NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
aslak@lomedia.no
tormod@lomedia.no
LO og YS har nå levert konkrete lister over hvem som kommer til å bli tatt ut i streik hvis partene ikke blir enige om et resultat innen 10. april klokka 24.00. En eventuell streik vil kunne omfatte store deler av privat sektor i Norge.
LO har varslet streik for 23.548 medlemmer i privat sektor hvis LO og NHO ikke blir enige i meklingen. Det vil skje fra arbeidstidens begynnelse, senest fra klokka 06, søndag 11. april, opplyser LO. Meklingen starter 9. april.
YS har varslet at mer enn 5.500 bussjåfører blir tatt ut i streik. En streik vil trolig føre til at alle rutebusser står, ifølge YS. Totalt kan dermed rundt 29.000 medlemmer i LO og YS bli omfattet av streikeuttaket.
Ekstra vanskelige forhandlinger
Årets viktigste lønnsoppgjør endte med brudd før påske fordi LO og NHO ikke ble enige. LO krevde lavlønnstillegg og at alle skal få opprettholde kjøpekrafta, men det ble avvist av arbeidsgiverne i NHO.
– Vi forsøkte på best mulig måte å få til et resultat, men vi sto for langt fra hverandre, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
NHO gikk i starten av mars hardt ut og krevde nedgang i reallønna. Det skapte sterke reaksjoner innad i LO og resten av fagbevegelsen.
Det var derfor ventet at årets forhandlinger ville bli ekstra vanskelige.
LO hadde i forkant krevd 2,8 prosent lønnsøkning, det samme som prisene er anslått å øke. LOs krav var derfor å opprettholde kjøpekrafta for medlemmene.
NHO krever at lønna ikke skal øke mer enn 2,2 prosent, som er det man anslår lønnsveksten til å være i land Norge konkurrerer mest med.
Disse kan bli tatt ut i streik
Meklingen starter fredag 9. april. Frist for å bli enige er lørdag 10. april klokka 24.00. Erfaringsmessig sitter partene gjerne langt over fristen, og man kan forvente at de ikke kommer til enighet før søndag 11. april.
Nyttig info: Når får du den nye lønna di? Her er datoene i årets lønnsoppgjør
LO hadde på forhånd varslet avtale- og plassoppsigelse for 179.002 arbeidstakere, mens YS hadde gjort det samme for drøyt 15.000 medlemmer.
Dette er antallet medlemmer som totalt kan bli tatt ut i streik i de kommende rundene. I første omgang omfatter det rundt 29.000 medlemmer.
Er du medlem i LO? Da kan du sjekke om bedriften din kan bli omfattet av streik her:
LO
Er du medlem i Norsk Sjømannsforbund eller Norsk Sjøoffisersforbund? Her er sambandene som kan bli omfattet av streik:
LO Samband
LO tar forbehold om at det kan være feil i listene, og at det kan bli gjort justeringer fram mot utløpet av meklingsfristen.
– Med dette streikevarselet viser vi styrken og solidariteten i frontfagsmodellen. Vi tar kampen for hele arbeidslivet mot NHOs provoserende krav om reallønnsnedgang, og stiller oss solidarisk bak kravet om et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, sier LO-lederen.
Er du medlem i YS? Da kan du sjekke her om bedriften din kan bli omfattet av streik her:
YS
15.000 YS-medlemmer i NHO-bedrifter er omfattet av meklingen. I tillegg omfattes cirka 1.500 bussjåfører og funksjonærer i Vy buss i Spekter. Medlemmene er tilsluttet YS-forbundene Delta, Negotia, Parat, Safe og YTF.
– Vi håper selvsagt å unngå arbeidskonflikt, men dette er nå opp til NHO. Å opprettholde kjøpekraften er et betimelig, men også svært moderat krav i den situasjonen vi nå er i, sier leder Eirik Bornø i YS Privat.
Listene blir oppdatert jevnlig, basert på opplysninger fra LO. Vi prøver å oppdatere kontinuerlig. Hvis du er i tvil om virksomheten din er tatt ut i streik, kan du sjekke den originale lista på lo.no.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB