JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2021

Blir det streik eller ikke? Slik foregår meklingen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

To harde døgn venter partene før resultatet i årets lønnsoppgjør er klart eller det blir streik.

2021040909581420210409095815

torgny@lomedia.no

Fredag formiddag klokka ti møtes partene i mellomoppgjør til mekling. Da har LO og NHO under to døgn på seg for å bli enige. Hvis ikke kommer over 31.350 arbeidstakere til å gå ut i streik. Meklingen vil foregå på hotell Opera i Oslo. Riksmekler Mats Wilhelm Rulands oppgave er å geleide partene fram til enighet. Fristen løper ut midnatt, natt til søndag.

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Strengt smittevern

– Dette kommer til å bli en utfordrende mekling, men jeg er alltid optimist, og det bør være mulig å løse denne meklingen uten konflikt, sier Ruland til FriFagbevegelse.

Under meklingen kommer det til å være et strengt smittevernregime. Det er partene vant til, for det er det samme regimet som har blitt fulgt under forhandlingene, fram til bruddet 25. mars.

Vanligvis er hele delegasjonene samlet under meklingen. Denne gangen blir det bare de såkalte engere utvalgene som er fysisk til stede. De engere utvalgene består av fire personer fra hver side. Fra LO kommer LO-leder Peggy Hessen Følsvik, nestleder Roger Heimli, LO-økonom Roger Bjørnstad og leder for forhandlingsavdelingen Knut Bodding. NHO stiller med administrerende direktør Ole Erik Almlid, direktør for arbeidsliv Nina Melsom, forhandlingsdirektør Rolf Nergård og sjeføkonom Øystein Dørum.

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

Krevende for delegasjonslederne

Åpningsmøtet for meklingen kommer til å bli gjennomført på Teams slik at alle i delegasjonene skal kunne følge med. De som ikke får være fysisk til stede i lokalene, må følge resten av meklingen digitalt.

Dette er den samme måten som meklingen i frontfaget ble gjennomført på, i fjor høst. Da var oppsummeringen at en slik måte å organisere meklingen på, var spesielt krevende for delegasjonslederne.

Det er to hovedspørsmål som meklingene kommer til å dreie seg om: den økonomiske ramma for oppgjøret og lavlønnstillegget.

NHO har sagt at arbeidstakerne ikke kan få like stor lønnsvekst som prisstigningen. Det vil si at folk flest får mindre å handle for enn de har i år. LO har krevd at kjøpekraften skal opprettholdes. NHO er imot at det gis et eget lavlønnstillegg. Hvis det skal gis, skal det omfatte færre enn tidligere år. For LO er lavlønnstilleggene så å si et prinsipp.

Godt nytt: Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Fire oppgjør

Egentlig er det fire lønnsoppgjør som foregår parallelt.

Det største oppgjøret er mellom LO og NHO. Det omfatter 179.000 arbeidstakere. Her er 23.544 arbeidstakere klare til å streike.

Parallelt med dette mekler YS og NHO i de samme bransjene. Dette oppgjøret omfatter 15.683 arbeidstakere. YS har varslet streik for 4130 medlemmer.

I tillegg til dette skal en forhandle bussbransjeavtalen for den delen som ikke er en del NHO-området. Bussbransjeavtalen er komplisert fordi den involverer to ulike arbeidsgiverforeninger og fire fagforbund i LO og YS.

LO-forbundene er Fellesforbundet, Fagforbundet og Jernbaneforbundet. YS-forbundet er Yrkestrafikkforbundet, YTF. Både NHO og Spekter er arbeidsgivere i bussbransjeavtalen. LO og YS må derfor forhandle med Spekter også. I tillegg til LO-NHO-området kan det også bli streik Spekter, for bussene i Vy. Vy er ikke med i NHO, men i Spekter.

200.000 arbeidstakere

I denne delen av bussbransjeavtalen har LO 2524 medlemmer, nesten alle er klare for å streike. YS har 1293 medlemmer. Også de tar ut nesten alle.

I realiteten er det LO-NHO-oppgjøret som bestemmer om det blir streik eller ikke. De tre andre oppgjørene vil godta dette resultatet.

Til sammen gjør det at oppgjøret omfatter 198.500 arbeidstakere, og 31.348 av dem er streikeklare i prinsippet fra søndag morgen. Men siden de færreste jobber søndag, vil en streik bli effektiv først fra mandag morgen.

Sjansen for at riksmekler Mats Ruland skal få partene til å bli enige, er ganske stor. Ikke en eneste gang siden krigen, da dagens forhandlingssystem ble etablert, har det blitt streik i et mellomoppgjør mellom LO og NHO.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy