JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken i kultursektoren

Beskylder Operaen for streikebryteri

– LO Stat har ikke tatt dette opp med oss, sier Spekter

Allerede på streikens første dag kommer det beskyldninger om streikebryteri.

Allerede på streikens første dag kommer det beskyldninger om streikebryteri.

Bjørn A. Grimstad

En av forestillingene ved Den Norske Opera og Ballett går som normalt i helga, selv om det er streik. Fagforbundet mener Operaen bedriver streikebryteri.

2021090314264120210903162740

knut.nygaard@fagbladet.no

bjorn.grimstad@fagbladet.no

En av Norges største kulturvirksomheter beskyldes nå for streikebryteri av Fagforbundet. Den Norske Opera og Ballett holder til i det verdenskjente Operahuset i Oslo.

Til tross for at 54 ansatte ved Operaen er tatt ut i streik, kommer fredag kvelds konsert med Lise Davidsen og Freddie De Tommaso til å bli avholdt. I utgangspunktet var konserten streikerammet, men straks streiken var et faktum flyttet ledelsen tre ansatte fra dagvakt til kveldsvakt.

Mari Røsjø, leder av fagforeningen Fagforbundet Teater og Scene, sier de anser det Operaen gjør som streikebryteri.

{f1}

– Arbeidsgiver på Operaen har valgt å forskyve tre ansattes arbeidstid. Det vil si at de har endret arbeidstiden i planene deres. Det ser vi på det som streikebryteri, da de setter ansatte til å gjennomføre streikerammet arbeid, sier hun.

Hun er mildt sagt opprørt over at arbeidsgiveren velger å avholde forestillinger som opprinnelig har blitt rammet av streik.

– Jeg synes det er svært ubehagelig og vitner om manglende respekt fra deres side om at streik er et lovlig virkemiddel vi benytter, sier Røsjø.

Natt til fredag gikk 220 ansatte ved en rekke kulturinstitusjoner landet over til streik. Målet er å få en hybridpensjon, som LO Stat mener er den beste løsningen, og som skal sikre livslang og kjønnsnøytral pensjon. Arbeidsgiversiden representert av Spekter, står fast på å beholde innskuddspensjon.

Røsjø kjenner til at minst en av de ansatte som har blitt bedt om å ta kveldsvakten, er medlem i Fagforbundet, og mener at det er ugreit å sette de ansatte i en slik situasjon.

Allerede før streiken var at faktum, hadde fagforeninga samtaler med arbeidsgiver på operaen om hva Fagforbundet anser som streikebryteri.

– De fikk beskjed om at vi anser dette som streikebryteri. Arbeidsgiver mener de har rett til å forskyve ansattes arbeidstid. Der er vi rett og slett uenige, sier Røsjø og legger til:

– Jeg forstår det slik at de har avklart dette med Spekter. Arbeidsgiver tar ikke streiken på alvor når det første de gjør er å sette folk til å gjøre streikerammet arbeid, sier Røsjø.

Har endret arbeidsplanene

– Vi har gjort endringer i arbeidsplanen til de som ikke er i streik, sier kommunikasjonssjef Ole-Morten Vestby ved Den Norske Opera og Ballet i Bjørvika i Oslo. Dette er en av institusjonene som er rammet av streiken som brøt ut fredag morgen. Både uorganiserte og organiserte ansatte skal ha fått endret sine arbeidsplaner på kort varsel.

Vestby sier at Operaen har vært i kontakt med sin arbeidsgiverorganisasjon – Spekter – før de la om arbeidsplanene for å få avviklet de to arrangementene. En konsert blir dessuten flyttet fra Operaen til Oslo Konserthus på grunn av streiken.

– Vi har gjort endringene i samråd og etter konsultasjon med Spekter, sier Ole-Morten Vestby til Fagbladet. Han sier også at han er kjent med at de involverte fagforbundene er uenige i disposisjonene som gjøres nå.

På direkte spørsmål avkrefter han at det er leid inn ekstra krefter utenfra for å få avviklet arrangementene.

Arrangementet som er planlagt å gå som normalt er konserten med Lise Davidsen og Freddie Tommaso. I tillegg til dette blir en konsert med Kringkastingsorkesteret flyttet til Oslo Konserthus.

– Arbeidsgivers ansvar er å sikre driften

– Spekter rådgir sine medlemmer, herunder Operaen, i tråd med den alminnelige praksisen under streiker. Vi tar avstand fra påstander om at våre medlemmer legger opp til at noen skal bli streikebrytere, sier Spekters forhandlingsdirektør Bjørn Skrattegård.

– LO Stat må ta opp med oss om de mener det har skjedd i konkret situasjon. Det har ikke LO Stat gjort. Arbeidsgivers ansvar er å sikre driften under streiken, innenfor de regler som gjelder, sier han og fortsetter:

– Spekter er trygge på at våre medlemmer gjør nettopp det. De konkrete omdisponeringene av ikke-streikende arbeidstakere Operaen har foretatt, mener vi er i tråd med handlingsrommet arbeidsgiver har til å omdisponere arbeidstakere under en streik, sier han.

Dette er streikebryteri

• Under en streik er det streikeplikt for de som er tatt ut i streik. Under en streik kan ikke arbeidsgiver la andre arbeidstakere overta arbeid eller ansvarsoppgaver som skulle vært utført av de som er tatt ut i streik.

• En streikebryter er en betegnelse på en person som under en streik ikke vil ta del i streiken eller utfører arbeid eller ansvarsoppgaver som skulle vært utført av de som streiker.

• Streikebrytere kan i enkelte tilfeller bli brukt av arbeidsgivere for å holde bedriften i gang under streiken, eller vanskeliggjøre streikearbeidet.

• Streikebryteri er ikke ulovlig, men blir betegnet som svært illojalt og umoralsk. Å opptre som streikebryter er en av de alvorligste forseelser en arbeidstaker kan gjøre mot en solidarisk opptreden i fagbevegelsen.

• Det mest kjente eksemplet på streikebryteri i Norge er fra Menstad-slaget under storlockouten i 1931. Det endte med at regjeringen satte inn soldater og statspoliti for å beskytte streikebryterne mot rasende arbeidere.

Kilde: FriFagbevegelse

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy