JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Harde fronter

Mer bråk om pensjon: Stor fare for streik i kultursektoren

Det er stor fare for streik i kultursektoren. (Illustrasjonsfoto)

Det er stor fare for streik i kultursektoren. (Illustrasjonsfoto)

Lise Skjæraasen

– Vi har opplevd en arroganse uten sidestykke, sier forhandlingslederen. – Vi tar sterk avstand fra påstander om løftebrudd, sier Spekter-sjefen.

2021070110161720210701101738

knut.nygaard@fagbladet.no

Ifølge LO Stat nekter Spekter å oppfylle avtaler om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser for ansatte i orkestre, teatre og opera. Nå blir det mekling, ifølge fagforbundet.no.

– Spekter må oppfylle inngåtte avtaler, ellers er vi i streik i kultursektoren, sier forhandlingsleder Lise Olsen, nestleder i LO Stat.

– Spekter må oppfylle inngåtte avtaler, ellers er vi i streik, sier forhandlingsleder Lise Olsen.

– Spekter må oppfylle inngåtte avtaler, ellers er vi i streik, sier forhandlingsleder Lise Olsen.

Kristian Brustad / LO Stat

Fagforbundet streiket i en måned: Sju ansatte kan ha reddet pensjonen for nesten 90 kollegaer

Siden april 2015 har LO Stat forhandlet pensjon for kulturansatte. I lønnsoppgjøret 2015 ønsket Spekter å endre pensjonsordning i kultursektoren på grunn av anstrengt økonomi i flere kulturinstitusjoner.

Midlertidig avtale

I 2016 inngikk LO Stat, Fagforbundet, Creo og NTL en midlertidig avtale om innskuddspensjon med Spekter. Avtalen innebar et felles mål om livsvarige og kjønnsnøytrale pensjonsytelser.

Siden den gang har ikke Spekter gjort noen verdens ting for å oppfylle målsettingen, ifølge Fagforbunfdert hjemmesider.

– Vi har opplevd en arroganse uten sidestykke, selv om vi var med på å gi virksomhetene millionbesparelser og mulighet til å rydde opp i regnskapene, konkluderer Lise Olsen.

Fagforbundet sikret livslang og kjønnsnøytral pensjon

– Vi har allerede strukket oss langt med avtalen om midlertidig innskuddspensjon. Spekter har med sin opptreden vist null vilje til å lage en varig pensjonsløsning for ansatte i kultursektoren, sier Nora Hagen, Fagforbundets forhandlingsleder.

– Vi gikk med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre kulturlivet en levedyktig framtid. Et kulturliv hvor tilbudet og opplevelsene står i sentrum. Spekter viser i forhandlingene at alle løftene om å dra lasset sammen kun var fagre ord. Spekter nekter å se verdien av kulturlivets ansatte, og at kulturansatte også skal ha en rettferdig pensjonsordning, sier Christine Thomassen, nestleder i Creo.

Tar sterk avstand fra påstandene

– Vi tar sterk avstand fra LOs påstander om løftebrudd om pensjon hos Spekters kulturmedlemmer. Ansatte i teatre, orkestre og opera har Norges beste innskuddspensjonsordning. Det er urimelig av LO å påstå at «kvinner rammes» og at det er «arroganse» å ha den aller beste pensjonsordningen Stortinget har vedtatt at det er mulig å tilby, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten til arbeidsgiverorganisasjonens egne hjemmesider.

– Vi har allerede strukket oss langt med avtalen om midlertidig innskuddspensjon, sier Spekter-sjef Anne-Kari Bratten.

– Vi har allerede strukket oss langt med avtalen om midlertidig innskuddspensjon, sier Spekter-sjef Anne-Kari Bratten.

Jan-Erik Østlie

– Da vi ble enige med LO om å innføre dagens pensjonsordning i 2016, var en viktig årsak til at den ble omtalt som midlertidig at lovgivningen rundt pensjon var til diskusjon. Det har hittil ikke skjedd noen endringer i regelverket for tjenestepensjonsordninger og situasjonen har dermed ikke endret seg. Derfor reagerer vi på at LO mener det er løftebrudd å ville videreføre dagens ordning, sier Bratten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy