VERDT DET: Nå kan de sju Fagforbundet-medlemmene som har streiket i en måned sprette den alkoholfrie sjampanjen. For i dag ble det kjent at de vant fram med kravet, nemlig å kunne forhandle om pensjon. Bildet er fra begynnelsen av streiken.
Privat
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Fagforbundets ledelse, forbundsregioner og fagforeninger har stått medlemmene bi gjennom hele streiken. Med bare sju medlemmer på arbeidsplassen, som teller hele 90 ansatte, har det vært en stri tørn.
Men endelig, etter 30 dager med streik, kunne nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, endelig slå på den verbale stortromma. I en pressemelding uttaler han torsdag ettermiddag:
– Sju modige medlemmer ved Røde Kors Haugland har stått i front i kampen for gode og trygge pensjonsordninger. For Fagforbundet er dette en stor seier.
• Streikende etter 23 dager: – Det er tøft å stå i stormen
I all korthet har streiken dreid seg om hvilken pensjonsordning de ansatte skal ha. Fra før av hadde de ansatte offentlig tjenestepensjon, som er det samme som ansatte i helseforetakene og kommunene har.
Da arbeidsgiveren ønsket å endre dette til innskuddspensjon, økte konfliktnivået. Fagforbundets foretrukne modell heter hybridpensjon.
Denne skal gi samme årlige pensjonsutbetaling til både menn og kvinner, og varer dessuten livet ut. Det gjør ikke innskuddspensjonen som arbeidsgiveren ensidig ville bytte til.
- Streiken har satt en stopper for at Røde Kors Haugland endrer pensjonene til våre medlemmer uten at vi er enige om hva slags type pensjon vi skal ha i framtiden, poengterer Larsen.
• Fagforbundet beskylder Røde Kors for streikebryteri
Natt til tirsdag 18. mai var Norges minste streik et faktum, og siden da har sju medlemmer av Fagforbundet streiket ved Røde Kors Rehabiliteringssenter i Fjaler på vestlandet. Det er totalt rundt 90 ansatte ved senteret.
I dag torsdag hadde streiken vart i 30 dager, og dermed startet den tvungne meklingen. Og det tok ikke mange timene før partene kunne gni albuer i enighet. Klokken fire på ettermiddagen meddelte Fagforbundets forhandlingsavdeling at meklingen hadde resultert i enighet.
Avtalen gikk ut på at dagens ordning, altså offentlig tjenestepensjon, beholdes ut tariffperioden. Dermed beholdes forhandlingsrett på pensjon.
– Forhandlingsrett på pensjon er avgjørende for å sikre gode pensjonsordninger både for dagens ansatte og de som kommer etter, sier forhandlingsleder for LO Stat, Sissel Hallem.
• Arbeidsgiver godtok ikke kravet. Dermed ble det streik
• Syv streikende får støtte fra fagforening og forbundsregion
Økonomien i lønnsoppgjøret
Lønnsoppgjøret handler selvsagt ikke bare om pensjon, det handler også om lønn. Dette er de økonomiske resultatene fra forhandlingene:
Hovedoppgjøret 2020: Det gis et generelt tillegg på 975 kroner fra 1. april 2020. Det gis et generelt tillegg på 10.200 kroner fra 1. oktober 2020. Deltidsansatte gis forholdsmessige tillegg.
Mellomoppgjør 2021: Det gis et generelt tillegg på 9300 fra 1. april 2021. Deltidsansatte gis forholdsmessige tillegg.
Kvelds- og nattillegg mellom klokka 17.00 og 07.00 økes fra 60 til 66 kroner per time med virking fra 1. april 2021.
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie