Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke innfri kravet til pensjonistene.
Håvard Sæbø
Pensjonistforbundet og LO forventet en solid oppgang i årets trygdeoppgjør, men blir bare delvis hørt av regjeringen.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møtte torsdag partene i arbeidslivet for å legge fram resultatet i årets trygdeoppgjør. Pensjonistforbundet, LO og de andre organisasjonene i oppgjøret hadde på forhånd krevd en årsvekst på 3,83 prosent i alderspensjonene, men det kravet vil ikke Isaksen innfri.
I stedet tilbyr han pensjonistene 3,58 prosent.
Trygdeoppgjøret vil nå gå videre til behandling i Stortinget. Dato er ikke fastsatt, men det er varslet at det vil skje om kort tid.
Saken blir oppdatert fortløpende.
Bakgrunn: Ny pensjon blir klar denne uka: Se hvor mye pensjonistene krever
LO skuffet over trygdeoppgjøret
– Regjeringen har lagt seg på en linje som gir mindre til pensjonistene, sier LOs førstesekretær Julie Lødrup til NTB.
LO, Pensjonistforbundet og de andre organisasjonene i trygdeoppgjøret har krevd en årsvekst på 3,8 prosent i alderspensjonene, men fikk torsdag tilbud om 3,58 prosent av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Svært skuffende, mener LO, som peker på at pensjonene har vært underregulert i flere år.
– Vi mener pensjonistene burde fått mer enn det regjeringen tilbyr, sier Lødrup.
Hun viser til pensjonsforliket på Stortinget der det ble bestemt at pensjonene skal følge lønns- og prisveksten.
– Regjeringen følger ikke opp Stortingets intensjon fullt ut. Det blir et etterslep som ikke kompenseres, sier Lødrup.
Dette har skjedd tidligere i uka
Pensjonistforbundet og de andre organisasjonene i trygdeoppgjøret la onsdag fram et krav om årsvekst i løpende alderspensjon på 3,83 prosent.
Striden i oppgjøret har stått på hvordan man skal kompensere for fjoråret.
– Tallene i fjor var en stor feil. Det som var tenkt å være kompensasjon for et dårlig oppgjør, kom ut i null, uttalte leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet til NTB onsdag.
Da Stortinget i februar vedtok å endre underreguleringen av pensjon, ble det også bestemt at det skulle inkludere kompensasjon med tilbakevirkende kraft. Men anslaget over lønnsutviklingen i 2020 traff dårlig.
Det ble lagt til grunn at lønnsveksten ville bli 1,7 prosent, mens den i etterkant viste seg å bli 3,1 prosent.
Organisasjonene krever en pensjonsutvikling som tilsvarer årets lønnsvekst på 2,4 prosent, og at avviket på 1,4 prosentpoeng må legges på toppen.
– Stortingets intensjon var åpenbart ikke å redusere pensjonene ved å gi «negativ kompensasjon», ifølge Davidsen.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold