Lærlinger og studenter i ambulansefaget kan se fram til praksis som andreperson i bil.
Ole Palmstrøm
karin.svendsen@fagbladet.no
Fram til 2015 ble en viktig del av læretida i ambulansefaget gjennomført som andreperson på bil. Men så ble akuttmedisinforskriften endret slik at det ble stilt konkrete krav til kompetanse for personell i tjenesten. Kravene gjaldt både kjøre- og helsefaglige ferdigheter. Dermed kunne ikke lærlinger lenger delta på samme måte som før i ambulansen.
– Utfordringa ved endringen var at det ble stilt krav til at begge i bilen måtte ha kompetansebevis for utrykningskjøretøy, sier Kurt Rønning, nestleder i Fagforbundet Yrkesseksjon helse og sosial (YSH).
For å ta et slikt bevis må man ha hatt førerkort klasse B i to år. Siden mange lærlinger er under 20 år, ble det vanskelig å gi læretida et godt, praktisk innhold.
Kurt Rønning
Per Flakstad
Nytt forslag
Nå foreslår regjeringa å endre forskriften slik at virksomhetsledelsen etter konkret vurdering kan beslutte at andreårs-lærlinger i ambulansefag kan arbeide som andre person på ambulansen. Det gjelder også paramedisinstudenter etter andre år av fulltidsstudiet eller tredje år av deltidsstudiet.
– Vi i Fagforbundet så det problematiske ved endringa som kom i 2015, og er derfor glad for dette forslaget, sier Rønning.
Han mener endringen vil sikre en god læretid.
Slik han ser det, har det største problemet vært kravet om kompetansebevis for utrykningskjøretøy. Skulle en lærling ha mulighet til å ta dette i tide, måtte han eller hun ta en pause i utdanninga i påvente av 20-årsdagen.
– Det mener vi er uholdbart. Vi kan ikke ha et utdanningssystem som legger opp til at ungdommen må pause fra utdanningen et år for å få fullverdig læretid, sier han.
• Stortingets helsepolitikere vil innføre autorisasjon for paramedisinere
Ønsker permanent rett
– Egentlig har endringen fra 2015 aldri blitt praktisert, forteller Kurt Rønning.
Ved innføringa i 2015 ble det nemlig også innført en overgangsordning med unntaksregler. Nå sikres muligheten til å praktisere som andreperson i bil igjen i akuttmedisinforskriften.
– Det er viktig at denne nå blir permanent, mener Rønning.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye