JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Læringsverkstedet-eier innrømmer at å slippe 36 millioner i formuesskatt er blant grunnene til Sveits-flytting: – Skatt er en del av dette

FLYTTET: – Under Erna Solbergs regjering hadde vi i 2018 et overskudd på drøye tre prosent. I 2019–2021 gikk det ned til 0,65 prosent, og i år går vi med et lite underskudd, sier Læringsverksted-gründer Hans Jacob Sundby, her med kone og medeier Randi Sundby.

FLYTTET: – Under Erna Solbergs regjering hadde vi i 2018 et overskudd på drøye tre prosent. I 2019–2021 gikk det ned til 0,65 prosent, og i år går vi med et lite underskudd, sier Læringsverksted-gründer Hans Jacob Sundby, her med kone og medeier Randi Sundby.

Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Da Fagbladet spurte Hans Jacob Sundby om han hadde regnet på hva de sparte i formuesskatt ved å flytte til Sveits, var svaret nei, og eieren av Læringsverkstedet benektet at flyttingen var skattemotivert. Nå har han endret forklaring.

2022110810510420221108105104

ida.wangberg@fagbladet.no

Fagbladet har tidligere skrevet om at eierne av Norges største barnehagekjede Læringsverkstedet har flyttet til Sveits.

Da Fagbladet i forrige uke spurte Hans Jacob Sundby om de hadde regnet på hva de slipper å betale i skatt til Norge ved å flytte ut, benektet han det.

– Nei, det har vi ikke gjort, sa Sundby.

Benektet flytting på grunn av skatt

Han benektet også overfor Fagbladet at flyttingen var skattemotivert.

– Poenget er at dette ikke er en skattemotivert flytting, dette er fordi vi ekspanderer i utlandet og vi kommer til å bo i ulike land på ulike kontinenter, sa Sundby til Fagbladet.

I Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen, en uke etter, er forklaringen en annen. Nå innrømmer Sundby at skatt er en av grunnene til at de har flyttet til Sveits.

– Skatt er en del av dette, svarer Sundby på programlederens spørsmål om hvorfor de har valgt å flytte til akkurat Sveits, når de ikke driver barnehager der.

– Vanskelige rammevilkår

– Under Erna Solbergs regjering hadde vi i 2018 et overskudd på drøye tre prosent. I 2019–2021 gikk det ned til 0,65 prosent, og i år går vi med et lite underskudd. Så i gjennomsnitt har vi hatt et overskudd på 32 millioner de siste fem årene. Formuesskatten, hvis vi skulle bodd i Norge, ville med regjeringens forslag til statsbudsjett være på 36 millioner kroner, kanskje det blir høyere hvis de inngår forlik med SV, for å sikre flertall. Så det er klart at når formuesskatten er høyere enn inntektene fra selskapet, så er det veldig vanskelige rammevilkår i Norge, sier Sundby på Politisk kvarter.

Den samme utregningen nevnes i en kronikk publisert hos E24 mandag, undertegnet Randi og Hans Jacob Sundby.

Barnehageformue på 2,45 milliarder

Det meste av ekteparets formue kommer fra salg av barnehagebygg. I 2020 solgte ekteparet 138 barnehageeiendommer til det svenske eiendomsselskapet SBB for 4,25 milliarder kroner. Mange av barnehagebyggene er finansiert av offentlig subsidierte husbanklån, og de har fått offentlige tilskudd for å dekke rentekostnader og slitasje på bygg.

Fikk offentlig støtte for å bygge barnehager: Nå har eierne tjent milliarder på å selge bygningene til utlandet

Etter at gjelda knyttet til barnehagebyggene ble nedbetalt, satt eierne igjen med en fortjeneste fra eiendomssalget på rundt to milliarder kroner.

Den utgjør hoveddelen av den samlede egenkapitalen på 2,45 milliarder kroner i selskapet HJR Holding, som eies av Hans Jacob og Randi Sundby. En del av egenkapitalen kommer også fra overskudd fra barnehagedrift. Bare i 2018 satt eierne igjen med et overskudd fra barnehagedriften på over 100 millioner kroner før skatt.

Barnehagene fikk 3,5 milliarder for mye pensjonstilskudd: Hevder 1,4 milliarder til ny pensjon blir katastrofalt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy