JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen enighet om pensjon for kulturarbeidere:

220 ansatte ved opera, teatre, scener og orkestre streiker fra fredag

STREIK: Lise Olsen, forhandlingsleder LO Stat, måtte konstatere at meklingen med Spekter endte i streik.

STREIK: Lise Olsen, forhandlingsleder LO Stat, måtte konstatere at meklingen med Spekter endte i streik.

Morten Hansen

Meklingen i kultursektoren endte i streik.

2021090302422720210903025514

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Mekling på overtid til tross, det lyktes ikke Riksmekleren å få LO Stat og arbeidsgiverforeningen Spekter til å enes om hvilken pensjonsordning som skal gjelde for de ansatte ved opera, teatre, scener og orkestre.

– Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

{f1}

Pensjonsstrid

Det er pensjon striden står om. LO Stat og forbundene som organiserer de ansatte i kultursektoren, Fagforbundet, NTL og Creo, ønsker en såkalt hybridpensjon for de ansatte, mens Spekter vil ha en innskuddspensjon.

LO Stat mener partene ble enige om å forbedre pensjonsordningen til de ansatte i kultursektoren allerede i 2016, og føler seg «lurt» av arbeidsgiverne.

– Vi i de ansattes organisasjoner gikk i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning (innskuddspensjon) for å sikre økonomien og bærekraften til institusjonene våre. Vi hadde en felles målsetting med arbeidsgiverne om en pensjon som varer livet ut og som virker likt for kvinner og menn. Det løftet løper de fra, skriver LO Stat i en pressemelding.

Arroganse, sier forhandlingslederen, mens Spekter avviser løftebrudd

Spekter beklager streiken

– Det er uforståelig at LO velger å streike i teatre, orkestre og operaene for å bytte ut Norges beste innskuddspensjonsordning med en ordning som kulturinstitusjonene mener vil være dårligere for de ansatte og frilansere. LOs krav vil i tillegg svekke den økonomiske forutsigbarheten til kulturinstitusjonene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en pressemelding.

SKUFFET: Anne Kari Bratten er skuffet over at LO Stat ikke godtar den samme pensjonsordningen for kultursektoren som for andre deler av arbeidslivet.

SKUFFET: Anne Kari Bratten er skuffet over at LO Stat ikke godtar den samme pensjonsordningen for kultursektoren som for andre deler av arbeidslivet.

Ole Palmstrøm

Spekter mener at innskuddspensjonen er kjønnsnøytral, og viser til at med samme lønn og opptjeningstid sparer menn og kvinner opp det samme.

– Det er ikke mulig å forstå hvorfor LO mener at innskuddsordningen som LO-medlemmene har i størstedelen av norsk arbeidsliv, ikke er bra nok for kultursektoren, uttaler Bratten.

{f2}

Fagforbundet: Kritikkverdig

– Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett fram til å møte publikum igjen. Ikke minst hadde våre medlemmer sett fram til å ha publikum i salen. Når arbeidsgiverne springer fra løftene sine og kaster folk inn i streik, så er det under enhver kritikk, sier nestleder i Fagforbundet Odd Haldgeir Larsen i en kommentar.

Også i NTL og Creo mener de arbeidsgiverne nå tvinger de ansatte ut i streik:

– Det første direktørene gjør etter en lang periode med permitteringer, stengte scener og svak økonomi er å tvinge ansatte ut i streik. Skal vi ha et levende kulturliv i Norge er vi nødt til å ha rettferdige vilkår, sier 1. nestleder i NTL Fredrik Oftebro.

– Det er oppsiktsvekkende at dette skjer i 2021. Lik pensjon for kvinner og menn vil koste arbeidsgiver lite, men betyr mye for de ansatte, sier Christine Thomassen, nestleder i Creo.

LES OGSÅ:

Meklingsfrist i dag: Nå kan det bli streik i kultursektoren

Her blir det streik fra 3. september

220 medlemmer tas ut i streik fra 3. september, og følgende virksomheter blir berørt i første streikeuttak:

• Den Nationale Scene (28)

• Den Norske Opera & Ballett (54)

• Det Norske Teatret (25)

• Nationaltheatret (2)

• Rogaland Teater (19)

• Bergen Filharmoniske Orkester (92)

Her trappes streiken opp

8. september trappes streiken opp med ytterligere 215 medlemmer. Da vil til sammen 435 kulturansatte streike.

• Kilden-Kristiansand Symfoniorkester (11)

• Kilden Teater og Konserthus (32)

• Nationaltheatret (32)

• Trøndelag Teater (15)

• Bergen Filharmoniske Orkester (22)

• Den Nationale Scene (18)

• Den Norske Opera & Ballett (46)

• Det Norske Teatret (27)

• Rogaland Teater (12)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy