JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsstreiken

Fagforbundet beskylder Røde Kors for streikebryteri

STREIKEBRYTERI? Fagforbundet hevder at de streikendes jobb er overtatt av andre. – Respekten for streikeretten blir ikke tatt på alvor, sier Kari Daltveit i Fagforbundet Vestland.

STREIKEBRYTERI? Fagforbundet hevder at de streikendes jobb er overtatt av andre. – Respekten for streikeretten blir ikke tatt på alvor, sier Kari Daltveit i Fagforbundet Vestland.

Ingeborg Vigerust Rangul

Fagforbundet mener Røde Kors driver med streikebryteri ved rehabiliteringssenteret i Fjaler. Ledelsen avviser dette, og mener de holder seg innenfor styringsretten.

2021061014491720210611095217

redaksjonen@fagbladet.no

Sju ansatte ved Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter i Fjaler har vært i streik siden 19. mai. Fire av dem jobber i resepsjonen, tre på kjøkkenet. Fagforbundet reagerer på at kjøkkenet drives omtrent som normalt til tross for at tre av totalt sju ansatte på kjøkkenet streiker.

– Streiken skulle påvirket situasjonen, likevel leverer de mat omtrent som normalt. Etter de opplysningene vi får, er det folk inne og arbeider ekstravakter på kjøkkenet, sier Kari Daltveit, nestleder i Fagforbundet Vestland, til Fagbladet.

Daltveit er overrasket og skuffet:

– Respekten for streikeretten blir ikke tatt på alvor, hevder hun.

Derfor ble det streik: Krever kjønnsnøytral og livslang pensjon

– Andre tar oppgavene

Fagforbundet har tatt opp saken med den lokale ledelsen ved flere anledninger i ukene streiken har pågått. Forbundet mener bedriften har endret arbeidsplaner for de ansatte på kjøkkenet og satt inn andre ansatte enn bedriftens øverste ledelse til å utføre oppgavene til de streikende. Fagforbundet har bedt bedriften avstå fra slik praksis, senest i en e-post til bedriftens ledelse denne uka.

Fagforbundet mener bemanningspraksisen griper inn i en lovlig streik.

AVVISER PÅSTANDER: Administrerende direktør Inger Johanne Osland sier streiken rammer dem hardt og at de ikke bedriver streikebryteri.

AVVISER PÅSTANDER: Administrerende direktør Inger Johanne Osland sier streiken rammer dem hardt og at de ikke bedriver streikebryteri.

Røde Kors Haugland

Direktør: Ikke streikebryteri

Administrerende direktør Inger Johanne Osland sier til Fagbladet at de ikke bedriver streikebryteri, og avviser anklagene fra Fagforbundet.

– At vi skal bedrive streikebryteri er svært alvorlige påstander som vi tar sterk avstand fra. Streiken rammer oss hardt, og vi har stor kapasitetsreduksjon i vårt tilbud, sier hun.

Osland opplyser at kjøkkenet ikke lenger tilbyr kveldsservering, at de stenger klokka 17 og ikke som normalt klokka 21.

Hun mener bedriften holder seg godt innenfor styringsretten slik de nå organiserer kjøkkendriften:

– Vi opprettholder driften med den bemanningen vi har til vanlig. Vi har ikke tatt inn ekstra personell annet enn de som allerede er i planen på grunn av koronasituasjonen og ferieavvikling, sier Osland.

Kjemper for pensjon

De sju medlemmene i Fagforbundet streiker i protest mot at arbeidsgiveren vil endre pensjonsordningen i bedriften til det verre.

Forbundet godtar ikke at de ansatte skal gå fra offentlig tjenestepensjon til innskuddspensjon. En av grunnene til at de avviser innskuddspensjon er at kvinner vil få lavere årlige pensjonsutbetalinger enn sine mannlige kolleger fordi de forventes å leve lenger. I tillegg har innskuddspensjonsordninger ofte en tidsbegrensning på ti år.

Fagforbundet har hele tiden krevd at det innføres en mellomting, en såkalt hybridpensjon som gir begge kjønn like mye utbetalt hvert år, livet ut.

STØTTE: Denne uka kom representanter for Fagforbundet Teater og Scene på besøk på streikevakt. Her er Kari Daltveit i prat med Ola Erik Blæsterdalen.

STØTTE: Denne uka kom representanter for Fagforbundet Teater og Scene på besøk på streikevakt. Her er Kari Daltveit i prat med Ola Erik Blæsterdalen.

Ingeborg Vigerust Rangul

Liten streik, stor sak

Ifølge Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen streiker de ansatte for en viktig, prinsipiell sak.

– Dette er en streik for rettferdighet. Arbeidsgivers ambisjon er å senke pensjonskostnadene i denne ideelle virksomheten. Det er ikke riktig at de ansatte her skal ha dårligere vilkår enn de andre aktørene i Helse Vest som er oppdragsgiver, sier han til Fagbladet.

I forrige uke kom Røde Kors Haugland med et tilbud som Larsen ikke er særlig imponert over.

– Det er ikke noe annet enn det vi har fått tidligere og som vi avviste under meklingen, sier han.

Larsen har følgende svar på hva som skal til for å avslutte streiken:

– Om de gir oss forhandlingsrett på de ansattes pensjonsordning, så avslutter vi streiken i morgen. Alternativt kan de gå med på å innføre hybridpensjon.

Håper på løsning

Inger Johanne Osland sier at forhandlingene foregår mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat. Hun håper partene finner en snarlig løsning på konflikten.

– Det er belastende for alle å være i streik. Det skal bli godt å få de streikende tilbake på jobb når dette er over. Vi skal gjøre alt vi kan for at de føler seg velkomne, sier Osland.

I Spekter er tonen skarpere:

– Det er svært beklagelig at Fagforbundet velger å ta sine sju medlemmer ut i streik i et forsøk på å definere hvilken pensjonsordning som skal gjelde for alle de rundt 90 ansatte ved virksomheten, har administrerende direktør Anne-Kari Bratten tidligere uttalt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy