FACEBOOK-AKSJONIST: Fagforbundets tillitsvalgte Ole Roger Berg har startet en aksjonsgruppe på Facebook for å få full lønn i 52 uker for dem som blir permittert på grunn av koronakrisen.
Ole Morten Melgård
per.flakstad@fagbladet.no
– Vi har råd til å gi arbeidsfolk trygghet under koronakrisen, sier bussjåfør Ole Roger Berg.
Fagforbundets profilerte tillitsvalgte blant bussjåførene startet Facebook-gruppen «Full lønn i 52 uker til alle som mister inntekt pga korona» søndag kveld.
Allerede mandag morgen hadde gruppen over 1000 følgere. Tirsdag morgen var antallet oppe i nesten 2500.
– Jeg håper vi kan bli så mange at vi blir lagt merke til, og at responsen gir aksjonen så mye tyngde at politikerne må ta dette alvorlig, sier Berg, som er hovedtillitsvalgt og leder for Buss og Sporveisarbeidernes Forening i Trøndelag.
• Så mye får du i dagpenger hvis du blir permittert
Full lønn i 52 uker
– Hvorfor skal vi bare ha full lønn i 20 dager? Vi har sykelønn i 52 uker fordi de fleste ikke kan noe for at de blir syke. Slik er det også med alle permitteringene på grunn av koronaviruset. Alle som blir rammet og som risikerer å få økonomiske problemet er helt uforskyldt i situasjonen de er havnet i, fortsetter han.
– I stedet for full lønn i 20 dager og så 80 prosent opp til 300.000 og 62 prosent på lønn over det, burde alle være sikret full lønn i 52 uker, mener han.
• LO-lederen: – Det er et helsvart norsk arbeidsliv nå
Stadig flere er bekymret
Ole Roger Berg forteller at også blant bussjåførene i Trøndelag begynner noen å bli permittert. Flere medlemmer har kommet til ham og fortalt at de er bekymret for både sin egen og kollegenes framtid.
– Myndighetene har råd til å gi næringslivet og industrien mange hundre millioner i krisepakke. Da burde vi som storsamfunn også ha råd til å gi arbeidsfolk som er rammet en trygghet for framtiden, sier han.
– Storsamfunnet må ta solidarisk ansvar
Han er også bekymret for dem som ikke blir permittert, men som likevel ikke får jobbe på grunn av koronakrisen.
– Hva med frilansere og tilkallingsvikarer? De får jo ikke engang full lønn i 20 dager. De er jo i realiteten inntekstsløse, sier Berg.
Han håper de som har begynt å følge siden også inviterer sin venner.
– Hvis vi blir 10.000 på kort tid, må politikere og myndigheter ta dette på alvor. Kravet vårt er enkelt og solidarisk: Vi ønsker at storsamfunnet skal ta seg av dem som rammes.
– Hvis det er anledninger der vi som storsamfunn skal ta solidarisk og kollektivt ansvar, så må det være nå, sier Ole Roger Berg.
LURVETE: Slik ser det ut når lurv har dekket den opprinnelige tareskogen. Sveip til høyre >> for å sammenligne med frisk tareskog.
Janne Gitmark / NIVA
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Stine Ersland
Ingerid Jordal
SUPERVIKTIG: En renholder går mange tusen skritt hver dag, ofte på betong, men sko tilpasset jobben må de fleste sørge for selv.
Werner Juvik