JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Beredskap

Bygget sykehus uten tilfluktsrom: – Er ikke redde

IKKE REDDE: Tillitsvalgte Torbjørn Brox Webber og Kajsa Persson bor og jobber få kilometer unna Russland.

IKKE REDDE: Tillitsvalgte Torbjørn Brox Webber og Kajsa Persson bor og jobber få kilometer unna Russland.

Kathrine Geard

De bor få kilometer unna Russland, men Fagforbundets tillitsvalgte Torbjørn Brox Webber og Kajsa Persson er ikke redde for krig. De mener totalberedskapen er viktigere enn at sykehus mangler tilfluktsrom. 

2024062108340720240621101647

kathrine@fagbladet.no

vigdis.alver@fagbladet.no

– Selv om vi er nær Russland, opplever vi ikke å være utrygge. Mine medlemmer som jobber her på sykehuset, er ikke redde, sier sykepleier og hovedtillitsvalgt Kajsa Persson.

Hun er ansatt ved medisinsk sengepost på Finnmarkssykehuset. 

FØLER SEG TRYGGE: Hovedtillitsvalgt Kajsa Persson opplever ikke at mangelen på tilfluktsrom bekymrer de ansatte på Finnmarkssykehuset.

FØLER SEG TRYGGE: Hovedtillitsvalgt Kajsa Persson opplever ikke at mangelen på tilfluktsrom bekymrer de ansatte på Finnmarkssykehuset.

Kathrine Geard

Sykehus uten tilfluktsrom

Sykehuset i Kirkenes sto ferdig i 2018. I likhet med andre moderne sykehus er Finnmarkssykehuset bygd uten tilfluktsrom. Årsaken er at Stortinget i 1998 bestemte midlertidig stans i bygging av nye tilfluktsrom. Siden er det gitt generell dispensasjon fra den opprettholdte lovhjemmelen om plikt til å bygge slike rom ved oppføring av bygg på mer enn 1000 kvadratmeter.

De nye sykehusene som vil stå ferdig i Narvik og Hammerfest i løpet av det neste halvåret bygges også uten tilfluktsrom.  

Saken på 1-2-3

Ingen tilfluktsrom: Finnmarkssykehuset, som mange andre nye sykehus, er bygd uten tilfluktsrom på grunn av en midlertidig stans fra Stortinget i 1998.

Sikkerhetsfølelse: Ansatte ved sykehuset føler seg trygge, til tross for nærhet til Russland, og er ikke opptatt av tilfluktsrom.

Beredskapsfokus: Fagforbundet og lokale ledere er mer bekymret for totalberedskapen enn mangelen på tilfluktsrom, inkludert utfordringer som store avstander og forsyningssikkerhet.

Regjeringsplaner: Regjeringen planlegger å styrke forsvaret og beredskapen med store investeringer og tiltak for varsling, tilfluktsrom og evakuering.

Kritikk mot manglende tilfluktsrom: Noen eksperter og leger mener sykehus bør ha tilfluktsrom for å beskytte pasienter og ansatte i krisesituasjoner.

Oppsummeringen er laget av KI og kvalitetssikret av Fagbladet

TOTALPAKKE: Tillitsvalgte Torbjørn Brox Webber og Kajsa Persson mener det er mye annet enn tilfluktsrom som er viktig for beredskapen i Finnmark.

TOTALPAKKE: Tillitsvalgte Torbjørn Brox Webber og Kajsa Persson mener det er mye annet enn tilfluktsrom som er viktig for beredskapen i Finnmark.

Kathrine Geard

Ikke så opptatt av tilfluktsrom

Persson er likevel trygg på at de har gode ressurser og beredskapsplaner dersom noe skulle skje. Mangelen på tilfluktsrom er heller ikke noe det prates mye om blant kollegene. 

– Men vi hadde ikke sagt nei om de bygde det, understreker hun.

Det finnes to offentlige tilfluktsrom i Sør-Varanger kommune, som har drøyt 10.000 innbyggere. I Fjellhallen sentralt i kommunesenteret Kirkenes er det plass til 2700 mennesker. Tilfluktsrommet i Bjørnevatn noen kilometer unna kan romme 400 personer.

Dette skjer når vannet ryker i en krise: – Vi har 4,5 timer på oss

Sårbart på grunn av store avstander

Leder i Fagforbundet Sør-Varanger, Torbjørn Brox Webber, mener tilfluktsrom selvsagt er en bit av helheten, men er mer bekymret for totalberedskapen enn enkeltheter. 

– Finnmarkssykehuset ble jo bygd i en tid da Russland var dette lokalsamfunnets viktigste partner. Det har vært et sterkt helsesamarbeid mellom Nordvest-Russland og her. Det er en del andre ting som er mer kritisk for den alminnelige beredskapen enn at det ikke er tilfluktsrom på sykehuset, sier Webber.

ATOMFARE: Torbjørn Brox Webber mener det er større grunn til å frykte en atomulykke enn krig.

ATOMFARE: Torbjørn Brox Webber mener det er større grunn til å frykte en atomulykke enn krig.

Kathrine Geard

Finnmarkssykehuset ble jo bygd i en tid da Russland var dette lokalsamfunnets viktigste partner.

Torbjørn Brox Webber

Han mener vi må tenke bredt om beredskap og trekker blant annet fram samfunnsfaktorer som bosetting, forsyningssikkerhet og matsikkerhet. Dessuten må helsevesenet styrkes for å kunne gi et likeverdig tilbud til alle som bor lengst nord. 

– Hele akuttberedskapen i Finnmark sto i fare og det er mye viktigere for oss. Finnmark er et veldig sårbart område fordi det er store avstander. Det er hovedbekymringen.

Høyt på dagsordenen

Uroligere tider gjør at samfunnssikkerhet og beredskap igjen står høyt på dagsordenen. Regjeringen forsterker forsvaret av Norge med 600 milliarder kroner de neste 12 årene. Totalberedskapskommisjonen, som leverte sin rapport i juni i fjor, foreslår en rekke tiltak for å styrke den samlede beredskapen. 

En av kommisjonens anbefalinger er videre satsing på varsling, tilfluktsrom og evakuering for å verne befolkningen mot krigshandlinger.  

– Bør ha tilfluktsrom i sykehus

At nye sykehus i dag bygges uten tilfluktsrom, har høstet kritikk fra flere hold. Lege Mads Gilbert sier til NRK at han mener det er et svik mot befolkningen og et brudd på beredskapsloven.

Førsteamanuensis Jarle Løwe Sørensen, som har samfunnssikkerhet og beredskap som fagfelt, mener sykehus bør ha tilfluktsrom selv om det ikke er lovpålagt, for å verne medisinske fagfolk og pasienter som ikke kan evakueres raskt.

Andre peker på at mange kommuner mangler beredskapsplaner eller etterlyser planer for å evakuere sivilbefolkningen i tilfelle krig.

Frykter atomulykke

Webber minner på sin side om at statsminister Støre har sagt at han ikke tror det blir noen krig mellom Norge og Russland.

Det egentlig snakk om jordas overlevelse – så alvorlig er det.

Torbjørn Brox Webber

 

– Men skulle det bli det, er det egentlig snakk om jordas overlevelse – så alvorlig er det. Det som kanskje er en mer reell bekymring, er knytta til en atomkatastrofe på Kolahalvøya. Og da hjelper det ikke med tilfluktsrom. Vi er bare 50 kilometer fra nærmeste atomlager.

Selv om han er mest redd for ulykker, slår Webber samtidig fast at verden er i en farlig situasjon. 

– Redaktør Dimitri Muratov i Novaja Gazeta skrev tidlig i en sterk lederartikkel at det som kan redde verden nå, er russisk krigsmotstand. Ingenting annet.

 

Fakta om tilfluktsrom

• Tilfluktsrom som sivilt beskyttelsestiltak er langt på vei avviklet i flere vestlige land som Tyskland, Storbritannia og USA. 

• Flere Nato-land har også gått bort fra prinsippet om evakuering og anbefaler sivilbefolkningen å bli værende der de bor og bruke kjellere og tilfluktsrom til beskyttelse.

• Andre land som Sveits, Sverige og Finland har stor dekningsgrad av tilfluktsrom.

• I Norge er det nesten 20.000 tilfluktsrom med plass til litt over 2,5 millioner mennesker. Det er cirka 19.000 private rom med cirka 2,2 millioner plasser og cirka 600 offentlige rom med 300.000 plasser.

• Tilfluktsrommene skal kunne tas i bruk på 72 timers varsel. Cirka 50 kommuner har ikke offentlige tilfluktsrom, ifølge Sivilforsvaret.

 

Hemmeligstemplet evakueringsplan

Hvordan Finnmarkssykehuset skal evakuere pasienter i en krigssituasjon, er hemmeligstemplet. Men en plan – det har de.

Fagbladet spurte Finnmarkssykehuset om planen for evakuering av pasienter dersom det skulle bli nødvendig i for eksempel en krigssituasjon. 

– Kan ikke dele beredskapsplaner

Kommunikasjonsrådgiver Malene Nicolaysen svarer at nyere beredskapsplanverk ikke ligger på nett, fordi de ikke ønsker å ha liggende åpent hvilke eventuelle løsninger og tiltak som er planlagt. 

Hun svarer også at i henhold til offentlighetsloven så kan de ikke dele detaljer fra deres beredskapsplaner knyttet til en eventuell krigssituasjon. 

– Evakuering av pasienter kan også være aktuelt ved andre typer hendelser eller scenarioer – slik som brann. Da gjelder de ordinære brann- og evakueringsrutiner som avdelingene har, skriver Nicolaysen i en e-post. 

Skal forberede seg på større hendelser

Jonny Brodersen, direktør for sikkerhet og beredskap i Helse Nord, svarer at helseforvaltningen har forholdt seg til vedtaket Stortinget gjorde i 1998 om å fjerne plikten til å ha tilfluktsrom.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen har siden den tid endret seg, og det er naturlig at beskyttelse av sivilbefolkningen og annen kritisk infrastruktur må vurderes i lys av dette. 

Brodesen påpeker at i stortingsmeldinga om helseberedskap har regjeringen lagt til rette for en ny helseberedskapsmodell og identifisert risikoområder som det spesielt skal settes søkelys på. Videre er det nå under utarbeiding en ny totalberedskapsmelding, som også vil være en oppfølging av rapportene fra Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen.

– Vi har også fokus på vår rolle i totalforsvaret og arbeider kontinuerlig med planer som skal kunne benyttes i en krigssituasjon, forteller Brodesen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy