Tvil om virksomhetsoverdragelse for renholdsansatte:
Byrådet i Bergen snur – vil likevel sikre renholderne jobb i kommunen
STÅR PÅ LØFTET: 100 renholdere i Bergen ble lovet at de skulle få fortsette å vaske når kommunen tar renholdet tilbake i egen regi. Nå utsetter byrådet oppsigelsen av kontrakter med private leverandører, for å sikre at løftet blir holdt.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Renholdet i Bergen skal over fra privat til offentlig regi. Nå setter byrådet hele overdragelsen på vent, inntil de ansatte i renhold er sikret jobb i kommunen.
ida.bing@lomedia.no
Byrådet i Bergen har vedtatt at renholdet i kommunen skal tilbake i egen regi. Det vil si at de skal slutte å leie inn private renholdsbedrifter.
Kommunens kontrakt med renholdsbedriftene skulle etter planen gå ut allerede 31. mars, men nå setter byrådet prosessen på vent.
Politikerne forlenger heller kontraktene med de private renholdsselskapene, inntil de har sikret fremtiden til renholderne, som etter planen hadde mistet jobbene sine neste måned. Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.
Dermed gjør byrådet en helomvending: Fra å mene at de ikke kunne kreve at ansatte fra de private leverandørene ble med over, vil byrådet nå sikre de om lag 100 ansatte jobb i kommunen.
• Høyre legger berømt anbudssak på hylla
Løfte fra ordføreren
I september lovet ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) at ingen av renholderne skulle miste jobben, når renholdet i kommunale bygg skal tilbake i egen regi.
– Vi vil ha virksomhetsoverdragelse når renholdet går fra det private til det offentlige i Bergen, slo hun fast.
At man kunne garantere renholderne jobb, var imidlertid ikke byrådet enig i.
De mente at kravet om virksomhetsoverdragelse ikke var til stede, og at det ikke kunne kreves etter arbeidsmiljøloven.
Det måtte heller gjøres egne avtaler med de private leverandørene om de ville gi sine ansatte til kommunen innen 31. mars, mente byrådet.
FriFagbevegelse har konfrontert ordfører Mjøs Persen med byrådets konklusjon. Hun sier at hun holder fast på løftet hun ga i september.
p
– Jeg legger til grunn at de klarer å få det til, slik at de ansatte som i dag utfører renhold i kommunale bygg fortsatt kan gjøre det i kommunal regi når anbudsregimet avsluttes, sier Mjøs Persen.
– Så det er opp til byrådet at de får snakket med leverandørene og får de ansatte med seg over?
– Ja. For det har ikke vært noen tvil om at dette er en viktig sak for Arbeiderpartiet, sa hun.
Frem og tilbake
I etterkant melder byrådet nå at de vil gå i dialog med selskapene for å forlenge dagens avtaler, helt fram til kommunen har innført renhold i egenregi - slik byrådet ønsker.
– Vi er godt i gang, men så ser vi at det kan ta litt lengre tid å få det på plass. Da er det naturlig å se på mulighetene for en forlengelse, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap) til Bergens Tidende.
Han understreker overfor avisen at hensikten hele tiden har vært at man ønsket å få til en overtakelse av de ansatte i forbindelse med at kontraktene avsluttes.
p
Byrådet går derfor tilbake på sin opprinnelige konklusjon om at overdragelsen må avtales med de selvstendige leverandørene før 31. mars. De utsetter å opphøre avtalen med leverandørene helt fram til de ansatte er sikret jobb.
Gir seg selv tid
Fremtiden til de 100 ansatte – hvor 80 av dem kommer fra AB Solutions, som har den største kontrakten med Bergen kommune – var ikke avklart da byrådet for noen uker siden la fram saken om at virksomhetsoverdragelsen kunne bli vanskelig.
Avgjørelsen ble sterkt kritisert av fagforeningene, hvor blant andre Brede Edvardsen, nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, kalte avgjørelsen for «tull og tøys».
– Det er kjempefint at byrådet nå tar til fornuft, sier Brede Edvardsen til FriFagbevegelse i dag.
Men det er fortsatt åpent om de ansatte får full jobb
Edvardsen mener byrådet skal ha skryt for å sikre jobber og at de revurderte tidspunktet for når kontraktene skulle gå ut.
Han mener imidlertid det fortsatt er et åpent spørsmål om dette blir en reell virksomhetsoverdragelse eller ikke:
– Én ting er å sikre ansatte jobb i kommunen. Men for mange kan det være snakk om små stillinger hvis de ansatte blir med over, i motsetning til virksomhetsoverdragelse, hvor det er kommunen som overtar driften.
– Først da er man sikret en inntekt, legger Edvardsen til.
Byrådet har nå tatt grep for å gi seg selv bedre tid, skriver Bergens Tidende.
Edvardsen understreker at det er positivt at byrådet nå har vært i dialog med noen av leverandørene, og at han forstår at de trenger tid.
Han mener likevel at overtakelsen av renholdet oppfyller alle tre vilkår i arbeidsmiljøloven for hva en virksomhetsoverdragelse er, og at byrådet burde kunne sikre de ansatte full jobb.
– Men det er uansett positivt at vi nå har en dialog og at fristen er utsatt. Men det er fortsatt litt åpent, som sagt, sier han.
Virksomhetsoverdragelse
• En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet eller avdeling overføres fra en arbeidsgiver til en annen.
• De ansatte får beholde jobben under den nye arbeidgiveren.
• Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.
• Se også kapittel 16 i Arbeidsmiljøloven om arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse.
Les mer: Hva er virksomhetsoverdragelse? Og hvorfor kan det være bra for de ansatte?