Byrådet fjerner Oslos egen vikarordning: – Ideen var veldig god
Werner Juvik
– Veldig uheldig, sier Stein Olav Ringen som er sekretær i Fagforbundet Oslo. Selv om prosjektet ikke ble helt som de hadde håpet, mener han det er for tidlig å skrote det.
per.flakstad@fagbladet.no
Det var hovedstadens forrige rødgrønne byråd som fikk vedtatt å opprette den sentrale ressurspoolen i september i 2021.
– Målet var todelt, sier Stein Olav Ringen som har sittet i styringsgruppa for prosjektet.
– Vi ønsket å få mer kontinuitet og bedre kvalitet i tjenestene med fast ansatte som kunne fylle opp ledige ekstravakter og vikariater. Samtidig ville dette bidra til at mange deltidsansatte kunne få større eller hele stillinger. Den andre delen av prosjektet handlet om å redusere utgiftene til å leie inn vikarer fra ulike bemanningsbyråer, sier han.
Dette Oslo kommunes sentrale ressurspool
• Den sentrale ressurspoolen ble opprettet i 2021 av det rødgrønne byrådet i Oslo. Hensikten var å dekke ekstravakter og vikariater med fast ansatte, redusere innleieutgifter og tilby deltidsansatte større stillinger.
• Prosjektet møtte utfordringer, blant annet med å rekruttere helsefaglig personell til stillingene.
• I budsjettforslaget for 2025 har byrådet besluttet å endre ressurspoolen til kun å gjelde Sykehjemsetaten. Fra 2026 opphører rammefinansieringen.
• Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc sier at kommunen må finne andre måter å rekruttere og beholde helsepersonell på.
Faktaboksen er generert av en kunstig intelligens og kontrollert av Fagbladets redaksjon.
– Ideen veldig god, og dette er egentlig et prosjekt som ikke kan mislykkes, mener Stein Olav Ringen om den sentrale ressurspoolen som byrådet i Oslo nå vil legge ned.
Steinar Ottesen
Ble utfordrende å få til
I budsjettet for 2025 foreslås det å avvikle hele vikarpoolen:
«Sykehjemsetaten har i 2023-2024 etablert og testet en sentral ressurspool for hele helse- og omsorgssektoren. Rekrutteringen av helsefaglig personell til denne ressurspoolen har vist seg utfordrende. Fra 2025 endres ressurspoolen til kun å gjelde Sykehjemsetaten. Særskilt rammefinansiering av ressurspool opphører fra og med 2026, og bevilgning til dette formålet inndras.», heter det i byrådets forslag til budsjett.
• Trondheim: Renholder Marianne vet aldri hvor hun skal jobbe i morgen. Det stortrives hun med
– Kan ikke mislykkes
– Hvis vi går tilbake og ser på formålet som fulgte denne saken i starten, skulle en sentral vikarpool kunne brukes på tvers av bydelene i Sykehjemsetaten, Velferdsetaten og Helseetaten, sier Ringen.
– Men tiltaket kom ikke over prosjektfasen, og opererte derfor i mindre skala enn vi opprinnelig hadde sett for oss.
– Selv om det ikke ble helt hva vi hadde håpet på, var ideen veldig god, og det er egentlig et prosjekt som ikke kan mislykkes. Selv om vi risikerer at vi ikke greier å dekke opp alle ledige vakter, så ville vi likevel kunne dekke opp noe. Og bare det gjør at vi kunne fått flere fast ansatte i fulle stillinger, samtidig som kommunen sparte penger på å slippe å leie inn vikarer fra bemanningsbyråer, sier han.
• «Helsevesenet blør penger til bemanningsbyråene»
– Burde gitt det et ordentlig forsøk over tid
Han innrømmer at de møtte på noen utfordringer, blant annet rekruttering, som det står i budsjettdokumentene fra dagens byråd.
– Likevel mener jeg det er veldig uheldig å skrote den sentrale ressurspoolen uten å gi den et ordentlig forsøk over tid. Selv om rekrutteringen var vanskeligere enn forutsatt, kunne bedre informasjon og bedre ansettelsesprosesser motvirket dette. Jeg mener dette er en tapt mulighet for både ansatte og for Oslo kommune, sier Ringen.
– Må se på andre måter å rekruttere og beholde helsepersonell på
– Byrådet er opptatt av at eldre skal få gode tjenester, og i en krevende økonomisk tid må vi prioritere tiltak som bidrar til det. Den sentrale ressurspoolen har verken redusert kostnader eller bidratt til å bedre kvalitet i eldreomsorgen. Derfor mener vi det er fornuftig å avvikle denne ordningen, sier helsebyråd i Oslo, Saliba Andreas Korkunc.
– Så har det vist seg å være utfordringer med ressurspoolen, noe som også Stein Olav Ringen påpeker. Enkelte ansatte har oppgitt at de ønsker større trygghet rundt stillingen sin enn hva man får i en ressurspool. Andre ønsker enda mer fleksibilitet. På bakgrunn av at ordningen ikke fungerer slik den var tiltenkt og tilbakemeldinger fra de ansatte, må vi se på andre måter å rekruttere og beholde helsepersonell på.
– En liten mulighet for bydelene
Stein Olav Ringen mener det fortsatt er en mulighet for bydelene å etablere lokale ressurspooler, men er redd for at området blir for lite til at det gir nok effekt.
– Ordningen skal jo kunne være selvfinansierende fordi den sparer kommunen for innleie-utgifter. Sånn sett trenger den ingen ekstra bevilgninger. Men uansett om noen bydeler forsøker dette, blir det likevel ikke det store overbyggende tiltaket på tvers av etater og bydeler som vi i utgangspunktet så for oss.
– Det synes jeg er trist, sier Stein Olav Ringen.