JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har jobbet mange år i barnevernet

Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av sitt eget fosterbarn

Mannen må møte i retten for anklagene. Ifølge advokaten nekter han straffskyld for handlingene han er tiltalt for. (Illustrasjonsfoto)

Mannen må møte i retten for anklagene. Ifølge advokaten nekter han straffskyld for handlingene han er tiltalt for. (Illustrasjonsfoto)

Svein Tofteng

Mannen som er styreleder i et barnevern-selskap, er tiltalt for å ha misbrukt sitt eget fosterbarn og for å ha forsøkt å bestikke fosterbarnet og et søsken av barnet til å droppe saken. Mannen avviser alle anklagene.

2020022512102120200227092013

oystein.windstad@fagbladet.no

Mannen har gjennom en årrekke jobbet i barnevernet på flere steder i landet. Han har kjøpt, eid og drevet flere selskaper innen barnevern og omsorg. Rettssaken mot mannen starter etter planen i Oslo tingrett 9. mars.

Tiltalt for å ha misbrukt sin posisjon

I dag står mannen oppført som eier og styreleder i et selskap som driver med formidling av fosterhjem. Han står også oppført som styreleder i et selskap som driver barnevernsinstitusjoner. Fagbladet har fått innsyn i tiltalen mot mannen. Han er anklaget for å hatt seksuell omgang med fosterbarnet sitt, som han hadde omsorgen for over flere år.

Tiltalen omhandler flere tilfeller av seksuell omgang med fosterbarnet. Ifølge tiltalen skal misbruket ha skjedd da fosterbarnet var mellom 16 og 19 år gammelt. Barnevernsgründeren er tiltalt for overtredelse av straffeloven § 193: «For å ha skaffet seg eller annen seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold».

Varslerere i Sogndal får 3,5 millioner i erstatning

Skal ha tilbudt 200.000 for å trekke anklager

I saken mot mannen er det også en tilleggstiltale. Barneverns-styrelederen skal ha oppsøkt et søsken til fosterbarnet sitt. Ifølge tiltalen skal han ha tilbudt de to søsknene 100.000 kroner hver, mot at de droppet anklagene mot ham og forandret vitneforklaringene. I tillegg er han tiltalt for å ha brutt besøksforbudet han var ilagt av politiet. Besøket og forsøket på å få anklagene droppet skal ha skjedd i februar 2019, kort tid etter at den opprinnelige tiltalen for overgrep ble tatt ut. Mannen fikk besøksforbudet i mars 2018.

Avviser anklagene

Via sin forsvarer, Thomas Randby i Advokatfirmaet Elden, sier mannen at han er uskyldig:

– Min klient hevder at han er tiltalt for handlinger som han ikke har gjort. Han erkjenner ikke straffskyld, skriver forsvareren til Fagbladet i en epost.

Fagbladet har gitt advokaten mulighet til å kommentere tiltalepunktene mer utfyllende, men har ikke fått svar på denne henvendelsen.

Den øvre strafferammen for handlingene i hovedtiltalen er seks års fengsel. Det står videre i tiltalen at aktor vil be om erstatning til det tidligere fosterbarnet. Også handlingene i tilleggstiltalen har en strafferamme på seks år.

Barnehage i rettsak mot staten: Dømt til å stenge dørene

Mannen har bakgrunn fra både offentlig og privat barnevern.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy