JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygdeoppgjøret

Ny pensjon blir klar denne uka: Se hvor mye pensjonistene krever

Nanna Aanes Wolden

Onsdag formiddag leverte forbundsleder Jan Davidsen Pensjonistforbundets krav i årets trygdeoppgjør.

2021051915024120210519150237

per.flakstad@fagbladet.no

Torsdag blir resultatet klart når arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen skal svare pensjonistene og presentere resultatet av oppgjøret.

Pensjonistene vil ha en pensjonsvekst på drøyt fem prosent, ifølge kravet som ble overlevert onsdag.

I år skal trygdeoppgjøret også sluttbehandles av Stortinget, noe som i mange år har vært et krav fra Pensjonistforbundet og de andre organisasjonene som er involvert i oppgjøret.

Etter pensjonsforliket på Stortinget er det slutt på at pensjonistene skal tape kjøpekraft ved trygdeoppgjøret

Gjennomsnitt av lønns- og prisvekst

– Vi har fått endret reguleringsmåten, slik at pensjonene skal øke med et snitt av lønns- og prisveksten. Vårt hovedmål er fortsatt at pensjonene skal øke om lag med lønnsveksten, men dette er et viktig skritt på veien, sier Davidsen.

Flertallet sier nei til å heve minstepensjonen over fattigdomsgrensen

Derimot er Pensjonistforbundet og regjeringen uenige om måten dette gjennomsnittet skal regnes ut på.

Ifølge Pensjonistforbundets beregninger skal ordinær pensjon ha en vekst på 5,36 prosent fra 1. mai 2021, mens Arbeids- og sosialdepartementet har beregnet veksten til 4,99 prosent.

– Vi vil forsøke å få departementet til å snu i saken. LO, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon og Unio støtter Pensjonistforbundets krav, så vi har et sterkt håp om å vinne frem, sier Davidsen.

{f1}

Også andre krav

I tillegg til kravet om at pensjonen skal økes med gjennomsnittet av lønns- og prisveksten, har Pensjonistforbundet også fire andre krav i årets trygdeoppgjør:

Ansvar for opplæring av eldrerådene: Pensjonistforbundet, i samarbeid med KS og Rådet for et aldersvennlig Norge får et nasjonalt ansvar for opplæring av eldrerådene. Funksjonshemmedes paraplyorganisasjoner for et ansvar for opplæring av rådene for personer med funksjonsnedsettelse. Pensjonistforbundet og SAFO (samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner ber om 10 millioner kroner til å arrangere kurs over hele landet.

Midlene til Den kulturelle spaserstokken bør økes og øremerkes: Organisasjonene vil derfor at Den kulturelle spaserstokken økes til 70 millioner kroner, med en halvpart til eldre på institusjon og en halvpart til eldre utenfor institusjon.

Midler til Økonomitelefonen og Gjeldsassistanse: Andelen inkassosaker blant gruppen 60+ er sterkt økende og behovet for en god samtale som kan vise vei til et hjelpeapparat er større enn noen gang. I 2017 opprettet Pensjonistforbundet en hjelpetelefon til eldre knyttet til økonomiske forhold som gjeld, arv, og økonomisk veiledning. Pensjonistforbundet ber derfor om en støtte fra staten på 3 millioner kroner per år i et spleiselag med forbundet til Økonomitelefonen og Gjeldsassistanse.

TryggEst og vern av sårbare voksne: Norske kommuner har plikt til å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep. Bestemmelsen omfatter også risikoutsatte eldre. TryggEst har vist seg som en effektiv og god metode for å avdekke vold i nære relasjoner. En årlig sum på rundt 20 millioner i fire til fem år vil bidra til at et større antall kommuner tilslutter seg modellen og kan bli selvgående TryggEst-kommuner.

Da Vibeke ble ufør, meldte hun seg ut av Fagforbundet. Det skulle hun ikke ha gjort

Dette er pensjonistenes organisasjoner:

I dag er det fire pensjonistorganisasjoner som har drøftingsrett i trygdeoppgjøret og i statsbudsjettet:

* Pensjonistforbundet/SAKO-organisasjonene (251.000 medlemmer)

* Landslaget for offentlige pensjonister (11.000 medlemmer)

* Senior Norge (6.000 medlemmer)

* Forsvarets seniorforbund (5.700 medlemmer).

* SAKO-organisasjonene består av Pensjonistforbundet, Fagforbundets sentrale Pensjonistutvalg, Jernbanepensjonistenes Forbund, LO-Stats Pensjonistutvalg, Politiets Pensjonsforbund, Postens Pensjonistforbund, Telepensjonistenes Landsforbund, Statens vegvesens Pensjonistforbund.

* Til sammen representerer de fire organisasjonene nærmere en tredel av dagens rundt 900.000 alderspensjonister.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy