JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjørn Ole Gleditsch (H) i Sandefjord langer ut

Bø-ordfører får kritikk i eget parti for kutt i formuesskatten

Bjørn Ole Gleditsch, Høyre-ordfører i Sandefjord, liker ikke at kollegaen i Bø har senket formuesskatten.

Bjørn Ole Gleditsch, Høyre-ordfører i Sandefjord, liker ikke at kollegaen i Bø har senket formuesskatten.

Wikimedia

Skattestuntet til Høyre-ordfører Sture Pedersen i Bø kommune i Vesterålen har fått stor oppmerksomhet, men blir kritisert av flere ordførerkollegaer.

2021020410221120210204102255

Årsaken er at skattekutt til rike innflyttere til Bø gir mindre penger inn til felleskassa. Kommunen lå an til å tape 10 millioner kroner på grunn av den såkalte skatteutjevningsordningen.

Før jul ga regjeringen Bø unntak slik at tapet ble redusert til 5 millioner kroner – som er beløpet de taper som følge av redusert formuesskatt for innbyggerne som var bosatt i Bø fra før. Opposisjonen raste og nå kommer kritikken fra egne rekker.

– Hvis en kommune velger å redusere formuesskatten, så må de selv ta ansvaret for de fallende inntektene. Det er ikke fellesskapet som skal støtte opp under gambling. Det er helt vanvittig, mener jeg, sier Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) til Dagens Næringsliv.

Han er blant de 23 av landets 35 Høyre-ordførere avisen har snakket med som går lengst i kritikken.

Flere Høyre-ordførere sier til avisen at Bø bør ta konsekvensen av at den kommunale delen av formuesskatten er redusert. Mange sier kuttet er «spennende» og «nytenkende», mens kun et par av dem vurdere å gjøre det samme.

Bø kommune har satt ned formuesskatten til 0,35 prosent, og kan skilte med landets laveste formuesskattesats. Det har resultert i at 15 mangemillionærer har meldt flytting dit, viser DNs oversikt.

Erna Solberg: Skattekutt i Bø utfordrer systemet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy