JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedre praksis i ambulansefaget

Lærlinger og studenter i ambulansefaget kan se fram til praksis som andreperson i bil.

Lærlinger og studenter i ambulansefaget kan se fram til praksis som andreperson i bil.

Ole Palmstrøm

Lærlinger og studenter i ambulansefaget kan se fram til praksis som andreperson i bil.

2022030909121520220309091203

karin.svendsen@fagbladet.no

Fram til 2015 ble en viktig del av læretida i ambulansefaget gjennomført som andreperson på bil. Men så ble akuttmedisinforskriften endret slik at det ble stilt konkrete krav til kompetanse for personell i tjenesten. Kravene gjaldt både kjøre- og helsefaglige ferdigheter. Dermed kunne ikke lærlinger lenger delta på samme måte som før i ambulansen.

– Utfordringa ved endringen var at det ble stilt krav til at begge i bilen måtte ha kompetansebevis for utrykningskjøretøy, sier Kurt Rønning, nestleder i Fagforbundet Yrkesseksjon helse og sosial (YSH).

For å ta et slikt bevis må man ha hatt førerkort klasse B i to år. Siden mange lærlinger er under 20 år, ble det vanskelig å gi læretida et godt, praktisk innhold.

Kurt Rønning

Kurt Rønning

Per Flakstad

Nytt forslag

Nå foreslår regjeringa å endre forskriften slik at virksomhetsledelsen etter konkret vurdering kan beslutte at andreårs-lærlinger i ambulansefag kan arbeide som andre person på ambulansen. Det gjelder også paramedisinstudenter etter andre år av fulltidsstudiet eller tredje år av deltidsstudiet.

– Vi i Fagforbundet så det problematiske ved endringa som kom i 2015, og er derfor glad for dette forslaget, sier Rønning.

Han mener endringen vil sikre en god læretid.

Slik han ser det, har det største problemet vært kravet om kompetansebevis for utrykningskjøretøy. Skulle en lærling ha mulighet til å ta dette i tide, måtte han eller hun ta en pause i utdanninga i påvente av 20-årsdagen.

– Det mener vi er uholdbart. Vi kan ikke ha et utdanningssystem som legger opp til at ungdommen må pause fra utdanningen et år for å få fullverdig læretid, sier han.

Stortingets helsepolitikere vil innføre autorisasjon for paramedisinere

Ønsker permanent rett

– Egentlig har endringen fra 2015 aldri blitt praktisert, forteller Kurt Rønning.

Ved innføringa i 2015 ble det nemlig også innført en overgangsordning med unntaksregler. Nå sikres muligheten til å praktisere som andreperson i bil igjen i akuttmedisinforskriften.

– Det er viktig at denne nå blir permanent, mener Rønning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy