Ber Hadia Tajik stenge «uførefella»
PROVOSERT: SV-nestleder Kirsti Bergstø er en av flere stortingspolitikere som reagerer på saken om Anne Kallset, som mistet flere hundre tusen i uførepensjon på å velge gradert uførhet og stå litt lenger i jobben enn hun til slutt klarte.
Werner Juvik
Stortingspolitikere fra høyre- og venstresida er enige i at noe må gjøres for å forhindre at uføre taper store beløp på å stå lenger i jobb enn de har måttet. – Utrolig provoserende, sier Kirsti Bergstø (SV), leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité.
marte.bjerke@fagbladet.no
Tidligere denne uka skrev Fagbladet om Anne Kallset, som etter 40 år i arbeidslivet taper flere hundre tusen kroner på at hun har søkt gradert uførepensjon fra KLP i stedet for Nav. Motivasjonen bak valget var å jobbe så mye som mulig innafor grensene for hva helsa tålte.
Historien har gjort inntrykk på politikere på både høyre- og venstresiden. Alle vil nå be arbeidsministeren se nærmere på saken.
SV: – Dypt urimelig
Kirsti Bergstø, nestleder i SV og leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, er ikke nådig i sin dom over regelverket i denne saken:
– Det er utrolig provoserende å se takken Anne Kallset får etter 40 år i arbeidslivet. Dessverre føyer hun seg inn i rekken av arbeidsfolk som har havnet i «uførefella», sier hun til Fagbladet.
Bergstø har allerede sendt et skriftlig spørsmål til arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) om saken. Slik lyder det: «Hva vil statsråden gjøre for at ikke flere arbeidsfolk som har stått i arbeidslivet i årevis havner i «uførefella» om de skulle bli syke?»
Bergstø karakteriserer situasjonen til Kallset som dypt urimelig.
– Folk som gjør akkurat det de oppfordres til, nemlig å jobbe så mye som helsa tillater og så lenge de klarer, blir straffet når de nettopp gjør det, sier Bergstø.
Hun understreker at dette er arbeidsfolk som samfunnet er helt avhengig av.
– Vi advarte i 2015 om at mange ville tape på endringene i uførereformen og foreslo en egen kompensasjonsordning for alle som tapte mer enn 1000 kroner i året. Dessverre stemte alle partiene på Stortinget mot vårt forslag, sier Bergstø.
Sp: – Det er en urimelighet her
Per Olaf Lundteigen i Sp ser på det som naturlig at Sp og regjeringspartner Ap går inn i spørsmålet, for å unngå lignende tilfeller.
– Jeg synes eksemplet i Fagbladets reportasje viser at det er en urimelighet her, sier Lundteigen, som er første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Statssekretær Truls Wickholm (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver til Fagbladet tidligere denne uka at departementet vil se på problemstillingen framover: «I Hurdalsplattformen har imidlertid regjeringen ikke sagt at den vil endre regelverket for uføre, og vi kan ikke nå si om det vil bli foreslått endringer i regelverket.»
Det er en urimelighet i regelverket, mener Per Olaf Lundteigen.
Jan-Erik Østlie
Sps Lundteigen vil heller ikke konkludere med endringer nå.
– Jeg har ikke full oversikt over regelverket og hva som blir konsekvensen av en eventuell forandring, så jeg vil ikke forskuttere noe, men jeg ser at en urimelighet er blitt avdekka, sier han.
Lundteigen påpeker at det er særlig ille at Anne Kallset ikke har vært klar over de tapte rettighetene som følge av valget hun tok.
Rødt: – Dette bør det gjøres noe med
– Dette bør det åpenbart gjøres noe med, er Mímir Kristjánssons umiddelbare kommentar til den såkalte «uførefella».
– Dette er ufordelaktige og ufornuftige konsekvenser av uførereformen, fortsetter Rødt-politikeren, som i likhet med Bergstø og Lundteigen også sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Ufordelaktige og ufornuftige konsekvenser av uførereformen, mener Mímir Kristjánsson.
Leif Martin Kirknes
Han legger til at reformen er full av slike utilsiktede effekter.
– Det sier bare litt om hvor lite man har klart å ta hensyn til de folka reformen er til for. At sånne feil kan bestå i pensjons- og uføresystemet gjennom mange år uten at noen retter opp i det, er skremmende, sier han og peker på et paradoks:
– Dette regelverket gjør det vanskeligere å kombinere jobb og uførhet. Hvis du gjør det politikerne faktisk vil – å bruke restarbeidsevnen din – risikerer du å havne i en såkalt «uførefelle», sier Kristjánsson til Fagbladet.
Rødt vil i første omgang stille et skriftlig spørsmål til arbeidsministeren for å få hennes kommentar, og så eventuelt stille et forslag til endringer.
{s1}
Kristjánsson peker også på det offentliges informasjonsansvar.
– Det er helt komisk å lese informasjonen fra KLP. Man må i det norske trygdesystemet være litt flinkere til å informere folk om de reglene som fins. Dette er ikke godt nok, og det gjelder mange offentlige etater, man får ikke hjelp til å komme best mulig ut av det.
Frp: – Vi må rette opp
– Dette er uhørt, sier Dagfinn Olsen i Frp om Anne Kallset som har havna i «uførefella».
Han er fraksjonsleder for Frp i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Dette er uhørt, synes Dagfinn Olsen.
Stortinget
– Jeg skjønner at dette er noe som har skjedd på vår vakt, men det fratar oss ikke muligheten til å rette opp når noen blir skadelidende på denne måten, fortsetter han.
Olsen mener arbeidsministeren ikke bare må se på saken, men ta tak i den raskest mulig.
– Dette må ordnes. Det er naturlig å følge opp med et spørsmål til ministeren i Stortinget. Jeg synes svaret departementet gir til Fagbladet er for vagt, sier Olsen.
Han understreker at det at folk står i jobb og bidrar med det de kan bidra med, er det viktigste av alt.
– Å stå i jobb kan også gjøre at folk holder seg litt friskere. Samfunnsgevinsten av at folk står i jobb er såpass stor at det må vi legge til rette for på best mulig måte. Det synes jeg ikke man gjør i dette eksempelet. Det kan hende KLP har opplyst for dårlig om konsekvensene, men det spiller ingen rolle. Reglene må være tilpassa, konkluderer Olsen.