JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken ved Røde Kors Haugland Rehabiliteringsenter

Får støtte fra flere: Ingen kontakt mellom partene i pensjonsstreiken

Spekter: – Svært beklagelig at Fagforbundet velger streik

Sju ansatte ved Røder Kors Haugland Rehabiliteringssenter streiker for pensjonen sin.

Sju ansatte ved Røder Kors Haugland Rehabiliteringssenter streiker for pensjonen sin.

Privat

Det har ikke vært kontakt mellom partene etter at sju ansatte ved Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter gikk i streik for en snau uke siden.

2021052609474820210527090114

kathrine.geard@fagbladet.no

Rett før midnatt sist tirsdag ble det brudd i meklingen mellom Fagforbundet og Spekter. Siden har sju ansatte ved Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter i Fjaler vært i streik.

– Det er ingen kontakt mellom partene, opplyser nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen.

Kvinnearbeidsplasser

Konflikten mellom de ansatte og Røde Kors handler om hvilken tjenestepensjon de ansatte skal ha. Fagforbundets medlemmer og resten av de ansatte i virksomheten har i dag offentlig tjenestepensjon. Arbeidsgiveren ønsker å endre dette til en ordinær innskuddspensjon, som etter Fagforbundets syn er vesentlig dårligere og ikke ivaretar forbundets kvalitetskrav. Ikke minst må pensjonsordningen være like god for kvinner som for menn, og vare livet ut.

– Dette er i stor grad kvinnearbeidsplasser. Livslange og kjønnsnøytrale ordninger er avgjørende for rekruttering i framtida, påpeker Larsen.

Fare for streik i offentlig sektor denne uka: Dette må du vite om meklingen

I front

Han understreker at de ansatte på Røde Kors Haugland står opp for en viktig sak, både for dem sjøl og for ansatte som kommer etter dem.

– Dessuten går de i front for å kjempe for gode og trygge pensjonsordninger for alle Fagforbundets nærmere 400.000 medlemmer, sier Larsen.

Den lille gruppa streikende har hele tida hatt selskap på streikevakt av folk fra Fagforbundet Fjaler og fra region Vestland. Det gjelder også i dag.

– Her er stemningen god, sier nestleder i Fagforbundet Vestland, Kari Daltveit, som forteller at mange som går forbi, er positive til streiken.

– Vi har også fått støtte fra den lokale tillitsvalgte i fysioterapeutforbundet og fra mange pasienter som synes pensjon er viktig gir oss tommelen opp. Det er bra, sier Daltveit.

Deltastøtte

Dessuten har fagforbundet Delta gått ut med støtte til streiken.

– Kravet om en pensjonsordning som er forutsigbar og kjønnsnøytral, og som sikrer pensjon livet ut, er prinsipielt viktig, og det er derfor en viktig kamp å ta, sier Deltas leder Lizzie Ruud Thorkildsen til egen nettside.

LO varsler streik for over 4.700 kommuneansatte

Også NTL støtter

Også NTL Røde Kors vil erklære full støtte til de streikende ved Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter, ifølge en epost Fagbladet har fått.

– Vi mener det er uholdbart at arbeidsgiver ikke vil innføre ordninger for tjenestepensjon som er livslange og kjønnsnøytrale, heter det fra styret her.

– Vi vil i tillegg til å støtte Fagforbundets medlemmer i streik også på det sterkeste oppfordre arbeidsgiver og Spekter til å revurdere sin holdning til hybridpensjon, sier de.

Også partiet Rødt har gått ut med støtte.

– Rødt støtter streiken til de ansatte ved Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter, som streiker for anstendig pensjon, sier faglig leder i Rødt, Markus Hansen.

– Kampen for trygge og gode pensjonsordninger er en kamp på vegne av hele fagbevegelsen.

Pensjonistene får 3,58 prosent årsvekst i løpende alderspensjon i trygdeoppgjøret

Spekter: Beklagelig

I Spekter er tonen en annen.

– Det er svært beklagelig at Fagforbundet velger å ta sine sju medlemmer ved Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter ut i streik i et forsøk på å definere hvilken pensjonsordning som skal gjelde for alle de rundt 90 ansatte ved virksomheten. Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter vil sørge for at pasientene får et godt rehabiliteringsfaglig tilbud til tross for streiken, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten til Spekters egne hjemmesider.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy