JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor streikefare mellom Spekter og Lo Stat

Meklingsfrist i dag: Nå kan det bli streik i kultursektoren

Spekter håper på en konstruktiv mekling

– Forhandlingene med Spekter har ikke ført fram, sier LO Stats nestleder Lise Olsen.

– Forhandlingene med Spekter har ikke ført fram, sier LO Stats nestleder Lise Olsen.

Ole Palmstrøm

– Arbeidgiverne må tenke på hva vi faktisk har spart dem for, sier de kulturansattes forhandlingsleder Lise Olsen.

2021083114105920210902110019

knut.nygaard@fagbladet.no

Torsdag er det meklingsfrist i forhandlingene som har pågått i en årrekke. Dersom partene ikke blir enige, kan det bli kulturstreik fra fredag morgen.

På den ene siden står arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, mens LO Stat representerer arbeidstakerne i kultursektoren. Rundt halvparten av dem er organisert i Fagforbundet, mens resten er organisert i Creo og NTL.

– Medlemmene har stått veldig samlet om kravet helt fra 2015 til i dag, sier Lise Olsen, nestleder i forhandlingssammenslutningen LO Stat.

– Vi har opplevd en arroganse uten sidestykke, sier forhandlingslederen

Pensjon

Den langvarige konflikten handler om hvilken pensjonsordning som skal gjelde for de ansatte. I 2015 gikk de med på en midlertidig ordning, der den gamle ytelsespensjonsordningen ble erstattet med en såkalt innskuddsordning. Så skulle partene etter hvert komme fram til enighet om en permanent pensjonsordning som kunne fylle kravene til både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.

– Vårt krav er at en pensjonsordning skal være forutsigbar, kjønnsnøytral og livslang – på linje med den offentlige tjenestepensjonen, sier Lise Olsen til Fagbladet.

Dette er hybridpensjon (fagforbundet.no)

Hun sier at både Spekter og LO Stat var enige om at pensjonsordningen fra før 2015 ville bli for dyr og uforutsigbar, og at dette på sikt kunne gå ut over kulturtilbudet, teatrene og orkestrene.

– Vi var enige om at det var behov for å gjøre noe, sier Olsen.

Her synger Bare Egil Band låta si om hybridpensjon

– Midlertidig ordning

LO Stat gikk med på å innføre en midlertidig innskuddsordning, mens det ble jobbet videre med å finne en endelig løsning på pensjonsspørsmålet. Ved de etterfølgende forhandlingene ble spørsmålet bare skjøvet på, nå sist på grunn av koronapandemien.

{f1}

Men nå er det slutt på tålmodigheten, og det er reell fare for streik fra fredag.

– Forhandlingene med Spekter har ikke ført fram, og derfor ender det i mekling. Vi ønsker en hybridordning, der arbeidstakerne og arbeidsgiverne deler på risikoen, og som samtidig innfrir kravene om kjønnsnøytral og livslang pensjon, sier Lise Olsen og fortsetter:

– Men arbeidsgiversiden vil ikke ha hybrid pensjon – det har Spekter vedtatt i sitt styre. Det har ikke vært mulig å få dem inn i diskusjoner om dette. Arbeidsgiverne må tenke på hva vi faktisk har spart dem for ved å gå vekk fra ytelsesordningen, i stedet for å peke på at en hybridordning blir dyrere enn den midlertidige innskuddsordningen, sier Olsen, som er spent på hvordan meklingen torsdag vil ende.

– Det føles på et vis om å bli dolket i ryggen – de løper jo vekk fra det de lovte, det vi var enige om den gangen.

Spekter tar sterk avstand

– Vi tar sterk avstand fra at påstanden om brudd på løfter fra 2016. Det var helt klart i 2016 at årsaken til at partene sa at ordningen var midlertidig, var for det tilfelle at det skulle komme endringer i det overordnede nasjonale pensjonssystemet, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter i en epost.

– Vi tar sterk avstand fra at påstanden om brudd på løfter, sier Anne-Kari Bratten.

– Vi tar sterk avstand fra at påstanden om brudd på løfter, sier Anne-Kari Bratten.

Jan-Erik Østlie

– Det har det ikke gjort. Teatrene, orkestrene og operaen har den beste innskuddspensjonsordningen som det går an å ha i Norge, og mener den er best for sine ansatte og for virksomhetene. 1,5 millioner norske arbeidstakere har innskuddspensjon, og bare 3 prosent av dem har en like god ordning som i disse kulturvirksomhetene, sier Bratten og fortsetter:

– Spekter beklager at det ikke har vært mulig å komme til enighet med LO-forbundene gjennom forhandlinger. Vi håper på en konstruktiv mekling, hvor vi skal diskutere enkeltdetaljer med motparten. Vårt mål er å finne frem til løsninger som er gode og forutsigbare for både de ansatte og virksomheten, sier hun.

Tre pensjonsordninger

1. Ytelsespensjon: Ved denne ordningen er arbeidstaker garantert en viss andel av lønna i pensjon når hun går av med pensjon. Her bærer arbeidsgiver ansvaret for ytelsen.

2. Innskuddspensjon: Arbeidstakers pensjonsinnbetaling settes i fond, og utbetalingen avhenger av verdien av innskuddet ved pensjonsalder. Her bærer arbeidstaker ansvaret og risikoen, og er ikke garantert en viss andel av lønna.

3. Hybrid pensjon: En kombinasjon av de to over. Arbeidstakersiden mener en slik ordning vil kunne sikre en livslang og kjønnsnøytral pensjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy