STREIKEBRYTERI? Fagforbundet hevder at de streikendes jobb er overtatt av andre. – Respekten for streikeretten blir ikke tatt på alvor, sier Kari Daltveit i Fagforbundet Vestland.
Ingeborg Vigerust Rangul
redaksjonen@fagbladet.no
Sju ansatte ved Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter i Fjaler har vært i streik siden 19. mai. Fire av dem jobber i resepsjonen, tre på kjøkkenet. Fagforbundet reagerer på at kjøkkenet drives omtrent som normalt til tross for at tre av totalt sju ansatte på kjøkkenet streiker.
– Streiken skulle påvirket situasjonen, likevel leverer de mat omtrent som normalt. Etter de opplysningene vi får, er det folk inne og arbeider ekstravakter på kjøkkenet, sier Kari Daltveit, nestleder i Fagforbundet Vestland, til Fagbladet.
Daltveit er overrasket og skuffet:
– Respekten for streikeretten blir ikke tatt på alvor, hevder hun.
• Derfor ble det streik: Krever kjønnsnøytral og livslang pensjon
– Andre tar oppgavene
Fagforbundet har tatt opp saken med den lokale ledelsen ved flere anledninger i ukene streiken har pågått. Forbundet mener bedriften har endret arbeidsplaner for de ansatte på kjøkkenet og satt inn andre ansatte enn bedriftens øverste ledelse til å utføre oppgavene til de streikende. Fagforbundet har bedt bedriften avstå fra slik praksis, senest i en e-post til bedriftens ledelse denne uka.
Fagforbundet mener bemanningspraksisen griper inn i en lovlig streik.
AVVISER PÅSTANDER: Administrerende direktør Inger Johanne Osland sier streiken rammer dem hardt og at de ikke bedriver streikebryteri.
Røde Kors Haugland
Direktør: Ikke streikebryteri
Administrerende direktør Inger Johanne Osland sier til Fagbladet at de ikke bedriver streikebryteri, og avviser anklagene fra Fagforbundet.
– At vi skal bedrive streikebryteri er svært alvorlige påstander som vi tar sterk avstand fra. Streiken rammer oss hardt, og vi har stor kapasitetsreduksjon i vårt tilbud, sier hun.
Osland opplyser at kjøkkenet ikke lenger tilbyr kveldsservering, at de stenger klokka 17 og ikke som normalt klokka 21.
Hun mener bedriften holder seg godt innenfor styringsretten slik de nå organiserer kjøkkendriften:
– Vi opprettholder driften med den bemanningen vi har til vanlig. Vi har ikke tatt inn ekstra personell annet enn de som allerede er i planen på grunn av koronasituasjonen og ferieavvikling, sier Osland.
Kjemper for pensjon
De sju medlemmene i Fagforbundet streiker i protest mot at arbeidsgiveren vil endre pensjonsordningen i bedriften til det verre.
Forbundet godtar ikke at de ansatte skal gå fra offentlig tjenestepensjon til innskuddspensjon. En av grunnene til at de avviser innskuddspensjon er at kvinner vil få lavere årlige pensjonsutbetalinger enn sine mannlige kolleger fordi de forventes å leve lenger. I tillegg har innskuddspensjonsordninger ofte en tidsbegrensning på ti år.
Fagforbundet har hele tiden krevd at det innføres en mellomting, en såkalt hybridpensjon som gir begge kjønn like mye utbetalt hvert år, livet ut.
STØTTE: Denne uka kom representanter for Fagforbundet Teater og Scene på besøk på streikevakt. Her er Kari Daltveit i prat med Ola Erik Blæsterdalen.
Ingeborg Vigerust Rangul
Liten streik, stor sak
Ifølge Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen streiker de ansatte for en viktig, prinsipiell sak.
– Dette er en streik for rettferdighet. Arbeidsgivers ambisjon er å senke pensjonskostnadene i denne ideelle virksomheten. Det er ikke riktig at de ansatte her skal ha dårligere vilkår enn de andre aktørene i Helse Vest som er oppdragsgiver, sier han til Fagbladet.
I forrige uke kom Røde Kors Haugland med et tilbud som Larsen ikke er særlig imponert over.
– Det er ikke noe annet enn det vi har fått tidligere og som vi avviste under meklingen, sier han.
Larsen har følgende svar på hva som skal til for å avslutte streiken:
– Om de gir oss forhandlingsrett på de ansattes pensjonsordning, så avslutter vi streiken i morgen. Alternativt kan de gå med på å innføre hybridpensjon.
Håper på løsning
Inger Johanne Osland sier at forhandlingene foregår mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat. Hun håper partene finner en snarlig løsning på konflikten.
– Det er belastende for alle å være i streik. Det skal bli godt å få de streikende tilbake på jobb når dette er over. Vi skal gjøre alt vi kan for at de føler seg velkomne, sier Osland.
I Spekter er tonen skarpere:
– Det er svært beklagelig at Fagforbundet velger å ta sine sju medlemmer ut i streik i et forsøk på å definere hvilken pensjonsordning som skal gjelde for alle de rundt 90 ansatte ved virksomheten, har administrerende direktør Anne-Kari Bratten tidligere uttalt.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet