STREIK: Lise Olsen, forhandlingsleder LO Stat, måtte konstatere at meklingen med Spekter endte i streik.
Morten Hansen
eva.ler.nilsen@fagbladet.no
Mekling på overtid til tross, det lyktes ikke Riksmekleren å få LO Stat og arbeidsgiverforeningen Spekter til å enes om hvilken pensjonsordning som skal gjelde for de ansatte ved opera, teatre, scener og orkestre.
– Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.
{f1}
Pensjonsstrid
Det er pensjon striden står om. LO Stat og forbundene som organiserer de ansatte i kultursektoren, Fagforbundet, NTL og Creo, ønsker en såkalt hybridpensjon for de ansatte, mens Spekter vil ha en innskuddspensjon.
LO Stat mener partene ble enige om å forbedre pensjonsordningen til de ansatte i kultursektoren allerede i 2016, og føler seg «lurt» av arbeidsgiverne.
– Vi i de ansattes organisasjoner gikk i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning (innskuddspensjon) for å sikre økonomien og bærekraften til institusjonene våre. Vi hadde en felles målsetting med arbeidsgiverne om en pensjon som varer livet ut og som virker likt for kvinner og menn. Det løftet løper de fra, skriver LO Stat i en pressemelding.
Arroganse, sier forhandlingslederen, mens Spekter avviser løftebrudd
Spekter beklager streiken
– Det er uforståelig at LO velger å streike i teatre, orkestre og operaene for å bytte ut Norges beste innskuddspensjonsordning med en ordning som kulturinstitusjonene mener vil være dårligere for de ansatte og frilansere. LOs krav vil i tillegg svekke den økonomiske forutsigbarheten til kulturinstitusjonene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en pressemelding.
SKUFFET: Anne Kari Bratten er skuffet over at LO Stat ikke godtar den samme pensjonsordningen for kultursektoren som for andre deler av arbeidslivet.
Ole Palmstrøm
Spekter mener at innskuddspensjonen er kjønnsnøytral, og viser til at med samme lønn og opptjeningstid sparer menn og kvinner opp det samme.
– Det er ikke mulig å forstå hvorfor LO mener at innskuddsordningen som LO-medlemmene har i størstedelen av norsk arbeidsliv, ikke er bra nok for kultursektoren, uttaler Bratten.
{f2}
Fagforbundet: Kritikkverdig
– Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett fram til å møte publikum igjen. Ikke minst hadde våre medlemmer sett fram til å ha publikum i salen. Når arbeidsgiverne springer fra løftene sine og kaster folk inn i streik, så er det under enhver kritikk, sier nestleder i Fagforbundet Odd Haldgeir Larsen i en kommentar.
Også i NTL og Creo mener de arbeidsgiverne nå tvinger de ansatte ut i streik:
– Det første direktørene gjør etter en lang periode med permitteringer, stengte scener og svak økonomi er å tvinge ansatte ut i streik. Skal vi ha et levende kulturliv i Norge er vi nødt til å ha rettferdige vilkår, sier 1. nestleder i NTL Fredrik Oftebro.
– Det er oppsiktsvekkende at dette skjer i 2021. Lik pensjon for kvinner og menn vil koste arbeidsgiver lite, men betyr mye for de ansatte, sier Christine Thomassen, nestleder i Creo.
LES OGSÅ:
Her blir det streik fra 3. september
220 medlemmer tas ut i streik fra 3. september, og følgende virksomheter blir berørt i første streikeuttak:
• Den Nationale Scene (28)
• Den Norske Opera & Ballett (54)
• Det Norske Teatret (25)
• Nationaltheatret (2)
• Rogaland Teater (19)
• Bergen Filharmoniske Orkester (92)
Her trappes streiken opp
8. september trappes streiken opp med ytterligere 215 medlemmer. Da vil til sammen 435 kulturansatte streike.
• Kilden-Kristiansand Symfoniorkester (11)
• Kilden Teater og Konserthus (32)
• Nationaltheatret (32)
• Trøndelag Teater (15)
• Bergen Filharmoniske Orkester (22)
• Den Nationale Scene (18)
• Den Norske Opera & Ballett (46)
• Det Norske Teatret (27)
• Rogaland Teater (12)
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik