JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ble ikke enige om pensjonsordning:

Kulturansatte i streik: – Bare et tidsspørsmål før arbeidsgiver må gi seg

STREIK: Modist Maria Torres (f.v.), produsent Anette Edmunds og lystekniker Kristoffer Ringerike skulle ønsker det slapp å streike. – Men en livslang og kjønnsnøytral pensjon er viktig for oss, sier Ringerike.

STREIK: Modist Maria Torres (f.v.), produsent Anette Edmunds og lystekniker Kristoffer Ringerike skulle ønsker det slapp å streike. – Men en livslang og kjønnsnøytral pensjon er viktig for oss, sier Ringerike.

Katharina Dale Håkonsen

LO Stat og Spekter kom ikke til enighet om pensjonen til ansatte i teatre, orkestre, opera og scener. Nå streiker de.

2021090311101420211220105934

katharina@lomedia.no

merete.jansen@lomedia.no

Natt til 3. september ble 220 ansatte i kultursektoren tatt ut i streik. Arbeidstakerorganisasjonen LO Stat og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter klarte ikke å bli enige om en pensjonsordning for de ansatte.

Fredag morgen var streikevaktene på plass utenfor kulturinstitusjonene, blant annet Operaen og Det Norske Teatret i Oslo.

– Vi streiker for hybridpensjon som er livslang og kjønnsnøytral, sier lystekniker Kristoffer Ringerike ved Den Norske Opera & Ballett.

Han har regnet på hva det betyr i praksis om han må leve med innskuddspensjon – som Spekter ønsker.

– Jeg vil få 400.000 kroner i året utbetalt de første ti årene. Etter det faller pensjonsutbetalingen ned til 200.000 kroner. Det er en vesensforskjell, sier Ringerike.

220 ansatte ved opera, teatre, scener og orkestre streiker fra fredag

UTENFOR TEATRET: De streikende ansatte må holde seg på utsiden av Det Norske Teatret i stedet for å forberede festival og urpremiere på innsiden. Finn Kirkeby (f.v.) diskuterer situasjonen med streikeleder Åshild Mjelde Nordås og Erlend Tårnesvik Dreiås. I bakgrunnen: Lara Zlatar

UTENFOR TEATRET: De streikende ansatte må holde seg på utsiden av Det Norske Teatret i stedet for å forberede festival og urpremiere på innsiden. Finn Kirkeby (f.v.) diskuterer situasjonen med streikeleder Åshild Mjelde Nordås og Erlend Tårnesvik Dreiås. I bakgrunnen: Lara Zlatar

Merete Jansen

– Vi får mange støtteerklæringer

Kolleger ved Bergen Filharmoniske Orkester, Den Nationale Scene og Rogaland Teater streiker også. Ved Operaen i Oslo er balletten «Kylian: One of a kind» på lørdag avlyst.

Produsent Anette Edmunds i Nasjonalballetten skulle ønske det var unødvendig å streike.

– Det er leit å streike nå etter en lang nedstenging, sier Edmunds.

Kollega Kristoffer Ringerike er enig.

– Det er synd det ble streik, sier han.

Begge mener det måtte bli sånn når Spekter ikke innfridde LO Stat krav om en hybridpensjon som varer hele livet ut og som tar hensyn til at kvinner ofte lever lengre enn menn.

– I 2015 inngikk vi en midlertidig løsning, men vi ønsker en permanent pensjonsordning. Jeg skulle ønske det var unødvendig å streike. Men dette er viktig for oss, sier Ringerike.

De står utenfor personalinngangen til Den Norske Opera & Ballett og deler ut løpesedler til kolleger som går forbi.

– Vi får mange støtteerklæringer. Dette er viktig for folk, sier Edmund.

Urpremiere avblåst

På Det Norske Teatret skulle Den internasjonale Fossefestivalen startet fredag, med urpremiere på stykket Oresteia.

De ansatte synes det er leit å måtte gå ut i streik nå som de endelig er kommet i gang igjen og publikum har begynte å strømme til salene. Men de mener at de ikke har noe annet valg enn konflikt, sier Erlend Tårnesvik Dreiås, tillitsvalgt for medlemmene i Norsk Tjenestemannslag (NTL):

– Det er veldig steile fronter. Spekter bryter slik vi ser det, en avtale om at dette var en midlertidig pensjonsordning fra 2016. Vi kom arbeidsgiver i møte fordi de slet med å klare pensjonsforpliktelsene sine. Vi sa vi skulle finne en løsning sammen med dem. Løsningen må være en livsvarig og kjønnsnøytral pensjon.

Spekter avviser overfor NRK at det er snakk om et avtalebrudd.

Uenige om ordet kjønnsnøytral

– Spekter mener dagens ordning er kjønnsnøytral.

– Ja, hvordan de begrunner det, vet ikke jeg. Fakta er at kvinner lever lengre enn menn, og når du har en pensjon som du må ta ut over et visst antall år, så kommer kvinner dårligere ut, sånn er det bare. Det er irrelevant om innbetalingen er den samme for begge kjønn, det er uttaket som betyr noe når du står der som pensjonist.

Flest av de streikende ved teatret tilhører Fagforbundet teater og scene, med Åshild Mjelde Nordås i spissen som streikeleder. Hun jobber selv om rekvisitør sammen med Finn Kirkeby, som hadde sett fram til kveldens urpremiere og ti dager med festival.

– Dette er en uønsket situasjon, selvfølgelig, men det er slik arbeidslivet er bygget opp. Om man ser på historikken, er det bare et tidsspørsmål før arbeidsgiver må gi seg, slår Kirkebu fast.

Her er ansatte tatt ut i streik:

• Bergen Filharmoniske Orkester (92)

• Den Nationale Scene (28)

• Den Norske Opera Ballett (54)

• Det Norske Teatret (25)

• Nationaltheatret (2)

• Rogaland Teater (19)

Flere hundre ansatte til står klare til å tas ut i streik fra 8. september

Tre pensjonsordninger

1. Ytelsespensjon: Ved denne ordningen er arbeidstaker garantert en viss andel av lønna i pensjon når hun går av med pensjon. Her bærer arbeidsgiver ansvaret for ytelsen.

2. Innskuddspensjon: Arbeidstakers pensjonsinnbetaling settes i fond, og utbetalingen avhenger av verdien av innskuddet ved pensjonsalder. Her bærer arbeidstaker ansvaret og risikoen, og er ikke garantert en viss andel av lønna.

3. Hybrid pensjon: En kombinasjon av de to over. Arbeidstakersiden mener en slik ordning vil kunne sikre en livslang og kjønnsnøytral pensjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy