publisert hos E24 mandag, undertegnet Randi og Hans Jacob Sundby.
Barnehageformue på 2,45 milliarder
Det meste av ekteparets formue kommer fra salg av barnehagebygg. I 2020 solgte ekteparet 138 barnehageeiendommer til det svenske eiendomsselskapet SBB for 4,25 milliarder kroner. Mange av barnehagebyggene er finansiert av offentlig subsidierte husbanklån, og de har fått offentlige tilskudd for å dekke rentekostnader og slitasje på bygg.
Etter at gjelda knyttet til barnehagebyggene ble nedbetalt, satt eierne igjen med en fortjeneste fra eiendomssalget på rundt to milliarder kroner.
Den utgjør hoveddelen av den samlede egenkapitalen på 2,45 milliarder kroner i selskapet HJR Holding, som eies av Hans Jacob og Randi Sundby. En del av egenkapitalen kommer også fra overskudd fra barnehagedrift. Bare i 2018 satt eierne igjen med et overskudd fra barnehagedriften på over 100 millioner kroner før skatt.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl