JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i lønnsforhandlingene for brukerstyrte personlige assistenter

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Kathrine Geard

Lønnsforhandlingene mellom Fagforbundet og NHO strandet. Nå må de få hjelp av riksmekleren for å unngå streik.

2024061711092320240617133805

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Natt til lørdag kastet de inn håndkleet – det var ikke mulig for Fagforbundet og NHO Geneo å bli enige om lønnsøkningen til brukerstyrte personlige assistenter (BPA).

Vil ha Virke-kopi

Ifølge forhandlerne til Fagforbundet er det i hovedsak de økonomiske kravene som ikke ble innfridd.

– Vi har allerede en BPA-avtale med Virke som vi la til grunn, og det var ikke NHO Geneo med på. Vi er skuffet over at vi ikke greide å nå fram til enighet. Vårt krav var at hele laget av ansatte skal få økt lønn, sier forhandlingsleder Karianne Hansen Heien.  

Fagbladet har tidligere skrevet om resultatet for BPA-ene med tariffavtale innenfor Virke. Her er minstelønna nå over 400.000 kroner i året:

Nå kryper minstelønna over 400.000 kroner: – Et godt og solid oppgjør

Henger etter

I fjor ble minstelønna for BPA-er med NHO-tariffavtale regulert til 191,88 kroner for dem som jobber 37,5 timers uke og 202,69 kroner for ansatte med en gjennomsnittsberegnet arbeidsuke på 35,5 timer.

Heien viser til at det er de lavest lønte som rammes hardest av de økte prisene vi opplever, og at det derfor er viktig for forbundet å sikre et rettferdig oppgjør, der de med minst får mest.

– Vi har sagt at vi vil øke medlemmenes kjøpekraft, og det kravet holder vi fast ved, sier Heien.  

Hun viser til at brukerstyrte personlige assistenter gjør en viktig jobb slik at mange kan få bo hjemme selv om de trenger hjelp i hverdagen sin.  

NHO: Tror på resultat

Fagbladet har vært i kontakt med NHO Geneo for å få en kommentar til forhandlingsbruddet. Det vises til organisasjonens nettside hvor forhandlingsleder Sigurd Løkholm beklager bruddet i forhandlingene.

– Etter vanskelige forhandlinger konstaterte partene at det ikke var mulig å komme til enighet. Vi håper og tror at vi kommer til enighet ved hjelp av riksmekler, sier Løkholm. 

Morten og Kari har holdt sammen i 24 år. Hun bestemmer alt han gjør

Lønnsoppgjøret mellom Fagforbundet og NHO Geneo vil nå gå til mekling. Dato er ennå ikke fastsatt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy