JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om koronakrisen:

LO-lederen: – Det er et helsvart norsk arbeidsliv nå

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har aldri opplevd lignende tilstander. Han er kraftig bekymret for framtida.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har aldri opplevd lignende tilstander. Han er kraftig bekymret for framtida.

Roy Ervin Solstad

Hans-Christian Gabrielsen hadde aldri trodd han skulle oppleve en så alvorlig situasjon.

2020032509365820200325093653

helge@lomedia.no

Tirsdag la statsminister Erna Solberg fram nye tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset. Tiltakene er utformet etter råd fra helsemyndighetene, og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved de faglige vurderingene.

Så mye får du i dagpenger hvis du blir permittert

– Mitt håp er at tiltakene vil være virksomme, og at vi på denne måten kan forhindre mye lidelse, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Unntakssituasjon

– Det er samtidig mitt håp at tiltakene kan bli kortvarige, og at vi så snart som mulig kan vende tilbake til en normalsituasjon. Dagens unntakssituasjon er en stor belastning for norske arbeidstakere, norske bedrifter og for alle andre deler av befolkningen, legger han til.

– I mellomtiden er det helt avgjørende at norske arbeidstakere og norske bedrifter skjermes mot de negative økonomiske konsekvensene av de tiltakene som er satt inn, poengterer han.

– Vi gjør dette som en solidaritetsdugnad som skal sikre liv og helse, og som skal gjøre det mulig for dem som står i første linje i helsevesenet å gi pleie, lindring og redde liv.

Samme dag som de omfattende tiltakene ble forlenget, kom det nyheten om at det ble registrert 142.000 flere arbeidstakere som ledige siste uke. Tirsdag 24. mars var 291 000 personer registrert som helt ledige, ifølge foreløpige tall fra Nav. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken. Dette er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden 2. verdenskrig.

LO-lederen er veldig bekymret for situasjonen i arbeidslivet.

Her er fem gode tips til deg som jobber hjemmefra

Helsvart arbeidsliv

Gabrielsen har aldri sett lignende tilstander i norsk arbeidsliv.

– Disse tallene bekrefter det vi hører fra våre tillitsvalgte og medlemmer. Det er et helsvart norsk arbeidsliv nå. Jeg hadde aldri trodd vi skulle oppleve noe så alvorlig, sier LO-lederen.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 306 000 personer, eller 10,9 prosent av arbeidsstyrken.

– Kostnaden for arbeidstakerne, bedriftene og for fellesskapet er enorme. Det eneste jeg tror vi kan si for sikkert er at dette bare er starten. Det vil åpenbart bli behov for flere og kraftfulle tiltak, sier Gabrielsen.

Les alle Fagbladets saker om koronakrisen

Han mener det er helt avgjørende at vi fortsetter å sette inn massive og målrettede tiltak for å hjelpe norske arbeidstakere og bedrifter.

– Regjeringen har tatt dette på alvor og levert to krisepakker. Det er bra, men jeg frykter at kostnaden kommer til å bli mye større hvis vi ikke bruker de store pengene riktig nå. Folk må få kompetanse og vi må rigge oss slik at folk har en jobb å gå til når vi er ute av denne krisen. Det betyr at det også på sikt må komme nye kraftfulle tiltakspakker for å stimulere aktiviteten i norsk økonomi, sier LO-lederen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy